Als je een discussie wilt losmaken onder quilters moet je eens vragen naar hoe ze de naden strijken bij het naaien van patchwork. Wedden dat je allemaal verschillende meningen krijgt en dat iedereen zijn eigen manier het beste vindt?
Als je met de hand quilt is het simpel. Je moet de naden naar één kant strijken. En waar mogelijk doe je dat dan naar de donkere kant, zodat er niets doorschijnt. Als je met de hand naait, kun je de naad niet openstrijken. Daar is een handgenaaide zoom niet stevig genoeg voor.
Als je met de naaimachine naait ligt het iets genuanceerder. Er zijn quilters die hun naden altijd naar één kant strijken net als handquilters. Er zijn ook quilters die de naden openstrijken. Zelf kies ik altijd voor het laatste.
Sommigen quilters die de naden naar één kant strijken kiezen ervoor om altijd naar de donkere kant te strijken en anderen kiezen ervoor om de naden tegenovergesteld aan elkaar te strijken.
Wat ik daarmee bedoel? Als je twee naden die elkaar laten moeten kruisen tegenovergesteld strijkt (dus bij de ene de naad naar boven strijkt en bij de andere de naad naar beneden strijkt) sluiten ze goed op elkaar aan. Dat helpt om de naadjes goed te laten aansluiten.
Maar…
En dit is wat mij betreft echt een heel grote MAAR.
Als je de naden naar één kant strijkt worden ze dikker. Zeker waar meerdere naden elkaar kruisen, krijg je al snel een dikke bult. En dat is niet fijn als je machinaal gaat quilten. Als je gaat quilten uit de vrije hand is het fijn dat de quilttop overal ongeveer even dik is. Anders kun je problemen krijgen met draadspanning en je naald kan er zelfs van breken.
Mijn advies is alleen al om die reden om de naden open te strijken. Dan worden de naden mooi plat. Zelfs bij de kruisingen kun je ze redelijk plat houden. Daar heb je veel plezier van als je de quilt gaat doorquilten!
Er is nog een ander voordeel, maar dat is voor mij niet van doorslaggevende betekenis. Je naad wordt platter als je de naden openstrijkt. Dat betekent dus dat de naad dikker wordt als je de naden naar één kant strijkt. Dat zorgt er ook voor dat de naad net iets meer ruimte inneemt. Veel beginnende quilters vinden het lastig om naden te naaien van precies 1/4 inch. Als je de naden naar één kant strijkt nemen ze net iets meer ruimte in, waardoor ze vaak net te breed worden. Daar kun je rekening mee houden bij het naaien, maar het maakt het niet makkelijker voor beginners.
Dat laatste mag je van mij weer vergeten, al wilde ik het hier toch even noemen. Het belangrijkste is dat je bij het doorquilten van de drie lagen graag je quilttop zo plat mogelijk wilt houden. Daarom mijn advies om de naden open te strijken.
Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd of er onder dit bericht ook een discussie gaat losbarsten over het strijken. Hoe strijk jij de naden altijd? En waarom doe je het op deze manier?
Ik strijk de naden open zoals geleerd van jou.
Hoi Marlies,
Tot nu toe strijk ik de naden naar één kant, juist omdat ze zo kort zijn. En bij het kruisen schuiven de verschillende lapjes lekker in elkaar. Maar je krijgt inderdaad wel dikkere naden..
Bij een volgende quilt zal ik daar eens mee experimenteren
Ik strijk de naden open dat vind ik fijner omdat het dunner en plattere naden geeft.
Tot voor kort heb ik met de hand gequilt en de Naarden naar de donkere kant gestreken. Daardoor zaten de lapjes ook steviger aan elkaar. Maar nu met de machine quilten is het dus anders. Ben bij met de meningen van Marlies en jullie! Zal ze dus vanaf nu openstrijken
Ik vind het lastig om de smalle naden makkelijk open te krijgen. De punt van het ijzer is te lomp. Met de nagels open strijken is voor korte stukken prima te doen maar juist onhandig bij de lange slierten waar later smalle repen van gesneden worden. Ik ben op zoek naar een hulp middel waarmee ik de smalle naadjes makkelijker open kan krijgen voordat het ijzer er over gaat. Heb jij een tip?
Ik deed voorheen alles naar een kant, naar de donkere kleur. Maar las al eerder van over plat strijken. En deze tip komt helemaal op het juiste moment. Ik moet namelijk 16 molentjes maken. Maar in de mail zag ik hoe jij dat hebt gedaan. Dat moet ik gaan doen. Lijkt mij veel handiger.
Ik strijk altijd de naden naar een kant, ook machinaal. Ik zal het eens proberen om openb te strijken. Momenteel doe ik veel paperpiecing en dan heb je geen keus.
Hallo,
Bedankt voor de tip!
Ik ga ze vortaan ook openstrijken.
De naden strijk ik ook open bij een machinale quilt.
