Restjes. Ze kunnen zich opstapelen. Restjes stof kunnen we natuurlijk altijd gebruiken voor kleine applicaties of een scrap-quilt (restjes quilt).

Maar wat doe je eigenlijk met de resten van je tussenvulling? Vandaag geef ik je drie tips om ze in nieuwe projecten te gebruiken.

Reststroken tussenvulling

Van reststroken kun je gewoon een nieuwe vulling maken. Je kunt ze eenvoudig aan elkaar stikken met de machine of de hand.

Leg de randen tegen elkaar aan (niet overlappen!) en gebruik een brede zigzag steek.

 Als je met de hand naait zul je merken dat het lijkt alsof het geheel niet erg stevig is, maar dat maakt niet zoveel uit. Doordat je de quiltlagen nog gaat doorquilten, wordt de vulling overal stevig aan de stof vastgenaaid en zal er niets verschuiven.

Stroken tussenvulling hergebruiken

Het enige waar ik altijd op let is dat er geen naden in de vulling zitten op plekken waar de quilt vaak gevouwen zal worden. Een dekentje wordt vaak middendoor gevouwen bij het opruimen. Ik zorg daarom dat er nooit een naad loopt in het midden van de tussenvulling als ik een dekentje maak. Ik weet niet zeker of het uitmaakt, maar ik kan me voorstellen dat steeds vouwen op zo’n tussennaad een zwakke plek wordt in de vulling. Voor kussenhoesjes of wandquilts maakt het niet zoveel uit, omdat die niet vaak gevouwen worden.

Stroken tussenvulling aan elkaar naaien

Trapunto

Om trapunto te maken met de naaimachine, leg je een stuk tussenvulling achter het deel van de quilt dat je dikker wilt maken. Restjes zijn hier superhandig voor! Mijn ervaring is dat polyester vulling hiervoor het beste werkt. Die heeft meer volume dan andere soorten vulling, waardoor de trapunto mooi bol wordt. Als je meer wilt weten over trapunto, kun je mijn berichtje over mijn wholecloth quilt lezen. Daarin laat ik zien hoe ik de trapunto techniek heb toegepast. Die wholecloth quilt uit dat bericht moet ik trouwens nog steeds afmaken… Zoveel leuke projecten!

Trapunto

Kleine reststukjes vulling

Van kleine stukjes kun je een vulling voor een (spelden)kussen maken. Als ze te groot zijn knip/snijd je ze gewoon nog wat kleiner zodat je geen bobbels in je kussen krijgt.

Kreukels in je tussenvulling?

Een tijdje terug las ik een tip over kreukels in polyester vulling. Als je er even een warme föhn bij houdt, verdwijnen de kreukels vanzelf! Leuke tip toch?

Vulling van 100% katoen kan gestreken worden.

3 tips voor hergebruik van restjes tussenvulling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *