Hoe reken je uit hoeveel stof je nodig hebt?

door | mrt 31, 2021 | Algemeen | 3 reacties

Hoe kun je nu uitrekenen hoeveel stof je nodig hebt voor de quilt die je wilt maken? Dat is nog niet zo simpel. Het makkelijkste is om een kant en klaar patroon te kiezen waar al bij staat hoeveel stof je nodig hebt.

Als je zelf een quilt wilt ontwerpen, moet je de benodigde stof zelf uitrekenen. Dan zou ik je aanraden om het uit te tekenen op ruitjespapier. Je tekent de vormen (inclusief naadtoeslag) op het ruitjespapier. Je rekent bijvoorbeeld 10 cm voor elk ruitje. Door het tellen van de vierkantjes kun je berekenen hoeveel vierkante centimeter stof je nodig hebt. Dat kun je dan omrekenen naar de maten van quiltstof (110 cm breed). Klinkt best lastig hè? Zeker bij een gecompliceerde quilt is het bijna niet te doen.

Niet voor niets gebruiken veel quilters speciale software zoals EQ8 om hun quilts te ontwerpen. Niet alleen het ontwerpen is makkelijk daarmee. Het programma rekent ook automatisch uit hoeveel stof je nodig hebt. Ideaal!

EQ7 quiltontwerpsoftware - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Als je wat meer ervaring krijgt, kun je wat beter inschatten hoeveel je ongeveer nodig zult hebben voor een quilt. Afhankelijk van hoe klein of groot de stukjes stof worden heb je vaak twee à drie keer zoveel nodig als het oppervlak zonder naden. Veel quilters kopen sowieso graag wat extra in. Dan weet je zeker dat je genoeg hebt en de restjes kun je vaak wel weer in een andere quilt gebruiken.

Ontwerp jij weleens je eigen quilts of werk je liever van patroon? Laat hieronder weten hoe jij jouw quilts maakt en hoe je de hoeveelheid stof berekent.

volg je mij al op social media?

3 Reacties

 1. Toussein martine

  Wanneer ik een kingsize quilt maak , voor mij is 2,35 op 2,35 de goede maat. Dan neem ik al zeker 2,50 m voor de 4 randen. Dan ongeveer 3 m voor mijn achtergrond. Volgens mijn ondervinding heb je toch 10 m nodig van stof voor deze maat.. de andere kleuren verdeel ik naargelang wat ik meest zal gebruiken. Dus 4,5 m in de verschillende stoffen

  Antwoord
 2. Fouquet Gilberte

  Dag Marlies
  meestal neem ik een patroon uit een boek, voor de stof neem ik altijd meer dan is aangegeven. verder ga ik dikwijls op cursus dan weten we hoeveel stof we nodig hebben maar ik neem altijd iets meer want misknippen gebeurt wel eens. De resten stof kan je altijd nog voor andere projecten gebruiken.
  Groetjes Gilberte

  Antwoord
 3. Carlijn Ten Cate

  Ik weet niet hoeveel stof ik nodig heb om mijn vlinder quilt of te maken . Ik heb de vlinders in the beginning gebruikt negen stuks 3#3 rijen. Verder zwarte stof met zilveren sterren. Voor de tussen stukken heb ik 16 x 5 inch stof nodig. Uit een stof breedte van 110 hoeveel inch hevig dan nodig?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.