Break through the fence quilt

door | sep 8, 2018 | Inspiratie, Quilten uit de vrije hand | 8 reacties

Misschien heb je op Facebook al wat foto’s voorbij zien komen van een quilt waar ik mee bezig ben: Break through the fence. Het is een improvisatie quilt waarop ik me heerlijk kan uitleven in het quilten van veren.
Veren quilten
Vandaag wil ik je wat meer vertellen over deze quilt. Waarom ik hem maak en wat de betekenis erachter is, terwijl ik ondertussen nog wat foto’s deel van de vorderingen van het quiltwerk.
Detail Breakthrough the fence quilt
Hieronder zie je een foto van de hele quilt. Hij is aan de zijkanten nog helemaal onafgewerkt, maar dat maakt niet uit voor wat ik je er vandaag over wil vertellen.
Deze quilt gaat over het tegenhouden van jezelf en al het moois van jezelf dat graag gezien wil worden.
Break through the fence quilt top
Op de één of andere manier houd ik van hekken. Ze spreken me aan als ik ze zie, al wist ik heel lang niet precies waarom.
In de afgelopen maanden hebben die hekken een diepere betekenis voor me gekregen.
Detail Break through the fence quilt
Ik realiseerde me hoe ik me altijd heb laten tegenhouden door het idee dat ik niet creatief was. Dat het geen zin had om het te proberen, omdat ik het toch niet kon.
Detail Break through the fence quilt
Toen ik het quilten ontdekte, begon ik met nadoen wat anderen maakten. Dat is nou eenmaal hoe je een nieuwe techniek het beste kunt leren. Gaandeweg ontdekte ik steeds meer hoe ik zelf kon ontwerpen. Ik vond het doodeng in het begin. Zouden andere mensen het niet raar vinden? Zouden ze het wel mooi vinden?
In het begin hield ik het voor mijzelf. Alleen mijn man en de mensen die heel dicht bij me stonden wisten dat ik ermee bezig was. Op mijn werk en zelfs aan sommige vrienden vertelde ik er niets over.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Door de positieve reacties uit mijn omgeving kreeg ik heel langzamerhand meer zelfvertrouwen. Ik ontdekte dat ik gevoel voor kleuren en verhoudingen had en dat ik dit heel goed kwijt kon in het quilten.
Achterkant Break through the fence quilt
Mijn zelfvertrouwen groeide beetje bij beetje. Ik begon mijn creaties te delen op internet en ook daar waren de reacties positief. Daardoor durfde ik steeds meer te delen van mezelf.
Achterkant Break through the fence quilt
En de laatste tijd besef ik steeds meer dat mijn gedachte over dat ik niet creatief was, gewoon een idee was dat zich in mijn hoofd had vastgezet. Ik had op de één of andere manier de overtuiging aangenomen dat ik niet creatief was. Hoe dat kwam is een verhaaltje voor een ander blog, dat ik misschien binnenkort ook nog wel eens ga schrijven.
Ik realiseerde me hoe ik me altijd heb laten tegenhouden door het idee dat ik niet creatief was. 
Maar wat ik ermee wil zeggen is dat die ideeën die je soms over jezelf hebt helemaal niet waar hoeven zijn. Het idee dat je niet creatief bent. Dat je niet kunt tekenen, dat je niet sportief bent, dat je niet goed bent in koken, dat je niet goed bent in wat dan ook. Soms zetten we het helemaal vast, omdat het eng is om het idee verder te onderzoeken. Het kan heel kwetsbaar voelen om iets te proberen waarvan je denkt dat je het niet kunt.
Detail Break through the fence quilt
Dus ik wil je vandaag uitnodigen. Is er iets waarvan jij vindt dat je het niet kunt, waar je niet goed in bent, maar wat je eigenlijk wel heel graag zou willen kunnen? Dat laatste is wel heel belangrijk natuurlijk. Als het iets is waar je toch geen zin in hebt, hoef je er natuurlijk geen energie in te steken.
Eén van de overtuigingen die ik ook had, was dat ik niet kan tekenen. Die hangt natuurlijk sterk samen met het idee dat ik niet creatief was. Intussen heb ik ontdekt dat tekenen heel goed geleerd kan worden door het te oefenen. Ik beloof mezelf nu dat ik komende dagen tijd maak om te tekenen. Of de tekening mooi wordt of niet maakt eigenlijk niet eens zoveel uit. Soms gaat erom om het gewoon te doen. Gewoon voor de lol en om dan te kijken wat er ontstaat.
Ik ben benieuwd of jij ook zo’n overtuiging hebt over iets wat je niet kunt? En of het eigenlijk wel echt waar is. Durf jij het te onderzoeken voor jezelf?
 

