De Dancing Spirals quilt

door | mei 12, 2018 | Inspiratie | 6 reacties

Dancing Spirals quilt
 
 
De Dancing Spirals quilt is af. Deze quilt heb ik gemaakt met een hele leuke improvisatietechniek. Het maken van een quilt met improvisatie techniek is weer heel anders dan traditioneel patchwork. Het heeft allebei zijn charme natuurlijk, maar ik merk dat ik de vrijheid van het improviseren leuk vind.
 
Dancing Spirals quilt
 
Dat gevoel van vrijheid is iets bijzonders bij quilten. Het is zo makkelijk om te focussen op de perfectie. Te letten op alles wat niet goed gaat. Terwijl het juist om het plezier zou moeten gaan.
 
Dancing Spirals quilt - afwerkbies
 
Door te focussen op perfectie, leg je jezelf druk op. Ik ken het maar al te goed.
 
Dancing Spirals quilt
 
Ik ben wel eens begonnen aan een quilt die ik wilde insturen voor een tentoonstelling. Daarbij vond ik het zo belangrijk om te laten zien wat ik kon, dat ik mezelf helemaal zenuwachtig maakte. Ik ben er al snel mee gestopt. Ik vond het helemaal niet leuk meer op die manier. Daardoor heb ik nog nooit een quilt ingestuurd voor een tentoonstelling
 

 
Nu ik zelf cursussen geef, geldt het nog sterker. Stel je voor dat iemand een foutje in één van mijn quilts ziet?
 
Dancing Spirals quilt
 
Ik weet natuurlijk wel dat het onvermijdelijk is. Als je iets met de hand maakt, is perfectie onmogelijk. Alleen computergestuurde machines kunnen perfectie leveren. Dat is juist de charme van handwerk!
 
Dancing Spirals quilt
 
 
Dus probeer ik meer en meer te accepteren dat ik geen perfecte quilts maak. Dat het niets uitmaakt. Dat het gaat om het plezier dat ik eraan beleef om ze te maken.
 
Dancing Spirals quilt - detail
 
Dat dit plezier terug te zien is in de quilt en dat ik daarmee weer andere mensen kan inspireren. Misschien wel juist door te laten zien dat het allemaal niet perfect hoeft. Lang leve de imperfectie!
 
Dancing Spirals quilt - detail
 
De improvisatie techniek die ik in deze quilt gebruikte, zorgde ervoor dat ik heel erg kon focussen op het plezier.
 
Dancing Spirals quilt
 
De quilt was ontzettend leuk om te maken. Van te voren was het een verassing hoe hij precies zou worden. Dat vind ik zo leuk! Om te zien wat er langzamerhand ontstaat als ik bezig ben.
 

 
Eindelijk heb ik besloten de stoute schoenen aan te trekken en heb ik mijn quilt ingestuurd voor de Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde. Als hij wordt geselecteerd mag iedereen mijn niet perfecte quilt daar bekijken. Iedereen mag er iets van vinden. Mooi of lelijk? Wat maakt het eigenlijk uit? Ik heb heel veel plezier gehad in het maakproces. Zelf houd ik er ontzettend van om quilts van andere mensen te bekijken. Dus we gaan ervoor…
 
Dancing Spirals quilt
 
Herken je dat gevoel van druk die je jezelf oplegt? Heb jij ook weleens het idee dat je jezelf tegenhoudt door alle eisen die je aan jezelf stelt? Laat het me weten in de reacties.
 
Dancing Spirals quilt - detail
 
Zou jij deze vrije improvisatie techniek ook willen leren? Ik geef er een gratis online workshop over. Je kunt met de link hieronder een datum uitkiezen waarop je erbij wilt zijn. In de workshop kun je mij op je computer of op een ander apparaat zien en horen. Ik kan jou niet zien en horen, maar je kunt wel vragen intypen.
Het is een workshop voor beginners. Iedereen kan dit leren. Heb je zin om erbij te zijn?
Klik hier om te kijken op welke datum jij de online workshop zou willen doen. 
 
 

volg je mij al op social media?

6 Reacties

 1. Petrouchka

  Hey Marlies, prachtige quilt weer!
  Ik ken dat gevoel van “oei, niet goed genoeg”! Bij mij gaat het zover dat ik de quilt laat bezorgen met de post ipv hem persoonlijk af te geven. Maar het is zoals je zegt: het is handwerk. Veel plezier op de tentoonstelling, je quilt zal bewonderd worden!

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Hoi Petrouchka,
   Dankjewel voor je reactie. Wat fijn om te horen dat ik niet de enige ben die het eng vindt! Stoer dat je de quilts toch wel instuurt, ook al doe je het dan per post. 🙂
   Groetjes,
   Marlies

   Antwoord
 2. Amber

  Hey Marlies, gewoon doen ik heb met mijn allereerste quiltje in de hartjesversie van het klossie gestaan. Deel nemen was super leuk ik heb toen een prijs gewonnen. Wie niet waagt niet wint. Het leven is niet voor niets aan de durvers. Succes, ik duim al vast voor je. Als je hem zelf maar mooi vind. Ik geniet al vast heel hard van wat je maakt en wat je me leert. Los laten vind ik niet simpel ,vooral als de hoeken van de quiltblokken niet perfect over één komen. x

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Dankjewel Amber! Leuk dat je gisteren ook bij de online workshop was!
   Groetjes,
   Marlies

   Antwoord
   • Esther Notenboom

    Hoi Marlies, ik heb net jouw site ontdekt en vind het erg leuk. Ik heb al wel wat ervaring met quilten. De eerste quilt op de machine gedaan, patroon uit een boek gehaald en maar geprobeerd. Daarna een met de hand in een quiltclub in Woerden. Allebei mooi geworden, vind ik, ze liggen gesandwiched klaar om doorgequild te worden. Maar nog niet aangedurfd.
    Ik had een andere machine gekocht, een pfaff quilt expression en dacht dat dat wel moest lukken, maar ik kon er niet aan wennen en nu ga ik toch proberen m weer om te ruilen voor een vertrouwde Brother…
    Ik vind jouw improvisatiequilt heel goed gelukt, dus geen faalangst hebben! Nergens voor nodig! Ik vind het ook een heel leuk idee, goede inspiratie voor een nieuwe quilt!
    Ik ga jouw blogs de komende dagen ook maar eens lezen.
    Groetjes, Esther

    Antwoord
 3. Henriëtte Lassooij

  Hoi Marlies, je Dancing Spirals is prachtig en die onzekerheid herken ik!
  Ik ben nog lang niet zover, ben nu met mijn eerste deken/quilt bezig en vind het super spannend allemaal. Vandaag voor het eerst een foto laten zien aan de opdrachtgeefster, een blok viel van mijn schouders toen ik als antwoord kreeg: “Ooooooo mooiiiiiii!! ”
  Deze workshop komt voor mij iets te vroeg maar ik blijf je volgen.
  Creatieve groetjes Henriëtte

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.