Garen kiezen voor het doorquilten van een quilt

door | aug 26, 2017 | Quilten uit de vrije hand | 2 reacties

Hoe kies je het juiste garen om een quilt door te quilten? Dat hangt natuurlijk af van een aantal factoren. Je kunt ervoor kiezen om het garen heel neutraal en onopvallend te houden. Dat is vooral handig als je net begint en nog niet zoveel ervaring hebt. Eventuele foutjes vallen dan zo min mogelijk op.
Je kunt kiezen voor transparant garen. Zelf gebruik ik het bijna nooit. Ik vind het een nadeel dat het garen niet op hoge temperaturen gestreken mag worden (dan kan het smelten!). Bovendien vind ik het garen niet makkelijk werken. Het is stugger dan gewoon garen en daardoor kan het problemen met de draadspanning geven. Bij mijn eerste quilt heb ik het geprobeerd, omdat ik dacht dat transparant garen hoorde, maar daarna nooit meer.
 
Transparant garen
 
Je kunt een kleur kiezen die lijkt op de kleuren in de quilt. Als je bijvoorbeeld een witte achtergrondstof hebt gebruikt, kun je wit kiezen voor het doorquilten. Het ligt een beetje aan de kleuren in de andere blokken of het daarin erg opvalt. Voor het doorstikken in de naden (stitch in the ditch) gebruik ik altijd de kleur van de achtergrondstof.
 
Quiltwerk op hartenquilt
 
Je kunt een afwijkende kleur kiezen om het quiltwerk juist mooi uit te laten komen. Je moet dan echt wel een felle/donkere kleur gebruiken, want anders valt het op lichte stoffen nauwelijks op. Op een grote quilt is het stiksel natuurlijk maar heel erg smal! Als je een afwijkende kleur wilt gebruiken, maar toch niet wilt dat het jouw foutjes teveel opvallen, kun je beter met licht garen op donkere stof quilten. Het schijnt dat fouten op die manier minder opvallen dan wanneer je met een donkere kleur op witte stof quilt.
Ook de stof in je quilt heeft natuurlijk heel veel effect op de zichtbaarheid van het quiltwerk. Als je drukke stoffen hebt gebruikt zal het quiltwerk nauwelijks opvallen. Op effen stoffen komt het daarentegen juist heel duidelijk naar voren.
 
Detailfoto quiltwerk
 
En dan tenslotte nog iets over het materiaal van het garen dat je gebruikt. Het belangrijkste is dat je garen gebruikt van goede kwaliteit zoals Gütermann of Aurifil. Toen ik net begon met quilten had ik nog allerlei kleuren garen van het kleding naaien. Daarbij gebruikte ik vaak goedkoop garen zoals Goldman. Bij het doorquilten had ik in het begin steeds problemen met de draadspanning. Bij het quilten uit de vrije hand (free motion quilting) laat je de transporteur zakken, waardoor je de stof vrij alle kanten op kunt bewegen. Je moet zelf de verhouding tussen de snelheid van de naald en het bewegen van de stof bepalen. Het naaien gaat veel minder gecontroleerd en dat heeft invloed op de draadspanning. Kwaliteitsgaren kan dan een enorm verschil maken! Bij mij heeft het destijds mijn beginners problemen opgelost.
Er zijn veel quilters die zweren bij katoen. Er mag absoluut geen ander materiaal dan katoen in hun quilt komen. Qua stoffen snap ik dat, omdat katoen veel beter te hanteren is dan andere stoffen. Maar voor het garen maakt het mij niets uit. Ik gebruik zowel katoen als polyester voor het naaien van patchwork als voor het quilten. Ik heb nooit verschil gemerkt. Daarmee schop ik een beetje tegen de huisjes van traditionele quilters, maar dat is niet anders. Ik houd niet van regels om de regels. Quilten gaat voor mij over creativiteit en zo min mogelijk over regels!
Wil je meer lezen over hoe je een quilt kunt doorquilten? Een tijd terug heb ik er een blog over geschreven: Quilten!

volg je mij al op social media?

2 Reacties

 1. Aria van Doorn

  Hallo Marlies,
  Moet je door 2 of 3 lagen Quilten? Ik quilt wel met de hand.
  Groetjes Aria van Doorn

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Hallo Aria,
   Of je nu met de hand of met de machine quilt, je gaat altijd door drie lagen.
   Veel succes!
   Groetjes,
   Marlies

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.