English paper piecing – intersecties/naden laten aansluiten

door | mrt 15, 2015 | Diversen | 0 Reacties

Een intersectie is de plek waar meerdere naden elkaar kruisen. Het is belangrijk om de naden goed op elkaar aan te laten sluiten omdat er anders gaatjes kunnen ontstaan.
Je kunt de patches één voor één aan elkaar zetten, zodat je de quilt langzamerhand ziet groeien. Je kunt er ook voor kiezen om units te naaien, die je later aan elkaar zet.
Hieronder zie je dat ik twee patches aan elkaar heb genaaid en met de derde wil beginnen. Het is belangrijk dat de punt van het onderste geruite lapje precies in de kruising valt, parallel aan het roze lapje.

English paper piecing in de kruising naaien

Om er zeker van te zijn dat hij precies goed uitkomt, kun je het beste vanaf de naad beginnen, zoals je kunt zien op de foto hieronder.

English paper piecing bij kruising beginnen met naaien

Als dit lapje helemaal is vastgezet, kun je de vierde gaan toevoegen. Bij dit roze lapje moet de punt weer precies in de kruising vallen.

English paper piecing naaien van intersecties

Ook hier kun je het beste vanuit de naad beginnen te werken.

English paper piecing naaien vanuit de kruising

Eerst naai je de ene kant.

English paper piecing naaien intersectie

En dan begin je weer opnieuw bij de kruising om de andere kant vast te naaien. Let op dat je nu iets voor de kruising insteekt in de naad die al genaaid is.

English paper piecing naden laten aansluiten

Door een paar steekjes over de kruising heen te maken van links naar rechts, zorg je dat de lapjes goed tegen elkaar aan getrokken worden. Als je dit niet doet, heb je kans dat er een gaatje overblijft in de kruising.
Hierna naai je de rest van het lapje vast. En dan is dit het resultaat:

English paper piecing fourpatch

Soms is het makkelijker om in rijen te werken. Mijn klokhuisjes quilt maak ik van nine-patches (blokken van negen stukjes in rijen van drie).
Hiervoor maak ik steeds eerst drie rijen van drie patches en daarna zet ik de rijen aan elkaar. Hieronder zie je dat ik de laatste rij nog moet aannaaien.

English paper piecing naaien in rijen

Omdat ik de kruisingen goed wil laten aansluiten, zonder dat er gaatjes ontstaan, begin ik daarmee.

English paper piecing beginnen met de kruisingen

Ik leg lapjes bij de eerste kruising goed op elkaar en zet deze eerst vast.

English paper piecing naden naaien

Weer zorg ik ervoor dat ik bij de kruising de steken zo maak dat ik de lapjes goed bij elkaar trek, zodat er geen gaatje overblijft. Soms moet ik hiervoor een keer terugsteken naar de andere kant.
Ik naai een paar steekjes links en rechts van de kruising en hecht de draad daarna af.

Hierboven zie je dat ik de twee kruisingen aan elkaar heb gezet. Hierna kan ik vanaf de buitenste punten gaan naaien en weet ik zeker dat ik overal goed uitkom.

volg je mij al op social media?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.