Is een slider echt nodig?

door | feb 3, 2021 | Quilten uit de vrije hand | 32 reacties

Heb je echt een slider nodig als je gaat quilten uit de vrije hand?

Om die vraag te beantwoorden wil ik je een verhaaltje vertellen. Wij hadden vroeger thuis namelijk een sjoelbak. Zo’n grote zware eikenhouten sjoelbak. Bij verjaardagsfeestjes, werd die af en toe tevoorschijn gehaald.

Ik herinner me nog hoe het was. Mijn vader legde hem op zondagmiddag weleens voor ons op tafel. Eén van mijn broers stond de sjoelschuiven te gooien en ik stond aan het uiteinde om ze op te stapelen als ze door het poortje kwamen. Even laten wisselden we en mocht ik sjoelen. Ik was er niet heel goed in en ook niet heel slecht. Het was gewoon leuk om te doen. We hadden de grootste lol en af en toe schreeuwde er iemand van verontwaardiging omdat er iets niet eerlijk ging. Je weet hoe het gaat met kinderen hè?

Op een dag was ik bij een vriendinnetje. Ze had een nieuwe sjoelbak gekregen voor haar verjaardag en vroeg of ik met haar wilde sjoelen. Tuurlijk wilde ik dat. Ik vond het een leuk spel. Zij begon en daarna was ik aan de beurt. Ik pakte de eerste schijf in mijn hand en zette kracht om hem weg te schuiven. Alleen was er iets geks. Waar normaal de stenen vaak stopten halverwege de baan, schoof hij nu zonder moeite het poortje in en knalde tegen de achterkant er bijna weer uit. Het was bijna magisch. De ene schijf na de andere schoof zonder veel moeite door de bak en door de poortjes. Ik kon opeens heel goed sjoelen!

Natuurlijk hadden de vele uurtjes oefenen achter onze eigen sjoelbak geholpen, maar wat het echte verschil maakte was dat deze nieuwe sjoelbak superglad was. Ik hoefde alleen nog te richten en dan schoven de schijven haast als vanzelf door de poortjes.

Het effect van een slider

Hetzelfde effect merkte ik toen ik voor het eerst een slider gebruikte. Hij maakt de aanschuiftafel superglad waardoor je veel minder kracht hoeft te zetten. Dat maakt dat je veel soepeler kunt bewegen.

Als je ondergrond niet glad genoeg is kunnen er verschillende dingen gebeuren. Je moet meer kracht zetten om te bewegen. Soms moet je zoveel kracht zetten dat je op een gegeven moment doorschiet waardoor je een lelijke uitschieter in je quiltwerk krijgt. Of je krijgt last van je schouders, nek en armen doordat je niet ontspannen kunt naaien.

Hoe werkt een slider?

Een slider leg je op je naaimachinetafel. De bovenlaag is gemaakt van/met siliconen en is superglad. De acherkant is zelfklevend waardoor hij goed blijft zitten. Er zit een gaatje in waar de naald doorheen kan bewegen, zodat je hem niet aan je quilt vastnaait. Wel zo handig. 🤭

slider voor machinaal quilten - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Een grote quilt doorquilten

Als je een quilt wilt gaan doorquilten met de naaimachine is het dus fijn als je de quilt makkelijk kunt bewegen. Zeker als de quilt wat groter (en dus zwaarder) is, maakt dat veel verschil. Naast een slider helpen ook quilthandschoenen, omdat ze meer grip geven op de quilt. Die twee dingen samen maken een wereld van verschil.

Andere methodes om je quilttafel glad te maken

Er zijn nog andere methodes om je aanschuiftafel glad te maken. Zo kun je pledge spray gebruiken om een heel dun glad laagje op je naaitafel te maken. Het nadeel hiervan is dat het snel weer weg is en steeds opnieuw gedaan moet worden. Niet handig als je een grote quilt wilt doorquilten.

Laatst was er iemand die de tip gaf om de onderkant met stijfselspray te bewerken. Daar wordt de onderkant dan heel glad van. Dat vond ik nog wel een slimme tip, want stijfsel maakt alles inderdaad heel glad. Ik denk dat ik die binnenkort zelf eens ga testen.

Wat doe jij?

Ik ben benieuwd wat jij doet om te zorgen voor een gladde ondergrond. Heb je weleens een slider geprobeerd? Of heb je een andere handige methode hiervoor? Ik zou het leuk vinden als je het hieronder deelt!

 

 

volg je mij al op social media?

