Eerst maar eens leren patchwork naaien, dat quilten uit de vrije hand komt later wel. Toch?

door | mrt 10, 2021 | Algemeen | 0 Reacties

Wat beginnende quilters meestal denken: Eerst maar eens leren patchwork naaien, dat quilten uit de vrije hand komt later wel. Toch?

Of toch niet?

Wat is het nou eigenlijk het beste moment om te gaan leren quilten uit de vrije hand?

Wat ik vaak hoor is dat beginnende quilters eerst kiezen om te leren om patchwork te naaien en daarna pas gaan nadenken over het doorquilten van hun quilt. Dat lijkt een logische volgorde. Je moet eerst een patchwork top hebben, voordat je er een quilt van drie lagen van kunt maken.

Maar wist je dat het leren quilten uit de vrije hand best veel oefening vraagt? En dat het niet iets is wat je zomaar eventjes gaat doen? Je moet echt eerst op heel veel proeflapjes oefenen voordat jouw mooie quilt kunt doorquilten waar je zoveel tijd en energie in heb gestoken.

In mijn beginners cursus ‘Maak mooie quilts met de naaimachine’ leren de cursisten het allebei tegelijk. Ze leren dus het naaien van patchworkblokken en tegelijkertijd gaan ze ook al direct oefenen om te leren quilten uit de vrije hand. Ik snap best dat het in het begin wat overweldigend kan zijn allemaal. Er is immers zoveel wat je moet leren en weten en doen, maar toch is het heel belangrijk.

Want als je niet meteen ook gaat leren hoe je moet doorquilten dan heb je straks je patchwork quilttop af. Maar dan moet je dan nog gaan beginnen met het oefenen om te leren door quilten. En laat dat nou net zijn waar heel veel quilters op vastlopen, want het is nou eenmaal niet iets dat je zomaar eventjes doet.

Doorquilten - Marlies Mansveld Online Quiltacademie

Wat ik helaas vaak zie gebeuren is dat mensen dan een patchwork top af hebben en super trots zijn, en terecht natuurlijk want is ook heel knap dat je dat hebt gemaakt. Maar dan op het moment dat hij af is hebben ze alweer allemaal ideeën voor nieuwe quilts. Het is zo leuk om te doen en er zijn zoveel mooie patronen, daar raken ze helemaal door geïnspireerd. Wat logisch is want quilten is ook superleuk. Maar het doorquilten wordt dan soms gewoon helemaal vergeten!

Je wil niet weten hoeveel berichtjes ik krijg van mensen die een hele stapel quilttops hebben liggen, omdat ze er niet aan toekomen om ze te gaan door quilten. Ze stellen het steeds weer uit. Ze denken: Daar ga ik me later wel een keer verdiepen of ik wil nu eerst eventjes dit doen of het komt nu niet zo goed uit. Dat is allemaal heel logisch, maar niet zo handig. Op deze manier komt er geen quilt af.

Dus als jij bezig bent met leren quilten wil ik je echt aanraden om je ook te verdiepen in het doorquilten. Zodat je jouw quilts ook echt af kunt maken. En zodat je geen stapel ongequilte quilttops gaat verzamelen in jouw kast. 😊

Natuurlijk wil ik je daar graag bij helpen. Want quilten uit de vrije hand is nou eenmaal niet iets wat je zomaar eventjes jezelf kunt leren

Dus wil jij leren om je quilts heel mooi af te werken met quiltwerk uit de vrije hand en met super mooie patronen? Download mijn gratis e-book hier.

 

 

volg je mij al op social media?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.