Wat heb je nodig voor machinaal quilten?

Als je wilt leren om jouw quilts machinaal door te quilten heb je in eerste instantie niet zoveel nodig. Allereerst heb je natuurlijk een naaimachine nodig met een speciaal voetje waarmee je zelf de stof alle kanten op kunt bewegen. Maar er zijn meer hulpmiddelen die erg makkelijk zijn.

Als je meer gemak wilt bij het quilten, zijn er een een paar dingen die je heel erg zullen helpen.

Allereerst is een aanschuiftafel aan je naaimachine ontzettend fijn. Die zorgt ervoor dat het quiltoppervlak groter is, waardoor je meer controle hebt. Zeker als je een grote quilt wilt doorquilten is een quilttafel erg prettig.

Als je al eens een quilt hebt doorgequilt met de naaimachine heb je misschien gemerkt dat het soms wat zwaar is. Dat kan belastend zijn voor je gewrichten en spieren in armen en schouders. Daarom is het belangrijk om een goede grip op de quilt te hebben. Dat bereik je met quilthandschoenen. Door het antislip materiaal kun je de quilt makkelijker bewegen en hoef je minder kracht te zetten. Quilthandschoenen kun je bij veel (online) quiltwinkels kopen.

Het tweede wat erg kan helpen is een gladde ondergrond. Een quilttafel is vaak nog niet superglad. Een slider is een dun matje van heel glad teflon materiaal. Door dit op de quilttafel te leggen, maak je hem nog gladder. Je quilt beweegt hiermee veel soepeler over de onderkant. Ook dat zorgt ervoor dat je minder kracht hoeft te zetten. Een veel gebruikte slider waar ik zelf ook erg tevreden over ben is de Supreme slider die je kunt vinden in (online) quiltwinkels.

Niet alleen zorgen de handschoenen en de slider ervoor dat je minder kracht hoeft te zetten. Ze zorgen er ook voor dat je soepeler beweegt. Als je niet soepel beweegt krijg je eerder schokkerige vormen. Bijvoorbeeld hoeken als je een ronding wilt en grote steken in plaats van mooie regelmatige steken. Goede grip en een gladde ondergrond zullen de kwaliteit van je quiltwerk enorm bevorderen.

Ik hoop dat deze tips je helpen om het doorquilten van jouw quilts met de naaimachine nog leuker en makkelijker te maken. In een volgende mail krijg je nog meer tips om zelf aan de slag te gaan met quilten uit de vrije hand.