Wat vind je makkelijker? Patchwork naaien of machinaal doorquilten?

door | nov 11, 2020 | Inspiratie, Quilten uit de vrije hand | 0 Reacties

Als ik deze vraag stel weet ik eigenlijk al bij voorbaat wat het antwoord van de meeste quilters is: patchwork naaien.

Hoe zit dat bij jou?

Op de één of andere manier vinden veel quilters het doorquilten van hun quilt met de naaimachine lastig. Hoe komt dat toch? Zelf vind ik namelijk het machinaal doorquilten het allerleukste aan het hele quiltproces. Het is zo heerlijk om zelf de quilt alle kanten op te kunnen bewegen en op die manier de mooie patronen op je quilt te zien ontstaan.

Veel quilters hebben voordat ze beginnen met quilten al wel wat naaiervaring. Het naaien van patchwork is weliswaar anders dan wat ze gewend zijn, maar het ligt heel erg in het verlengde. Bovendien is het naaien van patchwork vaak redelijk overzichtelijk. Je doet het stukje voor stukje en uiteindelijk is die quiltop af (ook al duurt dat soms maanden en maanden). Maar om dan die quilttop te gaan doorquilten is natuurlijk een grote stap. Het moet immers in één keer goed.Dat zorgt vaak voor een grote drempel om er überhaupt aan te beginnen.

En heel eerlijk? Het is ook niet verstandig om zomaar te beginnen als je niet weet wat je doet.

Een tijdje terug kreeg ik nog een mailtje van iemand die vertelde dat ze een hele mooie quilttop helemaal had verpest doordat het machinale doorquilten niet lukte. Dat is zo jammer! Daarvoor heb je veel te hard aan die mooie quilttop gewerkt. Die wil je niet in één klap verpesten doordat je niet weet hoe het moet.

Daarom is het zo belangrijk om naast het leren van hoe je patchwork naait, ook tijd te investeren in het leren quilten uit de vrije hand. Want als je dat eenmaal kunt, heb je er zoveel plezier van! Maar het gaat dus niet vanzelf.

Het is belangrijk om te beginnen in het klein met machinaal doorquilten. En om dan de juiste techniek te leren, zodat je niet alleen goed wordt, maar ook het vertrouwen in je eigen vaardigheden opbouwt. Te vaak hoor ik nog van quilters dat ze er helemaal niet aan durven te beginnen om hun machine in de vrije stand te zetten. Het idee dat je zelf de quilt moet bewegen en zelf het tempo moet bepalen is voor sommige mensen echt afschrikwekkend. Sommige quilters zijn echt bang dat hun naaimachine er (met of zonder hun) vandoor zal gaan.

Ik wil je zo graag laten ervaren dat het niet zo moeilijk hoeft te zijn. Er zijn namelijk een aantal dingen die je heel erg kunnen helpen om het quilten uit de vrije hand makkelijker en leuker te maken. Van mijn cursisten hoor ik regelmatig dat ze het veel leuker vinden dan ze van te voren hadden gedacht. Sommigen kunnen zelfs bijna niet meer stoppen, zo leuk vinden ze het om te doen.

Zou jij dat ook willen?

In mijn gratis ebook vind je tien gouden tips om te leren quilten uit de vrije hand. Want je moet wel goed weten wat je aan het doen bent. Zodat die prachtige quilttop die je hebt gemaakt ook echt een quilt kan worden.

Klik hier om het gratis ebook aan te vragen.

volg je mij al op social media?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.