32 Reacties

 1. coby

  Hallo marlies
  heb inmiddels slider ontvangen en ga er mee aan de slag maar heb even rust ben niet helemaal fit even rustig aan moet nog met 1e les beginnen
  maar nog bedankt

  Antwoord
  • Ria Panman

   Hoi Marlies, ik heb inmiddels ook de slider binnen. Ik heb het gebruikt en heb ook gequilt zonder de slider. Op de kleine proeflapjes merk ik nog niet zoveel verschil.

   Antwoord
   • Marlies Mansveld

    Ria, merk je niet dat je soepeler kunt bewegen? Het is inderdaad wel zo dat het vooral bij grote quilts handig is, omdat die zwaarder zijn.

    Antwoord
  • Maggie Bongertman

   Hele nieuwe naaimachine en aanschuiftafel. Lijkt me al heel glad.
   Moet het nog gladder? Of ‘slijt’ de aanschuiftafel?

   Antwoord
   • Marlies Mansveld

    Hallo Maggie, het is niet dat ze door slijtage minder glad worden. Zelf heb ik een aanschuiftafel van plexiglas. Die is best glad, maar toch is een slider met een siliconen laag nog weer een stuk gladder. Als ik jou was zou ik gewoon gaan proberen of het glad genoeg is.

    Antwoord
  • Annemarie

   Ik heb geen slider nodig, want ik heb een naaitafel van Olga’s Prins (ik geloof dat ze zo heet. Daar zit een op maat gemaakt blad bij, de machine is in het blad verzonken, zo heb ik een mooi glad en groot blad om te naaien.

   Wat moet er bij site ingevuld worden?

   Antwoord
 2. Nelly Boden

  Zelf heb ik een slider in gebruik eind mei komt er een nieuwe naaimachine ik heb een juki exeed f 600. Nu komt er een juki tl 2200 qvp bij met een tafel 106 x 55 waar de nieuwe machine in staat. Ik gebruik soms dezelfde kleur onder en boven maar ook wel een andere kleur onder.

  Groetjes van Nelly Boden-Dorst

  Antwoord
 3. Anny de Leeuw

  Sinds ik de slider gebruik gaat het machinaal quilten veel beter en regelmatiger. Eigenlijk vind ik hem onmisbaar🙂

  Antwoord
 4. Truus

  Hallo Marlies, overweeg een gemini_free motion slider sheet, ik weet niet of je hiermee bekend ben, alleen de prijs is gunstig😉

  Antwoord
  • Marlies Mansveld

   Truus, ik ken het merk zelf niet. Mijn ervaring met een goedkopere slider was niet fijn. Hij plakte niet goed aan de onderkant en scheurde sneller uit. Maar dat was geen Gemini.

   Antwoord
 5. Laroy Sabine

  Het enige dat ik gebruik zijn handschoenen met antislip , geen quilthandschoenen ! Een slider had ik nog nooit van gehoord . Ik heb ook geen tafel aan mijn machine ze staat er bovenop . Ik zit ook op 2 kussens omdat het te hoog is en idd. Vlug pijn in armen en schouders . Lang oefenen kan ik daardoor ook niet . Ik ga zeker er werk van maken en mij inlichten over de slider en eventueel een tafe . Bedankt voor de vele tips en hulp ! X

  Antwoord
  • Marlies Mansveld

   Sabine, volgende week geef ik ook een online workshop waarin ik uitleg wat je nodig hebt, waarom en hoe je het kunt gebruiken. Misschien is dat interessant voor je. Je kunt gratis meedoen: https://marliesmansveld.nl/online-workshop/

   Antwoord
 6. Nelly Coppens

  Hallo Marlies, ik heb nog geen slider, maar al wel besteld en uiteraard de grootste! Een hobby kost nu eenmaal geld en ik eet nog elke dag, dus… ☺️☺️

  Antwoord
 7. Everdien

  Ik heb er niet een. Ik wil deze kleine blokken gewoon eerst zonder proberen.
  Ook omdat het allemaal nieuw is.
  Kan het altijd nog aanschaffen.

  Everdien

  Antwoord
 8. Nel

  Ha Marlies, ik heb er weleens gebruik van gemaakt, maar de laatste keer is ie aan het schuiven gegaan en was het een stukje meegenaaid. Sindsdien maar weer zonder gedaan.
  Misschien toch weer eens proberen.

  Antwoord
  • Marlies Mansveld

   Dat is balen, Nel! Plakt hij wel goed aan de onderkant? Ik neem hem regelmatig af met een vochtig doekje om stof en pluisjes te verwijderen. Daarna plakt hij weer goed en verschuift hij niet.

