Problemen met de draadspanning

Zet je afbeeldingen aan om deze foto te zien

Soms ben je het ene moment nog lekker aan het naaien en het andere moment gaat alles opeens mis. Je krijgt lussen aan de achterkant of je draad breekt steeds. Vooral bij het quilten uit de vrije hand wil dit nog weleens voorkomen.

Eén van de dingen die voor problemen kan zorgen bij naaien uit de vrije hand is de draadspanning. Op de één of andere manier is de draadspanning voor naaimachines moeilijker stabiel te houden bij het naaien uit de vrije hand. Als je last krijgt van lussen of als je steken niet mooi worden, kan dat komen doordat de draadspanning niet goed is afgesteld.

Omdat het aan verschillende dingen kan liggen, heb ik een stappenplan gemaakt dat je kunt doorlopen als je hier problemen mee hebt.

  1. Allereerst kun je de bovenspanning van de draad aanpassen. In jouw instructieboekje kun je lezen hoe je dit kunt doen. Bij naaien uit de vrije hand mag de draadspanning van de bovendraad iets lager staan dan bij ‘gewoon’ naaien. Bij gewoon naaien staat bij mij de draadspanning meestal op 3 of 4, bij naaien uit de vrije hand op 1 of 2. Dit is per machine verschillend, dus dit kun je uitproberen op een proeflapje. Bij sommige machines moet de draadspanning juist omhoog, dus ga het echt even testen.

  2. Gebruik je kwaliteitsgaren zoals Aurifill of Gütermann? Waar je bij recht naaien misschien zonder problemen kunt naaien met goedkoop garen, gaat dit je bij het naaien uit de vrije hand gegarandeerd problemen opleveren. Denk daarbij aan garen dat steeds knapt of waarbij de steken niet mooi worden doordat de draadspanning niet goed is. Ik ben zelf in deze valkuil getrapt in het begin. Ontzettend frustrerend, dus bespaar jezelf dit en gebruik goed garen.

  3. Is het garen goed ingeregen? Soms is er ongemerkt iets misgegaan. Het garen even opnieuw inrijgen is altijd een goed idee als je opeens problemen krijgt.

  4. Vervang de naald. Soms raakt de naald beschadigd zonder dat je het door hebt. Op de één of andere manier willen wij naaisters vaak zo lang mogelijk met een naald doen, terwijl het voor de kwaliteit van het naaiwerk veel beter is om de naald regelmatig te vervangen.

  5. Zet het ondertransport weer even aan en test of je wel gewoon kunt naaien. Heb je alleen problemen als je het ondertransport uit zet? Bij sommige machines heeft dit invloed op de draadspanning. Je zou kunnen overwegen om het ondertransport aan te laten staan, maar de steekstand op 0 te zetten.

  6. Ik zou niet beginnen aan het verstellen van de draadspanning van de onderdraad. Vaak is het einde zoek als je daarmee begint. Als je alle andere dingen hebt gecontroleerd, zou je voor de zekerheid even kunnen testen of de draad soepel loopt als je eraan trekt terwijl hij in het spoelhuis zit.