fbpx

Quiltchallenge: In vijf dagen leren quilten uit de vrije hand

Dag 1

De eerste dag van de quiltchallenge!
Als het goed is ben je helemaal voorbereid en liggen jouw sandwiches en proeflapjes klaar om te beginnen.

 

introductie

Tekenen

We gaan vandaag beginnen met tekenen. Als ik met een nieuw quiltpatroon begin ga ik altijd eerst tekenen.
In de video leg ik uit waarom. Kijk de video over het tekenen van het meander patroon.

Opdracht 1

Oefen het meanderen op papier.
Als je genoeg hebt geoefend kunnen we beginnen met quilten. Zet daarvoor het ondertransport van je naaimachine uit en bevestig het speciale quiltvoetje.

Je naaimachine instellen

Hieronder een video over het uitschakelen van het ondertransport. Om te quilten uit de vrije hand moet je het ondertransport uitzetten zodat je zelf de stof alle kanten op kunt bewegen.

Opdracht 2

Oefen het naaien uit de vrije hand op een proefsandwich.
Wanneer de naaimachine goed is ingesteld, kun je eerst eens beginnen op een proeflapje.
Ga eerst eens gewoon wat heen en weer bewegen zodat je een beetje went aan hoe het is om de stof zelf alle kanten op te bewegen. Probeer de steekjes allemaal ongeveer even groot te maken.

aanhechten

In deze video zie je hoe ik de onderdraad eerst omhoog haal, zodat die aan de achterkant niet vastgenaaid wordt.
Naai in het begin twee steekjes op dezelfde plek om de draad aan te hechten. Doe dit niet vaker, want dan krijg je een dikke knoop op die plek. Onderaan de pagina vindt je een video over het afhechten van de draadjes.

meanderen

In deze video zie je hoe je het meanderpatroon kunt quilten. Je zult zien dat ik het middendeel heb versneld, zodat je niet eindeloos naar hetzelfde zit te kijken. Toch laat ik wel de hele video zien, zodat je goed kunt zien hoe ik het de hele rand opvul.
Bekijk de video over het meanderen.

Opdracht 3

Ga het meanderen eerst oefenen op je proeflapje. Als het goed gaat, kun je de bovenste rand van je quilt gaan quilten.
In het begin kan het allemaal best lastig en overweldigend zijn. Laat je daar niet door ontmoedigen. Door elke dag te oefenen zul je in deze challenge merken dat het steeds een beetje makkelijker wordt.

draadjes afhechten

Als je stopt met quilten, moet je de draad afhechten. In deze challenge doen we dat elke dag. Als je deze quilt normaal gesproken zou quilten, zou je misschien alle patronen achter elkaar doornaaien en hoef je niet tussendoor aan- en af te hechten.
Als je klaar bent, haal je jouw quilt onder de naaimachine vandaan en knip je de draden af op zo’n tien centimeter lengte. In de volgende video kun je zien hoe je de begin- en einddraden kunt wegwerken.

De naalden die ik gebruik voor het afhechten zijn Self-threading needles van Prym.

Als je onderdraad halverwege op is

Hoe vervelend het ook is als je onderdraad halverwege op is, toch is het vrij makkelijk om op te lossen. Je hecht de draad af met selfthreading needles zoals hierboven. Daarna ga je gewoon weer verder met naaien. In de video hieronder kun je zien hoe je dat doet.

Problemen met de draadspanning

In het begin kun je wat problemen krijgen met de draadspanning. Het kan zijn dat je lussen krijgt aan de onderkant of dat de draad steeds breekt. 
Dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Laat je niet gek maken, maar probeer rustig te zoeken naar de oplossing.
Allereerst kun je eens proberen om de naaimachine opnieuw in te rijgen. Dat lost vaak al veel problemen op. Als dat niet helpt kun je het stappenplanom problemen met de draadspanning op te lossen volgen dat je hieronder kunt downloaden: