Oefeningen in machinaal quilten voor wholecloth quilt

door | mrt 8, 2015 | Quilten uit de vrije hand | 0 Reacties

Op deze zondagochtend werd ik wakker en bedacht dat ik nu verder kan gaan met mijn wholecloth quilt (quilt uit één stuk). Nu de bloemenquilt af is, mag ik me hier helemaal op gaan concentreren van mezelf.
Het ontwerp voor de wholecloth quilt heb ik al een tijdje geleden gemaakt. Ik ben van plan om hier binnenkort een keer een blogje over te schrijven, maar vandaag heb ik vast wat dingetjes uitgeprobeerd voor de achtergrond.
De hoofdmotieven in het patroon worden opgevuld met trapunto en het is dan het mooiste als het quiltwerk eromheen goed plat wordt. Meanderen is hiervoor een goede methode, maar dat vind ik zo saai om op een grote oppervlakte te doen.
Op papier had ik al eens wat ideetjes voor achtergronden getekend.

Ideetjes voor quilten uit de vrije hand

Vandaag heb ik eerst twee rasters van 1 inch x 1 inch en 1/2 inch x 1 inch getekend op een proeflapje en heb ik wat dingen die ik eerder op papier had geprobeerd, op de stof voorgetekend.

Proef sandwich voor ideetjes machinaal quilten

Daarna heb ik ze met de machine in de vrije stand doorgequilt.
Op de achterkant kun je het quiltwerk zien, zonder afgeleid te worden door de getekende lijnen.

Achterkant proef sandwich na machinaal quilten

En hier nog een paar detailfoto’s.
Ik had niet zoveel geduld vanochtend, omdat ik graag wilde zien hoe het zou worden. Als ik dit op de echte quilt ga doen, moet ik nog wel even oefenen in nog preciezer naaien. Het zou waarschijnlijk al veel helpen als ik het pedaal van de naaimachine iets rustiger intrap…

Detailfoto proef machinaal quilten

Ik heb allerlei kleine variaties uitgeprobeerd. Zowel om te kijken wat ik het mooiste vind, maar ook om te ervaren wat de makkelijkste manier is om te doen.
Mijn favoriet zover zijn de klokhuisjes. Ik vind de subtiele structuur mooi, terwijl het quiltwerk toch heel plat wordt.

Detailfoto proef machinaal quilten klokhuisjes

Hoewel ik deze met de grote cirkels en de kiezelsteentjes ertussen ook leuk vind.

Detailfoto proef machinaal quilten cirkels

Maar misschien zou ik een volgende keer rechte lijnen in de cirkels moeten maken voor het contrast. En dan allemaal in dezelfde richting, omdat het anders wel erg druk wordt.
Een ideetje voor de volgende keer…

volg je mij al op social media?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.