Spread the love

Een tijdje terug liet ik mijn blokkenboek zien en beloofde ik hier een tutorial van te maken, zodat je er zelf ook één kunt maken als je dat leuk vindt.

Tutorial blokkenboek

Een blokkenboek is heel handig als je patchworkblokken van te voren hebt voorbereid. Je kunt de stukjes stof van te voren op maat maken en in de goede volgorde in het blokkenboek bewaren. Steeds als je even tijd hebt om te naaien, hoef je alleen je blokkenboek open te doen en je kunt meteen aan de slag!

patchwork blok in blokkenboek

Ik heb de mijne met de naaimachine gemaakt, maar het kan natuurlijk ook prima met de hand.

Allereerst heb je een blok nodig voor de voorkant. Dit kan een blok zijn dat je nog over hebt van een andere quilt of een workshop of iets dergelijks, maar natuurlijk kun je ook een nieuw blok maken.

Ik gebruikte een blok dat ik naar aanleiding van een workshop van de Tentmakers of Caïro had gemaakt.

Applicatie blok

Voor de achterkant gebruikte ik effen blauwe stof, maar ook hier zou je een blok voor kunnen gebruiken. Verder zocht ik er wat kantjes en bandjes bij. Je hebt feitelijk alleen een lintje nodig om het boek dicht te kunnen strikken, maar het is leuk om nog wat extra te versieren toch?

Kantjes en bandjes

Ik besloot dat ik mijn blokkenboek 30 x 30 cm wilde maken, maar je kunt de maat aanpassen aan de grootte van de blokken die je de komende tijd verwacht te gaan maken.

Alle benodigdheden op een rijtje:

Blok voor de voorkant

Halve meter stof voor de achterkant en binnenkant

Lintjes en eventueel bandjes

Resten tussenvulling (3 stukken van 58 x 28 cm)

Resten tule (4 stukken van 58 x 28 cm)

Stuk karton van 28 x 28 cm (bijvoorbeeld van een schoenendoos)

Snijd eerst het blok bij naar 31 x 31 cm, Daarna snijd je een blauwe lap in dezelfde maat. Deze twee naai je aan elkaar, zodat je een lap krijgt van 60 x 31 cm.

Hiervan maak je een quiltsandwich door tussenvulling en achterkant toe te voegen.

Quiltsandwich

Quilt de quiltsandwich met de hand of met de naaimachine.

Na het quilten, snijd je de randen bij naar 60 x 31 cm.

Quiltsandwich na quilten

Ik heb ervoor gekozen om de achterkant van het boek te verstevigen en aan de binnenkanteen vak te maken waarin ik naalden, garen en een schaartje kan bewaren. Je zou ervoor kunnen kiezen om ook de voorkant te verstevigen, maar dat is niet echt nodig.

Voor de versteviging aan de achterkant knip je een lap die even groot is als de achterkant en zoomt deze aan een kant om met een dubbele zoom.

achterflap blokkenboek

Daarna speld je hem met de zoom naar binnen aan de achterkant en naait rondom met een 1/8 naad en een grote steeklengte. Deze naad is alleen bedoeld om het voorlopig vast te zetten. Wanneer je de bies rondom vast gaat zetten, wordt de stof definitief vast gezet.

achterflap blokkenboek

achterflap blokkenboek

achterflap blokkenboek vastnaaien

Nu zit de achterflap aan drie kanten rondom vast. In de opening kun je een stuk karton schuiven ter vesteviging. Bijvoorbeeld een stuk karton van een schoenendoos. Dit doe je pas nadat het blokkenboek helemaal klaar is.

Aan de voorkant gaan we nu nog een vak maken om wat naaispulletjes in mee te kunnen nemen zoals een schaartje, garen en naalden.

Om een vak van 20 cm hoog over de lengte van de hele voorkant te maken, neem je een stuk stof van 40 x 32 cm.

Voorvak blokkenboek

Strijk de zijkant een stukje naar binnen en vouw de lap daarna door midden. Je houdt dan een afgewerkt stuk stof over dat precies aan de binnenkant van je blokkenboek past, waarbij de losse zijkant net tegen de achterflap aan valt.

Voorvak blokkenboek

Ik vond het leuk om dit vak met een bandje te  versieren. Als je dat ook wilt leg de rand dan op de plek waar je hem wilt hebben. Laat de linkerkant uitsteken, dat uiteinde verdwijnt straks in de naad. Aan de andere kant, kun je de rand wegvouwen in de dubbele stof.

Naai de band op de stof door net langs de rand te stikken. Bij de meeste bandjes zie je dit stiksel niet of nauwelijks terug als je een bijpassende kleur gebruikt.

Voorvak blokkenboek

Leg nu het vak weer terug in het blokkenboek. Speld en naai de zijkanten vast zoals je dat ook bij de achterflap hebt gedaan. De rechterzijkant zit nog los.

Voorvak blokkenboek

Zoals je kunt zien staken bij mij de voor- en achterflap een beetje uit na het naaien, doordat ik ze iets te royaal gesneden had. Nu is het tijd om alles bij te snijden naar de oorspronkelijke maat van de bijgesneden quiltsandwich (in mijn geval 60 x 31 cm).

Naai nu de lintjes waarmee je het blokkenboek kunt sluiten aan de zijkanten.

Sluitlinten blokkenboek

Sluitlinten blokkenboek

Nu ontbreken alleen nog de bladzijden van tussenvoering en de afwerkbies. Eerst zetten we de afwerkbies vast op dezelfde manier als je een afwerkbies aan een quilt zou maken. Let hierbij op dat je afsluitlinten niet vestrikt raken in de bies. Ik had ze even vastgepeld, zodat ik er geen last van zou hebben.

En dan kun je de bladzijden gaan toevoegen. Hiervoor snijd je drie (of minder) stukken tussenvulling van 58 x 28 cm en vier stukken tule in dezelfde maat.

Tussenvulling van katoen is dunner dan polyester. Ze werken allebei goed, maar je boek wordt misschien wel erg dik als je drie vellen polyester gebruikt.

De tule zorgt ervoor dat de stukjes stof niet aan de volgende bladzijde gaan kleven. In plaats van tule of vitrage kun je ook gewone voeringstof gebruiken, maar dit rafelt aan de zijkanten dus dan moet je de randen eerst omzomen.

Leg de vellen om en om in je blokkenboek. Eerst een vel tule, dan een vel vulling, dan een vel tule enz. Speld ze even vast in de hoeken, zodat ze blijven liggen als je het hele boek omdraait en onder de naaimachine legt.

Middenachternaad blokkenboek

Het is namelijk de bedoeling dat je precies in de naad van het blok aan de voorkant en achterkant de bladzijdes doorstikt. Als je dit vanaf de binnenkant doet, krijg je een lelijke naad aan de buitenkant.

Bladzijden blokkenboek

Als het goed is zitten hierna je bladzijden keurig vast en is ook de zijkant van je voorvak meteen vast genaaid.

Binnenkant blokkenboek

Schuif nu het karton in de achterflap.

Binnenkant blokkenboek

En je blokkenboek is klaar!

Blokkenboek

Achterkant blokkenboek

Veel plezier met deze tutorial en het blokkenboek. Natuurlijk zou ik het superleuk vinden als je me een afbeelding stuurt van je blokkenboek!

Tutorial blokkenboek

Spread the love
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *