Quiltchallenge juli 2020: Leer quilten uit de vrije hand – dag 5

In deze laatste les gaan we schelpen quilten. Je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wilt. Heb je er weer zin in?

En bij deze les zit behind the scenes video. Bij dit patroon ging het bij mij bij het naaien namelijk helemaal fout… Ik laat je in de allerlaatste video zien wat er is mis ging, zodat je weet dat je niet de enige bent waarbij soms wat fout gaat.

Kijk het filmpje over het tekenen van de schelpen.

Opdracht 1:

Oefen het tekenen van de schelpen. Oefen hoe groot of klein je de schelpen wilt maken. Bedenk dat kleiner tekenen en quilten straks makkelijker is, maar ook een stuk intensiever!

Kijk het filmpje over het naaien van de schelpen. Je zult zien dat ik deze keer niet in de hoek begin, maar een stukje naar onderen.

Opdracht 3:

Naai de schelpen eerst op een proeflapje en als dat goed gaat op je quilt.

Afwerkbies aan je quilt maken

Om je quilt mooi af te werken is het leuk om er een afwerkbies aan te maken. Hier kun je een fototutorial downloaden waarin stap voor stap beschreven staat hoe je dat doet: Fototutorial Afwerbies

Behind the scenes

Het is met het schaamrood op mijn kaken dat ik je de video hieronder laat zien. Maar omdat ik het belangrijk vind dat je ziet dat je niet de enige bent bij wie er weleens iets fout gaat, doe ik het toch.

Voordat ik je de video laat zien moet je nog iets weten. Ik heb namelijk een favoriet quiltvoetje.

Dat is het open quiltvoetje waarmee ik het schelpenpatroon heb gequilt. Alleen was er een stukje van het voetje afgebroken aan de bovenkant. Ik dacht dat het niet zoveel uitmaakte, maar daar had ik het dus even mis! 

Doordat bovenste stukje was afgebroken bewoog het voetje niet meer goed op en neer. En daardoor werd de stof niet goed verdeeld, en naar één kant weggeduwd als het ware. In het begin had ik het nog niet zo door, maar aan het einde had ik heel veel stof over. Het resultaat? Zie de video hieronder. 

Uiteindelijk heb ik het opgelost door het voetje te verwisselen en kon ik het patroon nog redelijk afmaken. Er ontstonden wel wat plooitjes, maar aan de achterkant zag het er beter uit. In dit geval kon ik de quilt makkelijk omdraaien, omdat het alleen een voorbeeld is voor de quiltchallenge. Bij een andere quilt had ik het waarschijnlijk toch uit moeten halen.

Het is voor mij weer een leermoment om niet door te gaan als ik weet dat er iets niet helemaal klopt. En ik wilde jullie dit niet onthouden, zodat je ziet dat er bij iedereen weleens iets mis gaat. Ik heb ooit een uitspraak gelezen dat heel ervaren quilters nog steeds fouten maken, maar dat ze geleerd hebben om hun fouten beter te verdoezelen… Is dat niet slim?