Spread the love

 

Creativity takes courage

 

Ken je de quote van Henri Matisse over de moed die creativiteit vergt? Hij hangt op mijn quiltkamer. Het is een pagina uit een oude Flow.

 

En hij hangt daar niet voor niets. Je zou het misschien niet van mij denken, maar iedere keer als ik iets gemaakt heb moet ik een drempel over. Ik wil het graag delen met de wereld, maar tegelijkertijd is dat zoiets kwetsbaars!

Ken je die stemmetjes in je hoofd? Durf ik het te delen? Zullen andere mensen het niet stom vinden? Is het wel echt zo mooi als ik het vind? Zet ik mezelf niet ontzettend voor gek? En sinds ik ben begonnen met het geven van cursussen zijn er een aantal nieuwe bijgekomen. Wat zullen de cursisten hiervan denken? Als zij het niet mooi vinden zullen ze misschien vinden dat mijn cursussen ook niets waard zijn. En soms gaan ze nog veel harder: Je kunt het beter opgeven. Wat jij maakt is echt grote shit. Waar haal je het lef vandaag om te denken dat jij iets bij te dragen hebt aan de wereld? Wie zit er nou te wachten op jouw creaties?

 

Dancing spirals quilt

 

Als je serieus naar die stemmetjes gaat luisteren word je helemaal gek! Of er gebeurt iets anders. Je doet maar niets meer. Je houd je maar stil en rustig, neemt vooral geen enkel risico zodat je niet kunt worden afgewezen. Dat heb ik zelf lange tijd gedaan. Jarenlang was ik stiekem jaloers op mensen die mooie dingen maakten, maar wat ik zelf maakte vond ik waardeloos. Ik hield het verborgen, zodat maar niemand kon zeggen dat het lelijk was wat ik deed.

Ken je Elisabeth Gilbert? Zij is de schrijver van Eat, Pray, Love. Ze heeft ook een geweldig boek over creativteit geschreven: Big Magic. Daarin legt ze uit dat angst onlosmakelijk verbonden is met creativiteit. Het hoort er gewoon bij. Iedereen die creatief is, kent angst. De kunst is om de angst geen leidende rol te geven.

Ik probeer vernieuwend te zijn, niet altijd hetzelfde te doen als wat iedereen doet. Daar houd ik van. Ik vind het geweldig om nieuwe technieken uit te proberen en dan te zien wat er ontstaat. En van al die nieuwe technieken die ik leer, maak ik dan uiteindelijk mijn eigen ding. Soms is dat iets moois en soms is het wat minder geweldig. Maar dat is eigenlijk helemaal niet belangrijk. Wat het allerbelangrijkste is dat ik het ontzettend leuk is om te doen. Dat ik ervan geniet.

 

Dive deep quilt

Dat is wat ik ook aan mijn cursisten probeer mee te geven. Ga het gewoon doen! Ga nieuwe dingen uitproberen. Maak je niet te druk om het resultaat, het gaat vooral om het plezier wat je eraan beleeft. Niet focussen op imperfecties of kleine foutjes. En het bijzondere is dat het resultaat dan ook vaak heel bijzonder is. Als je jezelf de ruimte geeft om te genieten ontstaat er ruimte. Ruimte voor onverwachts mooie creaties.

Heb jij ook zin om nieuwe dingen uit te proberen? Wil je leren quilten op de naaimachine? Wil je nieuwe technieken te leren op een relaxte manier? In de Online Quiltacademie vind je een heleboel leuke cursussen en workshops bij elkaar. Je kunt kiezen waar je mee wilt beginnen: Wil je zelf applicaties ontwerpen of heb je juist zin in een beginnerscursus om pachtwork op de naaimachine te naaien?  Wil je weten wat je nog meer allemaal voor cursussen kunt vinden in de academie? Klik dan op de link hieronder.

Meer informatie over De Online Quiltacademie

Creativiteit vergt moed

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *