Quiltchallenge juli 2020: Leer quilten uit de vrije hand – dag 2

Tussenbanen

Vandaag gaan we de tussenbanen quilten.

In de quilt zitten drie tussenbanen. Het zijn de smalle banen van 2,5 en 5 cm (1 en 2 inch).

Het patroon wat we gaan quilten is niet ingewikkeld, maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk te quilten is. Het vergt controle om de kleine bewegingen te maken en binnen de lijnen te blijven.  Een hele goede oefening dus!

Je kunt het patroon goed gebruiken in tussenbanen bij patchworkquilts, maar ook in combinatie met andere patronen is het mooi. In de video leg ik je uit hoe je het patroon kunt maken en hoe je het op andere manieren kunt toepassen.

Kijk het filmpje over het tekenen van de tussenbanen.

Op de foto hieronder kun je zien dat ik het patroon in de smalle banen dichter heb gequilt dan in de wat bredere baan in het midden.

Opdracht 1:

Oefen het tekenen van het patroon op papier. Het is niet ingewikkeld, maar je kunt de beweging oefenen en kijken hoe intensief je de lijnen wilt maken.

Opdracht 2:

Oefen het naaien uit de vrije hand eerst weer  even op een proefsandwich. Begin met meanderen. Dat is een goede herhaling en het geeft je de gelegenheid om de draadspanning weer even te controleren en om het gevoel van het quilten weer in je handen te krijgen.

Tussenbanen quilten

In de video hieronder zie je hoe ik een smalle baan doorquilt. De brede baan gaat op dezelfde manier, alleen heb ik de afstand tussen de lijnen iets groter gemaakt.

Bij grote patronen maak je de beweging vaak met je armen of zelfs je schouders. Bij een kleine beweging als deze kan het handig zijn om de quilt meer met je handen of zelfs vingers te bewegen. Dat is minder zwaar en minder belastend voor je schouders.

Stel dat ik deze quilt voor mezelf had gemaakt, zonder instructievideo’s, dan zou ik na de eerste tussenbaan met het volgende patroon zijn begonnen en zou ik daarna weer een tussenbaan doen. Op die manier zou ik tussendoor niet hoeven afhechten.

Als je nu ook zo min mogelijk wilt afhechten, kun je kiezen om buiten de lijn van de zijkant naar de volgende tussenbaan te naaien. Later zie je dat toch niet meer.

Kijk het filmpje over naaien van de eerste tussenbaan.

Opdracht 3:

Teken twee banen op een proefsandwich. De ene met een breedte van 2,5 cm (1 inch) en de andere met een breedte van 5 cm (2 inch).

Oefen het quilten van het patroon van vandaag tussen de lijnen op je oefensandwich.

Opdracht 4:

Quilt het patroon op jouw quilt.

Dat was het weer voor vandaag. Ik hoop dat je inmiddels hebt gemerkt hoe leuk naaien uit de vrije hand is. Gun jezelf tijd om het te leren. Door te oefenen word je er vanzelf steeds beter in. En fouten zijn niet het einde van de wereld. Als je aan het naaien bent zit je er met je neus bovenop, maar van veraf vallen die foutjes vaak niet eens op.