volg je mij al op social media?

8 Reacties

 1. Len Tehupuring

  Ten eerste vind ik jouw kleed erg mooi van kleur en de afwerking ervan. Wat is het toch leuk om te doen. Uit vrije hand quilten, mooi.
  Wat symbolisch, de hekken en gedurfd en wat voor jou betekent.
  Wat mij nu soms bezig houdt is dat ik in mijn hoofd veel ideeën heb en dit niet tot stand kan brengen. Ben nog op onderzoek uit!!
  Ik ben nu bezig met een kleed van Susan Smith. Veel werk maar ik kan mij eigen creativiteit hierin kwijt. Met name de kleuren. Zal het late zien als het af is.

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Leuk Len! En dat van die vele ideeën en nog niet weten hoe, herken ik ook heel erg. Vaak is het gewoon een kwestie van beginnen en proberen en dan kijken wat er wil ontstaan merk ik. Ik ben erg benieuwd naar de quilt waar je mee bezig bent!

   Antwoord
 2. Wiepie Renkema

  Wat een mooie zoektocht……en wat maak je er een prachtig werkstuk van.
  Complimenten hoor!

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Dankjewel Wiepie!

   Antwoord
 3. Rieki Roosloot weerman

  Hallo Marlies
  Wat stoer dat dit met ons wilt delen. Ik herken de dingen er wel in. Ook ik dacht dat ik niets kon en als ik dan iets gequilt had waar ik best trots op was dan altijd zeggen: ik kan het nog niet zo goed hoor!
  Altijd mezelf naar beneden halen terwijl het echt wel mooi was. Nu heb ik dat niet meer steeds tegen mezelf zeggen hou daar nou eens mee op. Nu probeer ik ook vaak mijn eigen draai er aan te geven zoals ook met die van jou in de challenge zo leuk. Ga het toch een beetje anders doen. Ik maak nu altijd quilts voor het goede doel alleen maar baby en kinderquilt van ik doe het nu alweer zo’n 17 jaar. En ja op een gegeven moment heb je wel genoeg gemaakt maar ik blijft het quilten zo leuk vinden en doe het zo graag. Jammer dat mijn handen niet meer zo willen dus veel op de machine. Dank voor je mooie verhaal en heel veel succes met alles wat je nog gaat doen. Lieve Groetjes Rieki.

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Dankjewel Rieki! Leuk dat je probeert om je eigen draai aan quilts te geven. Op die manier kun je er ook helemaal je eigen creativiteit in kwijt hè? Fijn dat je zo geniet van het quilten.

   Antwoord
 4. marie louise

  Creativiteit is een kleurrijke, exotische vogel. Als je hem achterna loopt om hem te vangen, vliegt hij weg. Blijf je stil zitten met gesloten ogen, komt hij naar je toe om op je schouder te zitten en in je oor te fluisteren. En hoe je zijn gezang overbrengt, op papier of stof, in muziek of een verhaal, en of dat nu “mooi” is of niet, doet er helemaal niet toe. Het is jouw allerindividueelste emotie van een allerindividueelst moment.

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Wat prachtig gezegd Marie-Louise.Zo is het maar net inderdaad.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.