English paper piecing – naaien

door | mrt 8, 2015 | Diversen | 0 Reacties

En nu komt het leukste deel: de stofjes aan elkaar naaien! Langzamerhand zie je het door jou gekozen patroon ontstaan. Als je steeds als je even op de bank zit (bijvoorbeeld voor de tv of met een leuke serie op je tablet) een paar lapjes naait, zul je zien dat de top snel groeit.
Begin met naaien
Steek een (enkele) draad door een naald en leg een knoop in het uiteinde. Leg twee omwikkelde malletjes met de goede kanten tegen elkaar, waarbij de punten van één hoek precies op elkaar aansluiten. Begin te naaien door de naald steeds door beide lapjes te halen van voor naar achteren. Zorg dat je het papier niet raakt, je naait alleen in de naadtoeslag. Zie onderstaande foto.

zo naai je twee stukjes aan elkaar bij English paper piecing

Zo naai je beide stukjes helemaal aan elkaar. Zelf laat ik altijd ongeveer 1 á 2 milimeter ruimte tussen mijn steken.
Het is natuurlijk belangrijk dat de stukjes goed aansluiten en niet uitsteken, want dan wordt het lastiger om het volgende stukje eraan vast te naaien.
Soms zul je merken dat je de lapjes per ongeluk een beetje verschoven hebt onder het naaien, waardoor je aan het einde niet gelijk uit komt. Zie onderstaande foto.

English paper piecing naaien

De genaaide naad ligt onder de naald, je kunt de kleine steekjes die ik heb gemaakt zien. Zie je dat ik een paar milimeter over houd bij het roze lapje rechtsbovenaan? Dat kan het beste opgelost worden door de naald naar het uiteinde van het uitstekende lapje te verplaatsen. Dat doe je door de naald een paar keer door de naadtoeslag te steken. Laat de punten weer op elkaar aansluiten en begin nu vanaf deze kant te naaien. Tegen de tijd dat je bij het punt komt waar je was gebleven, zul je zien dat de stof zich vanzelf op de juiste manier heeft gevoegd.
Afhechten
Afhechten doe je door de draad twee keer door de lus te halen en goed aan te trekken.

Afhechten bij English paper piecing

Zelf werk ik de uiteindes (zowel aan begin als einde) altijd weg in de naadtoeslag, zodat ik er later geen last meer van heb. Dat doe je door de naald met draad na het knopen nog een paar keer door de naadtoeslag te halen. Als je dit niet doet, kom je de uiteindes steeds tegen als je een volgend lapje aannaait. Dat is op zich niet erg, alleen soms een beetje irritant omdat de draden je zicht kunnen belemmeren.
Volgende keer laat ik zien hoe je de intersecties (kruisingen) het makkelijkste kunt naaien. Als je hier klikt, kun je die post lezen.
Hieronder alvast een voorproefje van hoe het eruitziet als je een aantal lapjes aan elkaar hebt gezet. Dit zijn mijn klokhuisjes. Als het goed is zijn de steken aan de voorkant nauwelijks zichtbaar.

Klokhuisjes genaaid met English paper piecing

volg je mij al op social media?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.