Je quilt doorquilten met de naaimachine is zo moeilijk!

door | okt 7, 2020 | Inspiratie, Quilten uit de vrije hand | 0 Reacties

Ik heb weleens een vraag gesteld op Facebook: Wat vind je makkelijker? Patchwork naaien of het doorquilten van je quilt?

Wat mij verbaasde: Bijna iedereen vindt patchwork naaien makkelijker. En dat terwijl ik vind dat er bij patchwork veel meer precisie en techniek komt kijken dan bij het quilten uit de vrije hand.

Natuurlijk moet je leren hoe je het doet en moet je oefenen om steeds beter te worden. Maar als je dat allemaal hebt geleerd is het eigenlijk niet moeilijk meer.

Wat maakt dan dat toch zoveel quilters antwoorden dat ze juist het doorquilten zo moeilijk vinden?

Quiten uit de vrije hand Regenboogquilt - Marlies Mansveld
Quilten uit de vrije hand

Meer ervaring met patchwork

Dat komt doordat ze meer affiniteit hebben met patchwork naaien. Iemand die nog nooit iets me een naaimachine gedaan heeft, zal het niet uitmaken. Voor diegene is quilten uit de vrije hand niet perse moeilijker dan patchwork naaien.

Maar als je al naaiervaring hebt, dan weet je in ieder geval hoe dat werkt. Rechtuit naaien kan iedereen wel, toch?

Wat veel quilters lijkt af te schrikken is dat je zelf de snelheid moet bepalen bij het quilten uit de vrije hand. Wat nou als je te snel gaat? Wat gebeurt er dan? Veel quilters zien als schrikbeelden voor zich van naaimachine die ervandoor gaan en waar zij achteraan hollen. 😄

Angst om je mooie quilt te verpesten

Wat je misschien ook herkent is de angst om je mooie quilt te verpesten. Stel nou dat het helemaal niet mooi wordt? Dan heb je die mooie quilttop waar je met zoveel zorg aan hebt gewerkt in één klap verpest.

Maar waar het eigenlijk misgaat is dat veel quilters graag snel resultaat willen. En vergis je niet. Dat snap ik helemaal!

Wij creatievelingen kijken naar hoe het eruit ziet. Als je iets nieuws gaat leren wil je resultaat zien. Anders is het zonde van je tijd en energie.

De eerste keer dat je gaat quilten uit de vrije hand ziet het er meestal niet mooi uit. Ik zeg dit niet om je te ontmoedigen, maar juist om je te helpen.

Misleidende video’s en foto’s

Als je op Youtube en andere social media al die mooie foto’s en video’s voorbij ziet komen, dan lijkt het allemaal zo makkelijk. Maar niemand laat de resultaten zien van de eerste keer. Wat je daar ziet zijn de resultaten van iemand die het al heel vaak heeft gedaan. Ik doe nu eigenlijk een beetje hetzelfde in dit bericht. 🤫

Dus als jij dat niet weet en je gaat vol goede moed aan de slag, kun je behoorlijk schrikken van wat er onder je naaimachine uitkomt. De eerste keer dat ik ging quilten uit de vrije hand zag het er niet uit! De steken waren niet mooi en het leek wel of het door iemand was gedaan die dronken was. Het leek nergens op!

Tel daar dan ook nog wat problemen met de draadspanning bij op. Een draad die steeds knapt of lussen aan de achterkant. Dan gaat het plezier er heel snel vanaf.

En dat zorgt ervoor dat heel veel quilters het ooit weleens proberen, maar er in hun eentje niet uitkomen. Of ze horen verhalen van andere quilters over hoe vreselijk moeilijk het is, waardoor ze er niet eens aan durven te beginnen.

Quiltwerk achterkant Regenboogquilt - Marlies Mansveld
Quiltwerk achterkant Regenboogquilt

Toch kun jij het ook leren

Daar zie ik voor mezelf een bijna heilige taak. Ik wil je zo graag laten zien hoe leuk quilten uit de vrije hand in werkelijkheid kan zijn.

Echt, ik kan dat niet genoeg benadrukken. Jij kunt dit! Je hebt alleen wat hulp nodig om die eerste hordes te nemen.

Daarom organiseer ik van 19 t/m 23 oktober 2020 een gratis online quiltchallenge.

We gaan dan met zijn allen meerdere dagen samen aan de slag. Je hoeft het niet alleen te doen!

Er hebben zich al heel veel mensen ingeschreven. Op het moment dat ik dit schrijf hebben zich al 600 mensen opgegeven en er komen er vast nog meer bij in de komende weken.

Zo’n grote groep is heel erg leuk, omdat je dan van elkaar kunt zien hoe het gaat. Dan zie je dus dat anderen tegen dezelfde problemen aanlopen als jij. En wat je ook ziet is dat iedereen er gedurende de challenge meer vertrouwen en zelfs plezier in krijgt om te quilten uit de vrije hand!

Lijkt je dat wat? Kijk dan even op de webpagina met alle informatie over deze gratis online challenge. Daar vind je alle informatie en kun je jezelf meteen inschrijven.

volg je mij al op social media?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.