Applicatie met vliesofix maken

door | okt 8, 2015 | Applicaties maken | 1 reactie

Appliceren met vliesofix is heel makkelijk en je kunt er heel mooie effecten mee bereiken op quilts. Je kunt ze zowel met de hand als met de naaimachine afwerken. Ik heb er hieronder voor gekozen om te laten zien hoe je het met de machine kunt doen.
Kies eerst een achtergrondstof en een afbeelding die je wilt appliceren. In dit voorbeeld gebruik ik stof waaruit ik hartjes kan knippen om ze daarna op een andere stof te appliceren. Formeel gezien heet deze techniek broderie persé, maar het werkt hetzelfde als een applicatie die je zelf hebt getekend.
Dit is de stof die ik gebruik voor deze turial.

quiltstof hartjes

Strijk nu een stuk vliesofix (volgens gebruiksaanwijzing) op de achterkant van het deel van de stof dat je wilt gaan appliceren.

vliesofix op stof strijken

Knip het motief hierna uit.

Applicatie uitknippen

Haal het papier van de achterkant door met een speld eerst een sneetje te maken in het midden en van daaruit de achterkant los te halen. Op deze manier blijft de applicatie mooi in vorm.

Papier achter applicatie weghalen

Leg de applicatie op de achtergrondstof en strijk vast volgens de gebruiksaanwijzing.

Applicatie vaststrijken

De vliesofix zorgt ervoor dat de applicatie tijdelijk blijft plakken. Om de applicatie permanent vast te zetten, moeten we hem vast naaien.

Hiervoor doen we eerst een stukje stik en trek achter het hart. Door het dikteverschil tussen de applicatie en de achtergrondstof kan het stiksel anders gaan trekken.
Het komt niet heel precies hoe de stik en trek vast zit, als er maar achter de hele rand een stuk zit. Later gaan we dit toch wegscheuren.

Stik en trek achter applicatie

Het makkelijkste is het om een applicatievoetje voor je naaimachine te gebruiken. (Die heb ik hieronder toevallig niet gebruikt. Shame on me…)

Applicatie afwerken met festonsteek

Ik heb een festonsteek gebruikt, maar je kunt ook een zigzaggen, recht langs de rand stikken of een satijnsteek gebruiken. In de cursus Maak jouw eigen applicaties laat ik je met behulp van filmpjes zien hoe je applicaties met verschillende steken kunt vastnaaien.

Applicatie met festonsteek

Steek de draden naar achteren en hecht alle draden af met een klein knoopje of door ze door de steken te halen.

Afhechten

Scheur nu voorzichtig de stik en trek aan de buiten- en binnenkant van het stiksel weg.

Stik en trek wegscheuren

Hieronder nog een snel voorbeeldje voor als je zelf een applicatievorm hebt bedacht of een patroon gebruikt.
Neem de vorm over op de papieren kant van de vliesofix, knip er ruim omheen en strijk dit op de achterkant van de te appliceren stof.

Vliesofix applicatie op stof strijken

Knip de stof nu uit langs de getekende lijn op de vliesofix en strijk de applicatie op de achterkantstof.

Applicatie

Hierna kun je hem afwerken met de machine of met de hand.
 
Wil je meer leren over het maken van applicaties? Hoe je op een simpele manier hele mooie originele applicaties kunt maken? Wil je nog meer uitleg over het maken van vliesofix applicaties en filmpjes over het vastnaaien met de naaimachine? Kijk eens naar de cursus Maak jouw eigen applicaties. Daar leer ik je nog veel meer over dit onderwerp!

volg je mij al op social media?

1 Reactie

  1. Herlinde

    Marlies,
    Deze duidelijke info is een fijn kerstcadeau !
    Dank je wel.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.