Ik strijk altijd naar de donkerste kant … en bij het in elkaar zetten rectifieer ik indien nodig … niet dikwijls nodig, omdat meestal ik de lichtgekleurde patchblokken naast de donkere afwissel
Ik strijk
altijd de naden aan één kant!
Ben beginnend quilter. Vraag me iedere keer af welke kant op met de naden. Als naaister zeg ik open strijken ,mooi plat!!
De bulten in 8 punten stars vind ik verschrikkelijk als je de naden altijd dezelfde kant op strijkt. Maar wil het wel volgens regels leren.
Twijfel dus iedere keer……
Gebruik vaak een steentje met een ronde gladde kant. Gewoon steentje van strand (aandenken vakantie) of zo en ligt lekker in de hand. Kun je de naad open duwen als dat nodig is.
1e. Gewoon klassiek strijken, dus dunnere stoffen naar de donkere kant van de achterkant van de quilt. Mag graag met de hand naaien en in naadjes doe ik al jaren 3 steekjes heen en dan eentje terug, Zit muurvast.
Kruisingen gewoon allemaal achter/naast elkaar. denk aan een molentje dus ;één kant op (bijv. met klok mee en dan nog even even plat duwen met m’n steentje t is even puzzelen.
Niet te hard strijken, maar liever met je strijkbout plat duwen. Na de 365 challence heb ik dat wel door… . Vlak voordat een quilt naar iemand gaat die de rest verzorgd (machinaal doorstikken) nog een keertje een de binnenkant strijken en niet meer vouwen.
Ik heb, o jee besef al weer een tijdje geleden..
Een gordijn confectie bedrijfje gehad in vaak Engelse stijl. En daar moest ik voor de slaapkamers ook vaak spreien bij maken. Deze waren dan vaak ook in patch work. En ik weet nog dat ik de naden een kant op legde en dat eigenlijk deed voor de stevigheid van de naden want zo’ n grote sprei moest wel stevig zijn. Ik stikte deze dan ook hier en daar door. Voor meer stevigheid.
Ik heb zelf ook nog spreien van destijds. En ik weet dat stevigheid erg belangrijk was bij, intensief gebruik.
spreek nu nog mensen die, die spreien nog hebben dus was denk ik destijds goed werk geweest.
Nu zie ik ook vaak dat alles met grote machines gedaan worden, dat was er toen nog niet. Wel een beetje kleine schaal in opkomst.
Ik heb destijds wel met iemand contact gehad die toen al machinaal uit vrijehand quilten. Maar bedrijfs matig was dat geen optie omdat dat te veel werk was en zou gaan kosten. Maar ben wel een dagje bij haar in de leer gegeven. Het heeft me altijd getrikkerd. Vandaar nu de cursus bij jou Marlies.
Maar ook toen al besefte ik dat open naden meer mogelijkheden zou geven bij machinaal door quilten. En ben toen met stof bezig geweest en heb toen nog een pats work stuk gemaakt die nog ligt te liggen en zeker eens af moet maken.
Ja Marlies je hebt me getrikkerd.
Maar eerlijk ik ga echt eerst oefenen op al die patronen en hun bijzonderheden. En besef dat dat soms niet mee valt.
Eigenlijk nog even, waar deze vraag over ging wel of niet open strijken van de naden. Voor dikkere stoffen en intensief gebruik. Zou ik naar een kant doen.
Maar voor intensief doorstikken met dunne katoen is het open strijken een mooie geleidelijke ogende optie. Zonder rare dikke naden. Maar dat is mijn idee.
Marlies ik heb nog nooit een quilt gemaakt dus voor mij is alles nieuw en doe het zoals jij het mij leert.
Moinmoin Marlies,
Het ligt een beetje aan het werkstuk waar ik dan mee bezig ben. Ik gebruik beide methodes. Dit heeft idd te maken met de dikte die er ontstaat.
Met het open vouwen van naden, kun je soms gebruik maken van een vouwbeentje. Omdat een een strijkijzer wel eens te pompeus is.
Heb je de naad eenmaal open, kun je het gemakkelijk strijken.
Groetjes
Ja Marlies inderdaad het eerste quiltje dat ik maakte was met de hand en de naadjes naar één kant maar nu met de machine doe ik altijd open strijken.
Ik maak quilts op de naaimachine, maar strijk toch de naden altijd naar een kant. Net hoe het uitkomt in het patroon. Bij uitzondering strijk ik ze open.
Ik strijk ze ook altijd open.
Ik heb de naden altijd naar een kant gestreken maar op jouw advies nu open en ok ga er dan eerst met mijn vingertop overheen, dat strijkt makkelijker.
ik strijk meestal mijn naden naar de donkere kant! Maar heb mijn patchen nog niet gequilt, dus wéét ik nog niet beter!!! Vanaf nu zal ik ze dan ook openstrijken voor het gemak van quilten… Dank je wél voor de wééral eens zéér nuttige tip.
Dag Marlies, in een cursus patchwork met de hand werd mij geleerd de naden naar een kant te strijken. zij gaf mij de reden wanneer je quilt in de naad dat je dan de draad van het geen je genaaid hebt kan doen breken. Maar met de cursus van jou strijk ik de naden open. En inderdaad wanneer er verschillende punten samen komen is het platter en makkelijker om over te stikken. bedankt voor de goede raad.
