Kralentasjes

Mijn oma maakte vroeger kralentasjes. Wat vond ik die roze en lichtblauwe tasjes schattig! Ze had er altijd één of twee in de huiskamer hangen en wat bewonderde ik ze. Ze voelden ook zo fijn aan als je ze vastpakte. De glazen kraaltjes gaven best veel gewicht aan die kleine buideltjes.

Weet je wat ik bedoel met kralentasjes? Nou bijvoorbeeld zoiets:

Kralentasje

Of zoiets:

Kralentasje

Toen ik iets ouder was en inmiddels zelf kon breien, stond ik weer eens te zwijmelen bij zo’n kralentasje toen ik bij mijn oma was. “Die kun je zelf ook maken hoor”, zei ze heel nuchter. Verbaasd keek ik haar aan. Zoiets verfijnds? Zou ik dat kunnen maken? Zo’n goede breister vond ik mezelf helemaal niet.

Maar oma gaf me een patroontje mee en thuis ging ik ermee aan de slag.

 Wat was dit leuk om te doen! Al snel maakte ik het ene na het andere kralentasje. Op internet vond ik nog meer patronen.

Kralentasje

En toen vond ik de site van Kralenwerk.

Daar zag ik dat je tasjes met een patroon kon maken zoals hieronder.

Kralentasje met patroon

Kralentasje met patroon

Door de kralen van te voren in de goede volgorde op garen te rijgen, kun je ze daarna één voor één op de goede plek breien. Het rijgen komt natuurlijk heel precies en het duurde maanden om één zo’n tasje te maken op deze manier.

Op de site van Kralenwerk worden hele kleine kraaltjes verkocht. De maat is 15/0. Hieronder kun je de verhouding zien tussen deze kleine kraaltjes en de ‘gewone’ 2mm kraaltjes die je in elke hobbywinkel kunt kopen.

Kralen voor kralentasje

Voor het breien zelf worden naalden van 1 mm gebruikt.

Breinaalden voor kralentasje

Ik was dus heel lekker bezig met mijn kralentasjes. Totdat ik niet zo goed meer wist wat ik met mijn groeiende verzameling kralentasjes moet doen. De meeste van mijn leeftijdsgenoten vinden/vonden handwerken nogal oubollig en zagen de waarde van zo’n handgemaakt kralentasje niet in. Dus had ik op een gegeven moment allemaal kralentasjes waar ik niet zoveel mee kon.

En als er iets demotiverend werkt is het dat wel!

Dus nu ligt er nog steeds een half gehaakt kralentasje in een doosje dat ik misschien nog wel eens een keer af zou willen maken.

Gehaakt kralentasje

Toch kan ik iedereen die graag haakt en breidt helemaal aanraden om het eens te proberen. Het vergt wat geduld, maar het is zo leuk om het tasje te zien ontstaan!

Hieronder nog even een paar tasjes met de centimeter ernaast om de maat aan te geven.

Grootte van kralentasjes

Mocht je het leuk vinden om een kralentasje met patroon te gaan breien dan kan ik onderstaand boek van harte aanbevelen! Er staat uitleg over het breien met kralen in met leuke patronen. Ook de geschiedenis van kralentasjes wordt toegelicht. Het is verkrijgbaar in de webwinkel van Kralenwerk.

Boek kralen in kleur

11 Responses so far.

 1. Erna schreef:

  Goedemiddag .

  Heb zelf ook van die tasje gemaakt maar nu heb ik iemand die op zoek is naar zo’n tasje liefst in het rood/zwart voor een klederdracht pop. Zou u mij kunnen vertellen waar ik een beugel en oprijgnaald zou kunnen kopen? Ik eb het misschien wel 20 jaar gelden ergens in Drente op een markt gekocht alles bij elkaar dus de kralen / oprijgnaald / de garen en de beugel.

  Ik hoop dat u of iemand daar aan kunt helpen . Mvg. Erna

 2. Ik doe ook aan Beugeltassen en Beursjes breien, en sta er geregeld op oude ambachten markten 10 en 11 en 12 november sta ik de expohallen in Leeuwarden. En 18 en 19 november ij de broodfabriek te Rijswijk. Als je een kaartje wil hebben dan kun U die van mij krijgen. Op 1 kaartje kan er 2 bezoekers er heen het kaartje kost 8 euro en je mag 1 persoon er gratis mee nemen.

  • Quiltinspiratie schreef:

   Wat leuk Jannie, misschien zijn er hier wel lezers van dit blog die hier belangstelling voor hebben.

  • Vera Schipper schreef:

   helaas is nu de beurs voorbij en ik zie nu net het bericht. Ik heb wat beugels voor tasjes en doe er niets mee. Als u interesse heeft dan hoor ik dat graag. Mvrgr Vera

   • Ria Reimers schreef:

    Hallo Vera,

    ik weet niet of je ze inmiddels kwijt bent maar als je nog wat over hebt, ik heb wel belangstelling, ik het wel.

    Vriendelijke groeten Ria Reimers

 3. Tessa F schreef:

  Hallo allemaal!

  Ik ben druk aan het zoeken voor mijn oma.
  Ze maakt al jaren kralenbeursjes.
  Nou wilt ze heel graag een kralenbeursje maken met een pauw erop.
  Ik ben al dagen aan het zoeken na breipatronen voor kralenbeursjes.
  Iemand enig idee waar ik deze kan vinden/kopen?

  Alvast bedankt!

  Groetjes Tessa!

  • Ria Reimers schreef:

   Hallo Ressa,

   het is misschien wel aan de (hele late ) kant maar ik ken iemand die het patroon heeft van de pauw.

   vriendelijke groeten Ria Reimers

 4. ria van der felz schreef:

  hallo .mijn naam is ria heb tasjes gebreid en heb nog materiaal over .kralen garen en breipennen . bij intresse graag bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *