Waaruit haal jij jouw inspiratie? Mooie voorbeelden op internet werken heel aanstekelijk vind ik zelf. Maar ook gewoon de stoffen in je eigen kast.
Ik weet nog dat ik één quilt gemaakt had en het smaakte naar meer. Voor die betreffende quilt had ik een jellyrol gebruikt in combinatie met witte achtergrondstof. Hele mooie stoffen in pasteltinten, maar na het maken van die quilt wilde ik weleens iets met andere kleuren proberen. Ik had nog geen stoffenvoorraad. Wat ik wel had was een verzameling lapjes van 10 x 10 stofjes. Geen bij elkaar passende stoffen, maar allerlei tinten en patronen.
Eigenlijk werkte die beperking heel goed. Ik had niet veel te kiezen, het enige wat ik moest doen was bedenken hoe ik die stofjes het mooiste kon verwerken in een quilt. Er was van alles en nog wat. Prachtige repro stofjes met mooie bloemen, maar ook kerststofjes met een zilverachtige opdruk. Ik had nog niet veel verstand van quilten en combineren van kleuren, dus ik ging heel intuïtief te werk.
Het merendeel van de stoffen was roodachtig, blauwachtig en beige-achtig. Er waren een paar groene en bij, die gooide ik eruit. Vervolgens ging ik de de lapjes op allerlei manieren bij elkaar leggen. Om en om vond ik te druk. Toen ging ik ze op kleur sorteren. Van alles heb ik geprobeerd en uiteindelijk ontdekte ik dat ik ze het mooiste vond als ik ze op kleur legde en de kleuren liet overlopen van rood naar roze naar beige en vervolgens lichtblauw naar donkerblauw.
Dat was de eerste stap. Toen ik tevreden was over dit resultaat ging ik nadenken over het patroon dat ik wilde gebruiken. Ik was echt een beginnende quilter, dus eigenlijk was alles nog een uitdaging. Ik was op zoek naar een relatief eenvoudig patroon dat ik zestig keer kon herhalen met elk gekleurd lapje dat ik had. Het werd het pinwheel blok. Achteraf denk ik dat het een goede keuze is geweest, omdat het blok door zijn vorm leven in het centrum van de quilt geeft. Het is natuurlijk niet echt zo, maar door de vorm lijkt er beweging in het patroon te zitten. Als achtergrondstof koos ik ongebleekte katoen. Ik wilde graag eens een cremekleurige achtergrond proberen en ongebleekte katoen was lekker goedkoop!
Nadat ik alle pinwheel blokjes had gemaakt en aan elkaar gezet, vond ik de quilt toch wel erg klein. Ik wilde hem graag vergroten, maar ik had zoals gezegd niet veel stof. Op dat moment was ik ook nog niet bereid om veel geld aan stof uit te geven. Dat is inmiddels wel veranderd gelukkig! Ik besloot banen van de achtergrondstof (ongebleekte katoen) toe te voegen. Om er weer een eenheid van te maken, besloot ik stofjes in dezelfde kleuren als het middendeel aan de randen toe te voegen als een piano border. Ik sorteerde de stoffen op kleur en liet ze weer overlopen van rood naar blauw net als in het middenstuk.
En toe was hij af.
Tenminste, dat dacht ik in eerste instantie. Maar eigenlijk vond ik alleen het middendeel mooi. Het middenstuk was naar verhouding te klein en de banen ongebleekte katoen eromheen waren gewoon saai.
De mooiste quilts die ik zag waren vaak een combinatie van patchwork met applicaties. En dus besloot ik dat ik applicaties kon maken op de effen stof rondom. Ik zocht in een boek op hoe ik dat het beste kon aanpakken en ik ging het gewoon doen. Pas toen ik ermee was begonnen bedacht ik dat het best weleens heel veel werk zou kunnen zijn om al die steeltjes, blaadjes en bloemetjes te appliceren. En dat was het ook! Ik deed het op de snelle manier met vliesofix en ik ontwierp de bloemen en ranken zelf. Ze waren niet ingewikkeld, maar het was wel heel veel (saai) werk om ze vast te stikken.
Wat het leuk maakte was het spelen met de bloemen. Ook deze probeerde ik weer in kleur te laten verlopen net als in het centrum van de quilt. Uiteindelijk zaten alle steeltjes, blaadjes en bloemetjes vast en moest ik alleen nog de rondjes voor de hartjes van de bloemen maken. Wat heb ik daar over getwijfeld! Wilde ik nog wat extra kleur toevoegen of hield ik hem in de stijl die ik tot dan toe had gebruikt?
Het lijkt een klein detail die bloemhartjes, maar ik merkte dat ze best veel impact hadden. Ik heb alle mogelijkheden geprobeerd in het kleurenpalet dat ik tot dan toe had gebruikt. Eerst probeerde ik blauwe hartjes in de rode/roze bloemen en rode/roze hartjes in de blauwe bloemen. Dat voegde niets toe en maakte het geheel eerder rommelig. Daarna maakte ik beige hartjes. Dat bracht meer eenheid in de quilt, maar dempte de kleuren ook enorm. Groen dan? Het was het allemaal net niet.
Het leuke aan het ontwerp proces is dat iemand anders misschien een heel andere keuze zou hebben gemaakt. Misschien dat iemand anders juist meer voor ingetogen, stijlvolle kleuren zou hebben gevoeld en juist beige bloemhartjes had gekozen. Het is een expressie van mijn eigenheid en dus koos ik voor kleur. Niets is goed of fout. De kracht zit hem in het durven laten zien wat jij mooi vindt in plaats van doen wat anderen al dan niet zouden doen.
Achteraf zijn er heel veel dingen die ik nu waarschijnlijk anders zou doen. Ik zou meer investeren in een mooie achtergrondstof, ik zou preciezer werken zodat de randen beter aansloten, ik zou de applicaties anders afwerken (niet meer raw edge), ik zou hem op een andere manier doorquilten, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Toch ben ik enorm trots op deze quilt, omdat ik door het maken van deze quilt heb geleerd dat ik echt creatief ben en dat ik echt mooie dingen kan maken. Hij is zeker niet perfect, maar hij belichaamt wel wat voor mij belangrijk is aan quilten: met mooie kleuren en patronen een quilt maken waar je elke dag van kunt genieten.
0 reacties