Vorige week liet ik zien waar ik mee bezig was geweest. Een probeersel voor een art quilt. Het was leuk om eens wat anders te proberen.

Maar eerlijk gezegd was ik er niet helemaal tevreden over. En dus ben ik wat gaan spelen en proberen of ik hem kon verbeteren. Het eindresultaat is er niet beter op geworden, maar omdat ik jullie het begin al heb laten zien, vind ik dat ik nu ook het einde moet laten zien. Het is nogal genant eerlijk gezegd, maar ik houd van eerlijkheid op internet. Perfecte plaatjes zijn er al genoeg. Soms is het gewoon ook fijn om te zien wat er allemaal niet goed lukt bij iemand anders.

En dus ga ik maar weer eens met de billen bloot… Dit was waar ik de vorige keer was gebleven.

 

art quilt

 

In eerste instantie kon ik er niet echt de vinger op leggen waarom ik niet tevreden was. Toen meende ik het te zien. Ik vond het allemaal een beetje te netjes en gladjes voor een art quilt. En dus besloot ik me eens een beetje uit te leven op de stof om het een wat meer versleten uiterlijk te geven…

Ik ging in de weer met schuurpapier om slijtageplekken aan te brengen.

 

oud maken van art quilt

 

Met als resultaat dat vooral het stiksel losliet. Dat vond ik wel oké. De festonsteek met de naaimachine vond ik sowieso veel te netjes hiervoor. Volgende keer ga ik er wat beter over nadenken of het met de hand niet mooier is. Dat zal iets groffer en onregelmatiger worden en dat vind ik voor zo’n art quiltje eigenlijk leuker.

Maar voor de rest gebeurde er niet zoveel en dus besloot ik er wat chloor bij te pakken. De bedoeling was om met verdunde bleek wat slijtplekken te maken. Ook dat pakte niet helemaal uit zoals ik graag wilde.

Zo’n beetje het enige wat er gebeurde was dat het middelste (voorheen) gebloemde lapje lichter werd. Dat was wel oké, maar gaf weer niet helemaal het gewenste ruwere effect dat ik graag wilde.

oud maken van art quilt

 

Ik besloot dat grof quiltwerk misschien net dat extra accent zou kunnen geven. Daarom naaide ik heel grof en onregelmatig om de vierkanten met de bloemetjes heen en maakte een soort onregelmatige krullen op het groene lapje. Ik vond het wel grappig, maar werd er niet heel enthousiast van. Misschien had ik opvallender garen moeten gebruiken. Hieronder kun je het wat beter zien.

 

art quilt

 

De rest van de quilt besloot ik door te quilten met een soort langgerekte meanderstiksel. In de tekening van de oorspronkelijke handgeverfde lap, zat een soort rozige driehoek vorm. Die besloot ik te benadrukken door in dezelfde richting te meanderen. Eromheen stikte ik strakke rechte lijnen voor het contrast.

 

 

Ten slotte benadrukte ik de borduursels nog wat, omdat ik vond dat ze niet genoeg opvielen.

 

art quilt

 

Dat vrije borduren is zo leuk om te doen!

 

art quilt

 

Maar uiteindelijk was ik nog steeds niet tevreden. En ik geloof dat dit het moment is dat ik de grootste fout heb gemaakt in deze hele quilt.

Ik besloot met textielverf extra versieringen toe te voegen. Doordat ik niet helemaal tevreden was bleef ik maar proberen om dingen toe te voegen, terwijl ik misschien beter gewoon had kunnen stoppen en accepteren dat dit geen topquilt werd.

art quilt

Al met al is het een ontzettend leuk experiment geweest. Ik heb allerlei dingen uitgeprobeerd en er veel van geleerd! Ik ga het quiltje een tijdje wegleggen en dan hoop ik dat ik over een tijdje nog beter kan zien waarom hij niet is geworden zoals ik graag wilde. Soms zit je er zelf te dicht bovenop om het geheel goed te kunnen overzien.

Er zijn wel een paar dingen die ik meeneem uit dit experiment over art quilten:

 • Ik vind grof borduren met de hand erg leuk en het kan mooie effecten geven.
 • De strakke lijnen in het quiltwerk vind ik op de linnen achtergrond mooier dan het meander patroon
 • Ik denk dat ik de volgende keer vanuit een thema ga werken. Nu ben ik zomaar ergens begonnen zonder vooropgezet plan. Ik denk dat een thema kan helpen om een focus te leggen in de quilt.
 • Ik wil nog veel meer experimenteren! Wat is dit leuk om te doen, zelfs als de uitkomst niet helemaal wordt zoals ik wil.
Hoe ik mijn quilt verpestte

13 gedachten over “Hoe ik mijn quilt verpestte

 • februari 3, 2018 om 6:16 pm
  Permalink

  Ik ben je vandaag zomaar tegengekomen op pinterest, ik was op zoek naar quilten uit de vrije hand. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt, wat je laat zien spreekt mij erg aan.

