Eén van mijn grootste geheimen bij het ontwerpen van quilts

door | dec 13, 2021 | Inspiratie, Ontwerpen, Patchwork naaien | 1 reactie

Als je een quilt gaat maken zijn er allerlei manieren om te zorgen dat hij ook echt zo mooi mogelijk wordt.

Misschien heb je weleens meegedaan met één van mijn workshops over ontwerpen. Daar leg ik de “regeltjes” rondom ontwerpen uit. Bijvoorbeeld over het combineren van kleuren en het maken van een mooie compositie.

Maar wist je dat er iets is dat eigenlijk nog beter werkt dan al die theorie achter het ontwerpen?

Ik heb het hier nog nooit eerder over gehad, omdat het misschien een beetje vreemd is. Het is geen concrete techniek, maar een tool die je op allerlei gebieden in je leven kunt toepassen. Bij het maken en ontwerpen van quilts werkt het fantastisch. Daarom wil ik dit ‘geheim’ toch met je delen.

Het is iets dat ik bij alles in mijn leven toepas, alleen moet ik heel eerlijk zeggen dat ik bij het quilten nog wel eens vergeet om deze tool te gebruiken.

Waar ik het over heb?

 

Vragen stellen

Wat? Ik hoor je denken: Hoe kan het stellen van vragen nou helpen?

Laat ik je een voorbeeld geven van hoe ik deze tool gebruik.

 

Voorbeeld van vragen stellen bij het quilten

Ik ben bezig met een nieuwe quilt. Het is een quilt met ronde vormen en ik wilde hem graag met een Layer cake maken die ik nog had. (Een Layer cake is een stapel van 42 vierkanten van 10 x 10 inch (25 x 25 cm) van bij elkaar passende stoffen.) Het zijn prachtige Rainbow batikstoffen waar ik helemaal blij van wordt.

Ik wil de quilt met ronde patches maken. Om deze quilt te maken moet ik een bolle en holle vorm snijden met allebei een 1/4 inch naadtoeslag. Ik zou hierbij sjablonen gebruiken van Marti Mitchell.

Sjabloon ronde vormen Marti Mitchell - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Het is heel handig om de vierkanten te gebruiken voor de holle vormen. Na het innaaien van de bolle vorm blijven ze 10 x 10 inch (25 x 25 cm).

Holle vorm - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Voor het snijden van de bolle vorm is het praktischer om een lange strook stof te gebruiken dan vierkanten. Op deze manier gaat er minder stof verloren.

Bolle vormen snijden - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Dus ik had besloten dat ik daarvoor een andere stof zou gebruiken, omdat dit praktischer was en ik op die manier minder stof zou verliezen.

Bol en hol - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Zie je dat?

Ik besloot het omdat het praktischer en economischer was. Had ik ook een vraag gesteld of dit echt goed zou werken? Nee!

Zodra ik het eerste blok had genaaid verloor ik mijn enthousiasme over deze nieuwe quilt. Ik werd er niet echt blij van om hem te maken en ik snapte niet goed waar dat aan lag. Ik vind het naaien van ronde vormen heel leuk om te doen en ik vind de stoffen prachtig. Maar op de één of andere manier voelde er iets niet helemaal goed.

Dat was het moment waarop ik besloot een vraag te stellen. Is er iets dat ik kan veranderen wat de quilt nog mooier zou maken en waardoor ik er meer plezier in zou hebben?

Ik wist het meteen. Deze quilt wilde geen andere stof erbij. Hij zou veel mooier worden als ik alleen de batikstoffen van de Layer cake zou gebruiken.

Maar ja, dat betekende dus wel dat ik minder economisch zou kunnen werken. Dan zou ik de helft van de vierkanten moeten gebruiken om de bolle vormen van te snijden en zou de quilt veel kleiner worden of ik zou er een Layer cake bij moeten kopen. En dat was om praktische redenen niet handig. (Ik had deze maanden geleden al via de groothandel besteld. Vaak zijn de levertijden behoorlijk lang.)

 

Conclusie versus vragen stellen

Zie je dat ik meteen weer naar de conclusie ging? Ik bedacht meteen alle nadelen. Dat is iets wat we heel erg gewend zijn om te doen. Niet alleen bij quilten, maar bij alles in het leven. Probeer maar eens wat vaker vragen te stellen. Je zult merken dat er veel meer mogelijk is dan je in eerste instantie geneigd bent om te denken.

Gelukkig merkte ik het meteen dat ik het mezelf weer moeilijk aan het maken was. Dus stelde ik weer een vraag: Wat is er nog meer mogelijk? Stel dat ik alleen de stoffen uit de Layer cake gebruik, is er dan nog meer mogelijk dan wat ik tot nu toe heb bedacht?