Ik strijk de naden altijd naar een kant. Dit heb ik zo geleerd op de quiltcursus die ik een aantal jaren heb gevolgd. Tot nu toe laat ik mijn werk bij een quiltservice doorquilten. Zij hebben hier nooit problemen mee gehad.
Het lijkt mij wel een uitdaging om dit uit te proberen op mijn naaimachine, dus heb ik mij wel aangemeld voor de online workshop!
Ik strijk tegenovergesteld. Heel soms ook open bij japanese geweven stoffen bv , door hun dikte
Ik probeer ze open te strijken, maar soms lukt dit niet als er meer naden bij elkaar komen.
Hallo Marlies
Ik doe de naden strijken zoals ik het 40 jaar geleden heb geleerd
Ik heb heel veel dekens gemaakt alles met de hand
Meest deken wat je opvouwt in een vast kussen wat aan de deken vast zat
Bij iedere geboorde voor vrienden en fam was het krijg ik ook een deken
Voor mijn 3 kleinkinderen 1 pp deken met thema’s
Toen kwam het 4 kleinkind 10 jaar geleden ,ben er al 10 keer aan de deken begonnen ,heb ook een flink stuk af maar t gaat niet meer
2 nieuwe heupen 1 knie en nog veel meer in die 11 jaar
De tas staat naast me ,maar ik begin vaak aan maar stop er weer mee
Ik heb het patroon aangepast met 4 kleine patronen in 1 groot
Om de grote op het naaimachine te maken maar jammer het luk me niet meer
Als ik naai denk ik moet ik nu wel of niet de hoekjes naaien ?
Mijn kleindochter 12 jaar vroeg laatst wij hebben wel een grote deken maar Stan niet Oma Dan begin je maar na een paar vierkant stop ik weer
Het is gewoon jammer en voel me ook schuldig
Maar ga het weer eens proberen NU
Bedankt voor je cursus Ik vind het prachtig en ik geniet er heel erg van allemaal die dekens te zien wat de mensen allemaal hebben gemaakt Groetjes Lennie
Ik strijk de naden open zoals jij. Ik deed het trouwens ook meestal al bij kleding naaien, want ook daar is het vaak mooier als een naad zo plat mogelijk is, zeker bij dunne stoffen. Het afwerken is wel meer werk maar het resultaat is mooier. En bij patchwork speelt afwerken geen rol.
Tot nu toe alleen nog met de hand de tops in elkaar genaaid en de naden naar één kant gestreken. Ik wil het ook met de machine gaan leren maar eerst de cursus quilten uit de vrije hand netjes afronden.
Ik strik in principe alles naar de donkerste kant tenzij de naden moeten ” vastklikken” om mooi op elkaar aan te sluiten. Recentelijk voor een nieuwe sampler echter enkele moeilijke naden eens opengestreken en dat gaf ook een goed resultaat bij het op elkaar aansluiten Ga ik vaker doen.
Marlies ik strijk mijn naden tot nu toe open
Ik strijk open maar deed dat nooit eigenlijk eerder , het was dik en propperig bij de punten , nu niet meer
Heb altijd veel kleding genaaid en naden open strijken hoorde daar gewoon bij. Nooit afgeleerd, dus dat doe ik nog steeds, bij alle naaiwerk, of dat nu een quilttop of een kinderbroekje is 🙂
Ik heb altijd mijn naden een kant op gestreken hoewel ik meestal op de naaimachine quilt. Maar ik ben sinds ik met jouw cursussen bezig bent de naden open aan het strijken en eigenlijk bevalt dat best wel. Met kleding naaien zal ik ook altijd de naden open strijken omdat het dan minder dik is.
Ik naai met de hand en strijk de naden naar een kant, naar de donkere kant.
Ik strijk ze naar één kant, omdat ik dat zo geleerd heb. De verschillende lapjes kan je dan heel mooi tegen elkaar aan naaien, omdat je kan voelen hoe ze tegen elkaar aan sluiten. Ik heb niet het idee, dat de naden daardoor dikker worden, want na het naaien heb je aan beide kanten van de naad 2 stukjes zoom zitten.
Toch ga ik jouw methode ook eens uitproberen en dan zie ik wel, wal me het beste bevalt 🙂
Meestal naai ik patch met de hand, dus geen twijfel, alles langs dezelfde kant. Nu dat ik je les gelezen heb zal ik zeker naalden open strijken als ik iets machinale wil maken. Bedankt.
Ik maakte tot nu toe enkel quilts volledig met de hand. Ik strijk niet, ik veeg de naden om met mijn duim, en steeds naar 1 kant. Platstrijken met het ijzer maakt ze sowieso veel zichtbaarder.
Ik ga nu toch eens proberen eentje met de machine te maken. Ik hoop dat het lukt, want ik krijg zo snel een zere rug als ik met de naaimachine bezig ben…