Dag 2

Paisleys quilten
Dag 2!
Vandaag gaan we paisleys quilten. Veel plezier weer met het kijken van de filmpjes en het naaien van het paisleys patroon.

Kijk het filmpje over het tekenen van paisleys.

Opdracht 1:
Oefen het maken van paisleys op papier. Dit patroon is weer heel anders dan het meanderen en het tekenen helpt om te bepalen hoe groot je de vormen wilt maken en hoe het uitvalt als je ze naast en rond elkaar maakt. Ook kun je oefenen hoe je de hoeken wilt opvullen.
Kijk het filmpje over naaien van paisleys op een proeflapje.

Opdracht 2:
Oefen het naaien uit de vrije hand eerst weer op een proefsandwich. Ik begin zelf ook altijd zo. Dat geeft je de gelegenheid om de draadspanning te controleren en om weer even het gevoel in je handen te krijgen. Als ik een patroon ga naaien dat ik nooit eerder heb genaaid ga ik echt uitgebreid oefenen op een proeflapje voordat ik het in het echt ga naaien.
Kijk het filmpje over het naaien van het paisley patroon.
Ook nu laat ik je weer het hele filmpje zien van hoe ik de quiltsandwich heb gevuld. Zoals ik al in het eerste filmpje vertelde ging er bij mij het één en ander fout. Ik heb dat er niet uitgeknipt, dus je ziet alles.

Opdracht 3:
Naai het paisley patroon binnen de lijnen die je op de stof hebt getekend.
Dat was het weer voor vandaag. Ik hoop dat je inmiddels hebt gemerkt hoe leuk naaien uit de vrije hand is. Gun jezelf tijd om het te leren. Door te oefenen word je er vanzelf steeds beter in. En fouten zijn niet het einde van de wereld. Als je aan het naaien bent zit je er met je neus bovenop, maar van veraf vallen die foutjes vaak niet eens op.
Hieronder  nog een foto van de achterkant van mijn paisley sandwich. Je ziet dat het roze op roze een heel ander effect geeft dan roze op groen. Garen gebruiken in dezelfde kleur als de stof heeft als voordeel dat foutjes nauwelijks opvallen. Het kan een bewuste keuze zijn om met minder opvallend garen te werken. De structuur van het quiltwerk komt dan heel mooi naar voren.

Morgen weer een nieuwe les.
Tot dan!