En dat is er gelukkig. Al snel kwam ik op het idee om de vormen op de improvisatie manier te gaan snijden in plaats van met sjablonen. Dat betekent dat je geen extra naadtoeslag aan de holle en bolle kant snijdt. Je legt gewoon twee vierkanten op elkaar en snijd de ronding uit de losse pols. Doordat je ze op elkaar hebt gesneden passen ze precies in elkaar als je de lapjes omwisselt. Het enige is dat als je ze aan elkaar naait, zul je merken dat je een halve inch tekort komt omdat je geen naadtoeslag kunt bijsnijden op deze manier.

Hieronder op de foto kun je dat zien:

Ronde vorm improvisatie - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Dat kun je oplossen door de blokken later bij te snijden. Ik ga ze bijsnijden naar blokken van 9 x 9 inch (23 x 23 cm). Dat vind ik geen probleem, want op deze manier kan ik alle vierkanten zoveel mogelijk benutten en kan ik van die ene Layer cake een quilt maken van 51 x 59.5 inch (ongeveer 132 x 154 cm). En natuurlijk kan ik er altijd nog een rand om maken uiteindelijk, maar ook daar ga ik dan eerst weer vragen over stellen.

Improvisatieblok ronde vorm na snijden - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Stel nou dat ik geen vragen zou hebben gesteld hierover en gewoon verder was gegaan met het maken van de quilt zoals ik dat in eerste instantie had besloten. Zou dat erg zijn? In principe natuurlijk niet. En onthoud alsjeblieft dat het ook altijd een kwestie van smaak is. Er is geen goed of fout. Misschien vond jij de variant met de effen blauwe stof wel veel mooier.

En ik ben nog maar net begonnen. Het kan zijn dat ik er halverwege (of nog eerder 😊) achterkom dat het mooier is om nog iets te veranderen. Dan doe ik dat. Ik probeer er aan te denken om steeds vragen te blijven stellen. Is er nog iets wat ik kan veranderen wat de quilt nog mooier zou maken? Of is er nog iets wat ik kan veranderen waardoor ik het leuker zou vinden om deze quilt te maken?

Plezier als richtingaanwijzer

Plezier is hierbij een hele belangrijke richting aanwijzer. Niet alleen is veel prettiger om plezier in het proces te hebben dan om als een soort productiemedewerker de quilt af te maken omdat het zo moet. Het is een indicatie dat je de energie volgt. Alles gaat dan makkelijker en is leuker.

En vragen stellen helpt je dus om te weten of je die energie flow volgt of dat je ertegen in gaat. Het leuke is dat je dit op allerlei gebieden in je leven kunt toepassen. Ik probeer dat zoveel mogelijk te doen. Van de kleine dingen zoals wat ik wil eten tot en met de grote vragen zoals waar het fijn is om te wonen.

Ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik altijd overal vragen over stel, omdat ik weet dat ik het mezelf zoveel makkelijker maak als ik dat wel doe. Maar als je het gaat proberen zul je merken hoe vaak je al iets besloten hebt voordat je er überhaupt aan denkt om een vraag te stellen. Ik probeer het wel meer en meer te doen. Want leven vanuit de vraag is een stuk makkelijker en fijner dan leven vanuit de conclusie en het moeten.

Dus: Wat is er allemaal nog meer mogelijk?

Als je dit interessant vindt en het eens wilt uitproberen heb ik iets voor je. Om je te helpen herinneren om vragen te stellen bij het quiltproces heb ik een lijstje met vragen voor je gemaakt dat je kunt uitprinten en ophangen of bij de hand houden als je gaat quilten. Er staan een aantal voorbeeldvragen op. Je kunt zelf natuurlijk ook nieuwe vragen bedenken die jou op dat moment helpen.

Je kunt hem hier gratis downloaden: Vragen die je kunt stellen bij het quilten

volg je mij al op social media?

1 Reactie

  1. Hanneke Reitsma

    Prachtig verwoord! Hoe vaak vergeten we niet vragen te stellen en te genieten van de flow! Zuinigheid, regeltjes, hoe het hoort of wat een ander voor je in gedachten heeft, zijn allemaal redenen waardoor je van je eigenheid afdwaalt. Dat is overigens overal in onze maatschappij zo. Als we met zijn allen wat meer naar de flow zouden luisteren en daarvan genieten, zijn we tot geweldige creaties in staan. Op welk gebied dan ook, dit is overal van toepassing.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.