Voorbereiding

Hieronder de link naar de fototutorial over de voorbereiding:

Fototutorial voorbereiding quiltchallenge

 

 

 

Meanderen

 

We gaan beginnen met de de quiltchallenge. Hopelijk hebben jullie er net zoveel zin in als ik. De afgelopen weken heb ik alles zo goed mogelijk voorbereid en nu kunnen we dan eindelijk van start gaan.

Voordat ik een quiltpatroon ga quilten, ga ik altijd beginnen met tekenen. In het filmpje leg ik uit waarom.

Opdracht 1:
Oefen het meanderen op papier. Dit oefenen is belangrijk om het gevoel en de beweging van het patroon in je hersenen op te slaan. Dat helpt je later bij het naaien om het patroon makkelijker te naaien.

Als je genoeg geoefend hebt op papier, kunnen we gaan oefenen op de naaimachine. Kijk het filmpje over het instellen van de naaimachine voor het naaien uit de vrije hand.

Als je naaimachine goed is ingesteld, kunnen we beginnen met het naaien uit de vrije hand. Kijk het filmpje over het beginnen met naaien uit de vrije hand op een proeflapje.

Opdracht 2:
Oefen het naaien uit de vrije hand op een proeflapje. Heb vooral een beetje geduld met jezelf. Als je dit voor het eerst doet, is het misschien nog best lastig. Oefenen helpt om het ritme te pakken te krijgen. Oefen het meander patroon voor je op je mooie lapjes begint.

Kijk het filmpje over meanderen.
Nog even dit: Ik wil jullie graag het hele filmpje laten zien van hoe ik het vierkant doorquilt, maar om te voorkomen dat het te saai wordt heb ik het middendeel versneld. Het stuk zonder geluid is 3 keer versneld. Dat is dus niet mijn normale naaisnelheid!

Opdracht 3:
Naai het meander patroon binnen de lijnen die je op de stof hebt getekend.

Eén van de dingen die voor de meeste problemen kan zorgen bij naaien uit de vrije hand is problemen met de draadspanning. Op de één of andere manier is de draadspanning voor naaimachines moeilijker stabiel te houden bij het naaien uit de vrije hand. Als je last krijgt van lussen of als je steken niet mooi worden, kan dat komen doordat de draadspanning niet goed is afgesteld.

Omdat het aan verschillende dingen kan liggen, heb ik een stappenplan gemaakt dat je kunt doorlopen als je hier problemen mee hebt. Je kunt het downloaden door op de link hieronder te klikken:

Stappenplan om problemen met draadspanning op te lossen

Dat was het voor vandaag. Doordat dit de eerste les was, moest ik best veel uitleggen en is het veel informatie geworden.
Je kunt eventuele vragen over meanderen stellen in de Facebookgroep. Zet een berichtje onder de post van vandaag. Als je mij tagt in jouw vraag, zie ik hem het snelste.

Ik hoop dat je het leuk vindt om te meanderen en ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe het gaat bij jou. Laat dus vooral foto’s zien in de Facebookgroep. Morgen gaan we aan de slag met paisleys quilten.

 

 

 Link naar cursusmateriaal dag 2

Link naar cursusmateriaal dag 4