Hoe snel moet je naaien als je gaat quilten uit de vrije hand?

door | apr 14, 2021 | Algemeen | 0 Reacties

Voordat ik meer vertel over hoe snel je moet naaien als je gaat quilten uit de vrije hand, eerst even snel een uitleg over wat quilten uit de vrije hand eigenlijk is. Voor degenen die dit lezen en nog geen quilts gemaakt hebben.

Je maakt je quilt altijd van drie lagen: De bovenkant (vaak patchwork), tussenvulling en onderkantstof. Die drie lagen ga je op elkaar naaien zodat ze blijven zitten. Als je het ondertransport uitzet, kun je zelf alle kanten op bewegen en de mooiste patronen maken. Dat noemen we quilten uit de vrije hand.

Machinaal quilten - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Regelmatig krijg ik vragen over hoe snel je nou moet naaien. Het antwoord? Dat verschilt.

Het ligt er namelijk aan wat voor patroon je aan het naaien bent. Als je aan het meanderen bent, kan het helpen om wat sneller te gaan om mooie bochtjes te krijgen. Als je te langzaam gaat krijg je eerder ongewenste puntjes in het patroon. Maar als je schelpen naait, waarbij je soms over dezelfde lijn terug moet, is het wel zo handig om wat langzamer te gaan om de lijn precies te kunnen volgen.

Eén van de dingen die je juist moet leren als je leert quilten uit de vrije hand is wanneer je wat extra gas moet geven en wanneer juist niet. Als je dat leert, worden je steekjes vanzelf mooier en krijg je meer controle bij het naaien.

Patronen quilten uit de vrije hand - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Het gaat altijd om het evenwicht tussen hoe snel je de naald op en neer laat bewegen (de naaisnelheid) en hoe snel je de stof beweegt. Als je de stof snel beweegt, moet de naald ook sneller en vice versa. Als je steekjes te groot worden moet je óf de naald sneller laten bewegen óf je moet de quilt langzamer bewegen. Als je steken te klein zijn moet je de quilt sneller bewegen of je de naald langzamer laten bewegen.

Wil jij nou ook graag (beter) leren quilten uit de vrije hand? Dan wil ik je uitdagen om mee te doen met de challenge Quilten uit de vrije hand. In vijf dagen ga je een quiltje maken met vijf verschillende quiltpatronen.

Het is online en je kunt gratig meedoen. Eigenlijk is het een complete beginnerscursus quilten uit de vrije hand die we met zijn allen gaan doen. Regelmatig krijg ik berichtjes van oud deelnemers die in de challenge hebben leren quilten uit de vrije hand.

Het doel is niet alleen dat je jouw eigen quilts kunt gaan doorquilten met mooie patronen, maar vooral dat je er ook echt plezier in krijgt.

Doe je mee?

Schrijf je meteen in: https://marliesmansveld.nl/quiltchallenge/

volg je mij al op social media?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.