Als (een aantal van) de papieren malletjes gemaakt zijn, kun je de stof eromheen vastmaken. Vroeger werd dit gedaan door de stof eerst vast te maken met een rijgsteek. Tegenwoordig wordt de stof vaak geplakt met uitwasbare lijm, omdat dit veel sneller gaat.
Snijd/knip eerst de stof rondom ongeveer 6 mm (1/4 inch) groter dan de papieren malletjes. De extra stof wordt de naadtoeslag. De 6 mm komt bij English paper piecing niet zo precies als bij machinaal patchwork, omdat de malletjes precies aangeven waar de zoom moet komen.
Leg dan het papieren malletjes op de verkeerde kant van het stukje op maat geknipte stof. Vouw nu de naadtoeslag over het malletje.
Hieronder kun je zien hoe ik de malletjes van mijn klokhuisjes heb beplakt. Ik heb eerst een laagje lijm op de bovenste rand van het papieren malletje gesmeerd en daarna de stof omgevouwen en goed aangedrukt. Let bij ronde vormen op dat je geen plooitjes aan de voorkant/rand krijgt. Aan de achterkant houd je wat ruimte over, maar dat is niet erg.
Daarna heb ik de onderste rand op dezelfde manier gedaan. Omdat bij klokhuisjes de zijkanten holle vormen zijn, moest ik deze een keer inknippen om de stof goed te kunnen omvouwen. Dat inknippen doe je tot net voor de rand, zodat je er aan de voorkant niets van ziet. Bij rechte en bolle vormen hoef je niet in te knippen.
En nu ben je klaar om te gaan naaien!
Nog even iets over de lijm. Gebruik in ieder geval uitwasbare lijm! Een gewone plakstift is geschikt, maar is wat lomper om mee te werken. Zelf gebruik ik de plakstiften van Sewline. Het grootste voordeel is dat de punt smaller is, waardoor je er ook op kleine malletjes goed mee kunt werken. Daarnaast krijg je bij een gewone lijmstift sneller klonten. Die worden hard en kunnen het naaien lastiger maken.Het voordeel van een gewone lijmstift is dat die goedkoper is. Gebruik in ieder geval nooit teveel lijm. Als de stof maar vast blijft zitten aan het papier is het goed genoeg!
Als de Sewline lijmstift op is, kun je navullingen kopen. Deze worden per twee geleverd.
Voor het beplakken van mijn klokhuisjes heb ik ongeveer één vulling per honderdvijftig malletjes gebruikt.
Af en toe gaat er weleens een randje los, doordat hij niet goed is aangedrukt of doordat er te weinig lijm is gebruikt. Ik houd daarom bij het naaien de lijmstift altijd bij de hand. Daarmee kan ik een eventueel losgeraakt randje, makkelijk weer vastplakken.
Wat een fijne uitleg! Bedankt! 🙂
Ik heb meteen zin om te beginnen…