Hoe lang doe je over het maken van een quilt

door | jun 23, 2021 | Inspiratie, Patchwork naaien | 0 Reacties

Een vraag die ik vaak krijg van vrienden en kennissen, is hoeveel tijd het kost om een quilt te maken. Zo’n quilt ziet er supermooi uit, maar mensen die niet quilten hebben vaak geen idee hoeveel werk het is. Soms denken ze dat je een quilt in een middagje kunt maken, maar wij quilters weten natuurlijk wel beter!

 

Nu hangt het natuurlijk ook heel erg af van welke techniek je gebruikt, hoe snel het quilten gaat. Als je alles met de hand doet gaat er meestal veel meer tijd in zitten dan wanneer je de naaimachine gebruikt. Al kunnen handquilters vaak makkelijker momentjes tussendoor vinden om hun handwerkje erbij te pakken. Onder de koffie ga ik niet achter de naaimachine zitten, maar een handquilter kan wel even een paar steekjes zetten.

Het hangt er natuurlijk ook helemaal van af wat voor quilt je maakt. In principe kan het natuurlijk heel snel. Je naait twee lappen stof met een quiltvulling ertussen aan elkaar en je zet er een afwerkbies omheen. Klaar is je quilt! Dat zou zelfs nog wel in een middagje kunnen.

Meestal is het zo dat hoe groter de quilt en hoe ingewikkelder het patroon, hoe langer je er over doet. Applicaties zijn vaak bewerkelijk, zeker als ze met de hand worden gemaakt. Maar ook patchworkpatronen kunnen erg veel werk zijn.

Hoeveel tijd kost het dan om een quilt te maken? Veel wat grotere quilts kosten al met al wel een jaar voor ze helemaal af zijn. Sommige handquilters doen zelfs meerdere jaren over één quilt. Dat zijn dan natuurlijk ook echte bijzondere erfstukken die jaren in de familie kunnen blijven.

Dat het lang duurt voor veel quilts af zijn, komt ook een beetje doordat wij quilters vaak aan veel verschillende projecten tegelijk werken. We houden van afwisseling en een jaarlang alleen maar aan dezelfde quilt werken kan dan een beetje saai worden. Dus hoewel het wel een jaar kan duren voor een quilt af komt, kunnen er zomaar 3 of meer quilts per jaar afgemaakt worden.

Laat je hier niet door ontmoedigen als je net begint met quilten. Het hoeft echt niet zo lang te duren allemaal. Het heeft ook te maken met hoeveel tijd je hebt om in je quilt te steken natuurlijk. Er bestaan fanatiekelingen die heel veel quilttijd hebben en bijna elke maand een quilt afmaken.

 

Detail patchwork naaimachine - Marlies Mansveld Quiltinspiratie
Bij het naaien van patchwork met de naaimachine zijn er gelukkig ook een aantal technieken waardoor het makkelijker gaat en veel minder tijd kost. In de gratis online workshop die ik deze week geef gaan we het onder andere daarover hebben.

En dan niet alleen hoe het sneller kan, maar vooral over hoe het leuker kan.Ik weet (eerlijk gezegd ook uit eigen ervaring) tegen welke dingen je in het begin kunt aanlopen als je begint met patchwork naaien met de naaimachine. Als de stukjes niet goed in elkaar passen, terwijl je zo precies hebt gewerkt, is dat gewoon niet leuk.

 

De eerste quilt die ik zelf ging maken heb ik niet afgemaakt doordat ik zo gefrustreerd raakte door alles wat er mis ging. Die frustratie wil ik jou graag besparen.

 

En daarnaast wil ik ook heel graag mijn enthousiasme over quilten delen met zoveel mogelijk mensen. Ik zou het zo leuk vinden als veel meer jonge mensen ontdekken hoe leuk quilten is.

 

Als je me al een tijdje volgt weet je misschien dat dit echt een missie van mij is. Ik zou het zou jammer als over vijftig jaar niemand meer weet hoe je ook alweer van die mooie quilts maakt! En het is gewoon ook zo ontzettend leuk om te doen. Er zijn zoveel technieken om uit te proberen. Elke keer is er weer iets nieuws te leren.

 

Stapel quilts - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

 

Als je ook graag meer gemak en plezier wilt bij het naaien van patchwork en als je die beginnersfouten die ik in het begin maakte wilt voorkomen, is dit voor jou:

Gratis online workshop over de vijf meest gemaakte fouten bij het naaien van patchwork. 

De workshop is gratis. Je kunt hem bekijken vanaf je eigen laptop of telefoon. Hier kun je de informatie en datums/tijden van de workshop vinden: https://marliesmansveld.nl/gratis-online-workshop-patchwork/

 

Meld je meteen aan!

 

En ik ben natuurlijk heel benieuwd. Hoe lang doe jij er gemiddeld over om een quilt te maken?

volg je mij al op social media?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.