Creativiteit uiten en ontwikkelen in quilts

door | sep 8, 2017 | Inspiratie | 4 reacties

Als je mij op Facebook volgt dan heb je misschien gemerkt hoeveel waarde ik hecht aan het uiten en ontwikkelen van creativiteit. Veel van de quotes die ik plaats gaan daarover. Creativiteit is zoiets bijzonders! Eigenlijk is het niet in woorden te vatten. Wat er gebeurt als je al je angsten en conclusies over wat mogelijk is opzij zet en gewoon iets moois gaat maken. Die energie die dan kan gaan stromen! Ik ben ervan overtuigd dat iedereen creatief is, alleen weet niet iedereen meer hoe hij dat stukje in zichzelf kan uiten.
quilt applicatie creativiteit
Het is ook voor iedereen verschillend. Voor mij is stof het middel waarmee ik mijn creativiteit kan uiten. Naast de technieken die ik erover heb geleerd, heb ik er gevoel voor. Van mooie stoffen en dessins gaat mijn hart sneller kloppen. Ik stel me voor wat voor mooie dingen ik ervan kan gaan maken.
Er zijn altijd zoveel ideeën en toch gun ik mezelf soms te weinig tijd om nieuwe dingen uit te proberen. Want juist door steeds iets nieuws te proberen, een nieuwe techniek of ook nieuwe materialen, zorgt ervoor dat er weer een nieuwe laag creativiteit kan worden aangeboord.
Daarom ben ik zelf ook weer aan het kijken wat ik bij kan leren. Eerlijk gezegd wil ik al heel lang eens proberen om een artquilt te maken. Een paar jaar geleden heb ik een workshop van één avond gedaan over artquilten. Ik vond het zo leuk! Maar ik had geen idee hoe ik er nou zelf mee verder kon gaan. Bovendien had in het traditionele quilten ook nog genoeg te ontdekken op dat moment.
Nu voel ik dat het tijd is om die volgende stap te gaan zetten. Ik heb besloten dat ik een cursus ga doen om meer te leren over artquilten. Eerlijk gezegd is dat best een grote stap voor mij. Ik heb zolang gedacht dat ik niet creatief was. Het heeft echt tijd gekost voor ik mijn ding met de wereld durfde te delen. En artquilten voelt voor mij als weer een hogere stap. Ik weet niet of ik het kan. Ik weet niet of ik er creatief genoeg voor ben.
Maar ik weet wel dat ik mijn creatieviteit juist verder kan ontwikkelen door nieuwe dingen te leren. Door die angst dat het niet goed genoeg is wat ik maak, los te laten. En dus heb ik besloten dat ik het gewoon ga doen! En vooral ook dat ik ga genieten van het proces! Het hoeft niet allemaal in één keer perfect. Ik mag ook dingen maken die mislukken. Dat is niet het einde van de wereld. Voor hetzelfde geld ontdek ik dat artquilten niets voor mij is. Dan kan. Maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. En hoef ik later geen spijt te hebben dat ik het nooit heb gedaan.
Dus ik ga een cursus artquilten doen. Om meer te leren over het combineren van meerdere materialen. Om nog meer handvaten te krijgen om mijn creativiteit verder te uiten. En natuurlijk om mijn kennis en inspiratie uiteindelijk ook weer door te kunnen geven en te delen met de wereld en met jou!
Wat doe jij om jouw creatieve ontwikkeling te stimuleren? Durf jij het risico te nemen om iets nieuws te leren en daarbij misschien te falen? Geniet je van het creatieve proces?

volg je mij al op social media?

4 Reacties

 1. Annemiek

  Dat lijkt me heel leuk idd, maar voor mij eerst leren wat ik nog niet weet

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Leuk hè? Maar jij zit al in het creatieve proces, Annemiek! Jij leert nu al meer over quilten in de cursus en misschien ga je in de toekomst ook nog wel meer leren over artquilten!

   Antwoord
 2. Nelli Mazereeuw

  Art Quilten is zo af en toe heel leuk. Jammer dat de cursussen altijd zo ver zijn. Vind ze al prijzig en dan met de reiskosten is het vaak niet te doen. Leer het me zelf om goed te kijken naar andere quilts en uit boeken.

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Ja, dat klopt. Goede cursussen worden lang niet overal gegeven. Ik wil graag een cursus bij DIY Textiel school in Amsterdam doen. Dat is voor mij (vanuit Enschede) inderdaad niet naast de deur. Dat is ook één van de redenen waarom ik mijn cursussen online geef. Dan kan iedereen meedoen!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.