  Beantwoorden
  • februari 4, 2018 om 11:35 am
   Permalink

   Wat leuk Warna! Heel veel plezier met alle informatie op mijn website.

   Beantwoorden
 • februari 3, 2018 om 6:23 pm
  Permalink

  Hoi Marlies,
  Leuk om zo het proces te kunnen volgen, leuk dat je (en ik ook) er dingen van geleerd hebt en voor mij een grote les dat het bij anderen soms ook niet “het” wordt. Dat je gewoon kunt spelen, uitproberen, testen, doen. Heel leuk, dank je wel Marlies. Ik kijk uit naar de webinar.

  Beantwoorden
  • februari 4, 2018 om 11:34 am
   Permalink

   Fijn is dat hè Ruth, om te weten dat ook bij anderen dingen fout gaan. Dat is ook de reden dat ik het toch laat zien. Alleen de dingen delen die goed lukken is wel erg makkelijk. En bij iedereen gaan nou eenmaal dingen fout. Soms pakken dingen minder mooi uit dan van te voren bedacht. Bedankt voor je reactie!

   Beantwoorden
 • februari 3, 2018 om 6:25 pm
  Permalink

  Eigenlijk houd ik er zo wel van. Voor mijzelf zou ik er zelfs trots op zijn.
  Het stimuleert wel weer om bezig te blijven en het als hobby te zien.
  IK vind hem dus heel mooi!!!

  Beantwoorden
  • februari 4, 2018 om 11:33 am
   Permalink

   Dankjewel Marianne, dat is leuk om te horen. Fijn dat jij er weer inspiratie uithaalt.

   Beantwoorden
 • februari 3, 2018 om 6:28 pm
  Permalink

  Dag Marlies. Heel herkenbaar maar geen ramp toch!
  Je kunt nog altijd overwegen om de quilt in stukken te snijden en dan andere stof ertussen te zetten. Kan hele leuke resultaten opleveren.
  Ik ben op dit moment bezig met mijn Ellematen-groepje een quilt af te maken voor de tentoonstelling van het Quiltfestival
  in Noord Groningen. Moet voor 1 mrt aangemeld zijn en dat is even stressen. Gaat wel lukken. Fijn weekend, groeten Olga.

  Beantwoorden
  • februari 4, 2018 om 11:32 am
   Permalink

   Heel veel succes Olga met de quilt voor de tentoonstelling. Ik hoop dat ik hem te zijner tijd kan komen bekijken!

   Beantwoorden
 • februari 4, 2018 om 7:04 am
  Permalink

  Piep
  Wat leuk dat je “er op los “ ging..
  En eerlijk.. nee het is niet moeders mooiste.. maar een goed begin toch?

  Nu klinkt het of ik ben de specialist.. maar nee.. mijn Israelische vrienden maakt zo een
  Prachtig werk.. heel vrij.. somd herkenbare dingen, zoals een landschap of huizen..
  Ze gebruikt in haar quult stukjes tule.. vrij borduurwerk.. maar ook.. gekleurde plastiek zakjes en een soldeerbout.. plastiek
  Gaat smelten in grilligr vormen en dat wordt weer verwerkt.,

  Je kan haar even googelen
  Ze is een geweldige goedlachse creatieve duizenfpoot.. En ze zit diep in mijn hart

  CARMELA ZAK

  Weet niet of je hier iets aan hebt.. maar dan nog door het kijken naar haar werk.. zie je “ideeen”

  Knuf en tot vanmiddag op het Weninar

  Beantwoorden
  • februari 4, 2018 om 11:31 am
   Permalink

   Ja, leuk is dat hè Mieke, dat je zoveel verschillende materialen kunt gebruiken. Ik ga je vriendin zeker opzoeken. Altijd leuk om nieuwe inspiratie op te doen. Tot vanmiddag!

   Beantwoorden
 • februari 4, 2018 om 11:45 am
  Permalink

  Hoi Marlies,
  Dapper van je dat je een quilt, die in jouw ogen, mislukt is zo showt.
  Ik ben zelf gewoon niet van de artquilts, alhoewel ik het wel leuk vind om zelf stofjes te verven maar die belanden dan in de kast en doe er vervolgens niks mee omdat ik het toch te rommelig vind. Maar ik doe nu wel meer dingen qua quilten die ik een aantal jaar geleden voor onmogelijk had gehouden, dus wie weet!
  Ik kijk uit naar je webinar over ruim een uur!

  Beantwoorden
  • februari 4, 2018 om 4:11 pm
   Permalink

   Dank je voor je berichtje, Mirjam. Leuk om je steeds verder te ontwikkelen hè?

   Beantwoorden
 • februari 4, 2018 om 5:55 pm
  Permalink

  Als je er zoveel van geleerd heb dan ging het toch niet fout en heb je niets verpest in tegendeel

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *