English paper piecing – stof om mal rijgen/plakken

door | mrt 1, 2015 | Diversen | 1 reactie

Als (een aantal van) de papieren malletjes gemaakt zijn, kun je de stof eromheen vastmaken. Vroeger werd dit gedaan door de stof eerst vast te maken met een rijgsteek. Tegenwoordig wordt de stof vaak geplakt met uitwasbare lijm, omdat dit veel sneller gaat.
Snijd/knip eerst de stof rondom ongeveer 6 mm (1/4 inch) groter dan de papieren malletjes. De extra stof wordt de naadtoeslag. De 6 mm komt bij English paper piecing niet zo precies als bij machinaal patchwork, omdat de malletjes precies aangeven waar de zoom moet komen.
 

Lapjes voor English paper piecing

 
Leg dan het papieren malletjes op de verkeerde kant van het stukje op maat geknipte stof. Vouw nu de naadtoeslag over het malletje.
Hieronder kun je zien hoe ik de malletjes van mijn klokhuisjes heb beplakt. Ik heb eerst een laagje lijm op de bovenste rand van het papieren malletje gesmeerd en daarna de stof omgevouwen en goed aangedrukt. Let bij ronde vormen op dat je geen plooitjes aan de voorkant/rand krijgt. Aan de achterkant houd je wat ruimte over, maar dat is niet erg.

Naadtoeslag wordt rond de mal geplakt

Daarna heb ik de onderste rand op dezelfde manier gedaan. Omdat bij klokhuisjes de zijkanten holle vormen zijn, moest ik deze een keer inknippen om de stof goed te kunnen omvouwen. Dat inknippen doe je tot net voor de rand, zodat je er aan de voorkant niets van ziet. Bij rechte en bolle vormen hoef je niet in te knippen.

Eerste klokhuis is klaar voor paperpiecing

En nu ben je klaar om te gaan naaien!

klokhuisjes voor English paper piecing

Nog even iets over de lijm. Gebruik in ieder geval uitwasbare lijm! Een gewone plakstift is geschikt, maar is wat lomper om mee te werken. Zelf gebruik ik de plakstiften van Sewline. Het grootste voordeel is dat de punt smaller is, waardoor je er ook op kleine malletjes goed mee kunt werken. Daarnaast krijg je bij een gewone lijmstift sneller klonten. Die worden hard en kunnen het naaien lastiger maken.Het voordeel van een gewone lijmstift is dat die goedkoper is. Gebruik in ieder geval nooit teveel lijm. Als de stof maar vast blijft zitten aan het papier is het goed genoeg!

Lijmpen van sewline

Als de Sewline lijmstift op is, kun je navullingen kopen. Deze worden per twee geleverd.
Voor het beplakken van mijn klokhuisjes heb ik ongeveer één vulling per honderdvijftig malletjes gebruikt.

Navullingen sewline lijmpen

Af en toe gaat er weleens een randje los, doordat hij niet goed is aangedrukt of doordat er te weinig lijm is gebruikt. Ik houd daarom bij het naaien de lijmstift altijd bij de hand. Daarmee kan ik een eventueel losgeraakt randje, makkelijk weer vastplakken.

volg je mij al op social media?

1 Reactie

  1. Hannah

    Wat een fijne uitleg! Bedankt! 🙂
    Ik heb meteen zin om te beginnen…

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.