Applicatie quilt doorquilten

door | jan 16, 2019 | Applicaties maken, Quilten uit de vrije hand | 15 reacties

Wat is dit leuk om te doen!

Ik ben mijn applicatie quilt aan het doorquilten. (Alias de Summertime quilt.)

Elke keer als ik even tijd heb, doe ik weer een stukje.

Steeds één of twee uurtjes.

Opstelling voor quilten uit de vrije hand

Hierboven zie je mijn opstelling voor het quilten.

Mijn tafel staat in een hoek tegen de muur, zodat de quilt er niet af glijdt aan die kant.

Als de quilt wegglijdt, wordt hij natuurlijk heel zwaar om te bewegen.

Daarom ondersteun ik hem aan alle kanten.

Aan de linkerkant heb ik een opklaptafeltje uitgeklapt en linksvoor heb ik de strijkplank erbij gepakt voor nog meer ondersteuning.

Nu kan ik de quilt makkelijk hanteren, omdat het gewicht overal goed wordt opgevangen.

In de naad quilten

Ik had eerst de blokken in de naad gequilt, zodat alles goed op zijn plek blijft zitten tijdens het quilten.

Vervolgens ben ik begonnen met het quilten van veren in de open ruimtes.

Verenkrans quilten

In deze quilt heb ik de applicatieblokken afgewisseld met (bijna) lege blokken. Er zit alleen overal een klein bloemetje in.

Die lege ruimte leent zich natuurlijk goed voor mooie quiltpatronen.

Al moet ik zeggen dat ik denk dat ik een volgende keer toch weer effen stof ga gebruiken als achtergrond.

Want dan valt het quiltwerk nog veel meer op.

Applicatieblok machinaal quilten

De applicatieblokken quilt ik heel simpel. Daar moet alle aandacht naar de applicaties gaat.

Ik quilt rondom alle vormen zodat die mooi omhoog komen.

Quilten rondom applicatie

Eromheen quilt ik een simpel meanderpatroon.

Het is echt een feestje om deze quilt door te quilten.

Al die vrolijke applicaties zijn zo leuk om steeds weer voorbij te zien komen.

Heb jij weleens een applicatie quilt gemaakt?

volg je mij al op social media?

15 Reacties

 1. Ina Ots

  Hoi.
  Wat een goede tip om eerst de blokken in de naden de appliceren.
  Groetjes Ina.

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Ja, dat is heel fijn bij het quilten later, Ina.
   Groetjes,
   Marlies

   Antwoord
 2. Ina Ots

  Foutje het moet natuurlijk gequilt zijn.

  Antwoord
 3. Annemiek Geene

  Mooi dat je alles zo goed laat zien en duidelijk uitlegt. Dank je wel

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Fijn om te horen, Annemiek!

   Antwoord
 4. Jessy Wajon

  Wat een vrolijke quilt zo met die applicaties. Heb je deze met de machine geappliqueerd? Mooi gedaan. Het quilten is prachtig vooral die veren rondom dat ene bloemetje; ook het ruime meanderen komt fraai uit. Dat is nog een leerproces voor mij: hoe ga ik mijn quilt doorquilten. Er moet altijd iets overblijven om te leren toch? Hgr. Jessy

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Dank je voor je reactie, Jessy! En juist het leren van nieuwe dingen is zo leuk. Veel quiltplezier!

   Antwoord
 5. anje driehuis

  heel erg mooi! wel een flinke quilt om op deze manier te quilten toch?

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Dankje, Anje!
   Het valt mee qua grootte vind ik. Hij is ongeveer 150 x 150 cm. En ik quilt met redelijk grote patronen. Ik denk dat ik met de hele quilt zo’n tien tot vijftien uren bezig zal zijn.

   Antwoord
 6. Len

  Wat goed dat je stap voor stap uitlegt hoe je te werk bent gegaan. Fijn om het zo te leren. Voor mij ligt nu een grote werkstuk die ook nog gequilt moet worden. Wil dit zelf gaan doen maar stelt het alsnog uit. Eerst maar goed voorbereiden!!

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Eerst even goed oefenen op proeflapjes, Len. En dan gewoon beginnen. Better finished than perfect!
   Groetjes,
   Marlies

   Antwoord
 7. anje driehuis

  Nu ik de cursus heb afgerond, bekijk ik de bonussen nog met even meer aandacht, ik vind hier die rand er zo perfect bij passen met nog net dat vrolijke smalle randje ertussen; heel mooi ! Welk garen gebruikte je hier voor de applicaties , het lijkt of ze een mooie glans hebben?

  Antwoord
 8. Irma boeykens

  Prachtig doorgequilt. Quilt je de veren uit de vrije hand of met een sjabloon? Heb je de festonsteek om de applicatie met de hand of met het machine gedaan? Ik ben net begonnen aan de quilt beach bums maar hier wordt geadviseerd om na het sandwichen pas te festonneren. Zou dat nog wel makkelijk gaan denk jij als ervaren quilster? Hartelijk dank voor je reaktie.

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Dankjewel, Irma! De veren maak ik uit de vrije hand. Soms teken ik wel de steel/stam voor om de richting te bepalen. De festonsteek maak ik voor het dubbelen, maar het kan ook prima erna. Dan zie je de stiksels alleen wel aan de achterkant van je quilt.

   Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Hallo Irma, dat kan wel, maar dan zie je de steken later aan de achterkant van de quilt. Dat zou ik zelf minder mooi vinden. Het ligt er ook aan hoe groot je quilt is. Als hij erg groot is kan het draaien onder de naaimachine wel lastig zijn.
   Groetjes,
   Marlies

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.