Naaimachine instellen voor machinaal quilten

Wat je moet doen als je gaat quilten uit de vrije hand is het ondertransport van jouw naaimachine uitzetten. Het ondertransport bestaat uit tandjes die onder de naald de stof van voren naar achteren bewegen. Dat doen ze met een vaste snelheid die door de instelling van de steeklengte wordt bepaald. Als jij het ondertransport uitzet, beweegt de stof niet meer vanzelf.

Als je dan het juiste voetje gebruikt, een voetje voor machinaal quilten, dan kun je zelf de stof alle kanten op bewegen. Je bepaalt zelf hoe groot de steken worden door hoe snel je beweegt en je bepaalt ook zelf welke kant je opgaat.

Hieronder nog even een foto van een speciaal quiltvoetje. Er bestaan universele voetjes voor machinaal quilten (of voor stopwerk) die op bijna elke naaimachine passen. Sommige merken naaimachines, zoals Pfaff en Bernina hebben hun eigen voetjes. (Online) naaimachinewinkels weten precies wel voetje je voor jouw machine nodig hebt voor machinaal quiltwerk.

Het ondertransport uitzetten

Bij elke naaimachine werkt het anders. In de video hieronder kun je zien dat bij mij naast het spoelhuis een schuifknop zit waarmee ik het ondertransport kan uitzetten. Bij andere naaimachines zit de knop ergens anders. In het instructieboekje van jouw naaimachine staat hoe je het ondertransport kunt uitzetten.

Kijk het filmpje over het instellen van de naaimachine voor het naaien uit de vrije hand.

Bij sommige naaimachines kan het ondertransport niet uitgezet worden.

Er zijn twee opties om dat op te lossen:

  • Een speciale steekplaat over de tandjes leggen, zodat de stof niet bewogen wordt door het ondertransport. Bij sommige naaimachines wordt die standaard meegeleverd.

  • De steeklengte op 0 zetten. Als de steeklengte op 0 staat, bewegen de tandjes niet meer. Je kunt dan zelf de stof vrij bewegen.

Als je naaimachine goed is ingesteld, kunnen we beginnen met het naaien uit de vrije hand. In een volgende mail krijg je de uitleg om echt zelf aan de slag te gaan. Je leert hoe je het meanderpatroon zelf kunt gaat naaien. Deze mail ontvang je over twee dagen. Als je graag meteen aan de slag wilt, kan dat ook. Klik dan op de link in de mail om de volgende mail meteen te ontvangen.