Moet je echt een speciaal patchworkvoetje gebruiken?

door | aug 12, 2020 | Patchwork naaien | 15 reacties

Moet je echt een speciaal patchworkvoetje gebruiken als je patchwork gaat naaien? Kan het niet met een gewoon voetje?


Het is een vraag die me vaak door beginners gesteld wordt. Zelf stelde ik hem ook toen ik net begon met quilten.


Het argument dat vaak wordt gebruikt is dat je met een gewoon voetje ook steeds dezelfde breedte kunt naaien. Dat is natuurlijk waar. En als je blokken allemaal dezelfde vorm hebben zou het inderdaad goed kunnen gaan.

Toch zijn er een aantal redenen waarom het echt aan te raden is om een patchworkvoetje te gebruiken.

Zo is het bij een patchworkvoetje makkelijker om de rand precies gelijk te houden aan de stof. Daar zijn ze voor gemaakt.
Bovendien wordt de naadtoeslag breder als je een gewoon voetje gebruikt. Bij patchwork heb je vaak veel verschillende naden die elkaar kruisen. Dat zorgt snel voor bulten aan de achterkant door de naadtoeslag en dat is weer vervelend bij het doorquilten van de drie lagen. Hoe breder de naadtoeslag hoe eerder er bulten ontstaan.

Patchwork naaien - Quiltinspiratie


Maar het allerbelangrijkste heb ik nog niet genoemd. Een patchworkvoetje heeft standaard een breedte van 1/4 inch tussen de naald en de zijkant. Dat is bij alle patchworkvoetjes en alle naaimachines hetzelfde. Die standaard komt uit de Verenigde Staten waar veel gequilt wordt

Als je een patchworkpatroon gaat naaien wordt daarin uitgegaan van een naad van 1/4 inch (of omgerekend in cm). Bij alle te snijden patroondelen zit al 1/4 inch patroontoeslag in. Als er verschillende vormen in het patchwork zitten, zullen de delen niet aansluiten als je met een andere maat gaat naaien.

De breedte van een gewoon naaimachinevoetje is 3/8 inch. Het is niet handig om overal extra 3/8 inch aan te moeten snijden.
Vandaar dat een patchworkvoetje echt aan te raden is. Je kunt universele patchworkvoetjes kopen bij (online) naaimachinewinkels. En ik kan je verzekeren dat je er heel veel plezier van zult hebben!

volg je mij al op social media?

15 Reacties

 1. Regine Kortekaas

  Leuk. Ik ben benieuwd.

  Antwoord
 2. Annelies

  Ik ben ook benieuwd en kijk er naar uit

  Antwoord
 3. Dorien

  Ik heb er zin in. Ik ben heel nieuwsgierig hoe het zal gaan

  Antwoord
 4. Hanny van Noorloos

  Marlies Hartelijk dank. jouw mails heb ik opgeslagen elke keer denk ik zo ga ik beginnen .Gelukkig zijn mijn handen weer in staat om te beginnen een heel jaar had mijn machine rust. Ja ik weet dat ia te veel Jij hebt gezegd geef niet op je kan ook alleen kijken. Ben veel lappen tegen gekomen die ik nu kan gebruiken . ik vond dat altijd zonde maar 2 koffers vol daar moet ik 150 jaar worden. Veel heb ik weggegeven 3 en 5 meter lappen geef ik veel weg .In kleine lapjes knippen kon toch niet.NU ga ik voor mij zelf aan de slag heb ik nog meer en leukere dingen om te geven Heel veel dank Morgenmiddag zit ik aan mijn PC en mijn machine staat klaar Hartelijk dank en veel liefs van HANNY.

  Antwoord
 5. Margreeth Huysman

  Okay!! Samen met een nieuwe naaimachine ook een patchworkvoetje. Dat kan er wel bij.
  Tot zaterdag. Marlies

  Antwoord
 6. Ineke

  Heb er heel veel zin in .. Ook met mijn nieuwe naaimachine en patchworkvoetje .. Tot zaterdag

  Antwoord
 7. Gruijthuijsen Gemmy

  Ik bekijk de cursus later ivm een andere afspraak. Ben wel weer reuze benieuwd. Fijn dat je dit doet Marlies.

  Antwoord
 8. janny

  Ik heb zon voetje op mijn Bernina en pas ook gekocht voor mijn Pfaff ideaal het is zo makkelijk als je met inches werkt.

  Antwoord
 9. Brigitte

  Ook ik kijk de cursus later. Ben benieuwd wat je er deze keer weer van gaat maken. Is altijd een feest om naar jou te kijken met heldere uitleg erbij. Alvast bedankt daarvoor.

  Antwoord
 10. Marja

  Leuk dat ik mee mag doen

  Antwoord
 11. marianne

  ik heb me aangemeld ben benieuwd xx

  Antwoord
 12. M.F. Eling-Kroon

  ik verheug me er op

  Antwoord
 13. Mia

  Ook ik heb me opgegeven en ben reuze benieuwd!

  Ik heb mijn Singer al bijna 55 jaar en hoop dat voor dat oude beestje nog zo’n voetje verkrijgbaar is.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.