   Antwoord
 9. Michelle Wensch

  Hallo Marlies , ik overweeg al een lange tijd of ik mij een slider zou aanschaffen , maar mijn aanschuiftafel is namelijk groot , en het is juist de linker onderhoek die mij altijd parten speelt , ik denk niet dat er een slider groot genoeg is om dit op te lossen , en wat met de spoelhouder die bovenaan mijn machine zit , dan moet de slider er ook af om een nieuw spoeltje te plaatsen .
  Wel heb ik eens een YouTube filmpje gezien van iemand die iets soortgelijk gebruikt om te sleeën , te koop op Amazon , ik kan het eens opzoeken als je wil . 😉👋🏻

  Antwoord
  • Gilberte Fouquet

   Dag Marlies, ik gebruik een slider en handschoenen. Ik ben begonnen zonder slider en handschoenen maar toen ik beide gebruikte was dit voor mij een hele verbetering om te Quilten.
   Wat leuk dat er weer een workshop is, ik volg graag je cursussen,ik leer altijd iets bij.
   Groetjes Gilberte

   Antwoord
   • Ellen

    Ik gebruik mijn slider altijd en heb net weer een nieuwe gekocht want de hoekjes bleven loslaten van de oude. Ik vind een slider ideaal.

    Antwoord
  • Marlies Mansveld

   Michelle, bedoel je dat de quilt blijft haken achter de linkeronderhoek? Want de beweging maak je vooral rondom de naald met je handen toch? Je hoeft de spoelhouder op je machine niet te verwijderen om de slider te plaatsen. Je kunt hem zo onder de naald schuiven.

   Antwoord
 10. Geertje Kamstra

  Hallo Marlies, ik gebruik een slider. Al jaren eigenlijk, ik heb wel een vraag, kan ik hem gewoon met een sopje schoonmaken? Of gaat dan het gladde er af? Misschien weet iemand het.

  Antwoord
  • Monique Persoon

   Hoi Marlies, ik had de slider al heel snel aangeschaft. Was even een investering maar ik vind het heel fijn met and quilten.

   Antwoord
  • Marlies Mansveld

   Geertje, dat kan en is juist heel goed. Dan gaat hij weer goed plakken aan de onderkant. De bovenkant kun je ook rustig schoonmaken.

   Antwoord
 11. Marianne Moekestorm

  Hallo Marlies ik heb geen slider gekocht maar een SewEzi naaitafel dan zit ik gelijk op goede hoogte kreeg te veel last van nek en schouders .

  Antwoord
 12. Jeanne Bijsterveld

  Dag Marlies,
  Ik wil nog wel een keer een slider kopen.
  Ik heb nu het tipje van iemand zolang gebruikt: tussenvel van een ringmap op mijn machine geplakt.
  Voor tijdelijk met mijn werkjes van 30-30 wel fijn!

  Antwoord
 13. Yvonne Willemse

  Hoi Marlies,
  De slider (de maat die bij jou op de foto staat) gebruik ik al een paar jaar. Het verschil is groot het is prettiger werken, zeker in mijn geval mijn handen doen niet altijd wat ik wil. Als er teveel stof en draadjes op zitten even onder een handwarme kraan afspoelen op laten drogen en weer als nieuw!

  Antwoord
 14. Ine à Campo

  Ja een slider heb je echt nodig. Ze zijn wel duur maar het voorkomt een hoop ergernis. Hierdoor ga je door met machinaal quilten en heb je er veel meer plezier in. Het lukt dan ook veel beter.

  Antwoord
 15. L.

  Wil je niet direct een dure slider aanschaffen probeer dan eens een siliconen of teflon bakmat. 30×40 cm Zie bv bol.com
  (Deze kun je eventueel met een antislip matje of tape wat ‘vastleggen’ – op teflon/siliconen minder goede hechting natuurlijk)

  En blijf oefenen oefenen oefenen oefenen oefenen en oefenen en zie r e s u l t a a t .

  Succes

  Antwoord
 16. Tea Boudesteijn

  Marlies, waar kun je die slider kopen? Ik heb nl her en der op webshops gekeken maar nog niet gevonden.
  Griet Tea

  Antwoord
  • Marlies Mansveld

   Tea, als je googlet op supreme slider in combinatie met quiltwinkel dan vind je Nederlandse quiltwinkels die ze verkopen. Succes!

   Antwoord
 17. anita

  ik ben van plan om eentje aan te schaffen

  Antwoord
 18. Ine Sweere

  Een slider vind ik een must om goed door te quilten zonder vermoeid te raken. Ik plak de hoeken altijd vast met schilderstape zodat ie niet van zijn plaats komt. Ik gebruik geen handschoenen met de slider.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.