Quilten met linialen

door | jul 27, 2021 | Quilten met linialen, Quilten uit de vrije hand | 2 reacties

Heel lang heb ik me ertegen verzet. Linialen gebruiken bij het quilten? Waarom zou ik?

Ik zag de hoeveelheid linialen die er te koop waren. Een liniaal voor het maken van veren, een liniaal voor het maken van paisleys en zelfs een liniaal waarmee je kon meanderen. Heel eerlijk gezegd vond ik het allemaal grote onzin. Je kunt veel beter zelf leren om dit soort patronen te quilten uit de vrije hand dan dat je het alleen met een liniaal kunt.

Detail quilten met linialen - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Want als je het zelf kunt, kun je de grootte van het patroon aanpassen aan je quilt. Anders moet je zelfs meerdere maten van elke liniaal hebben. Hoeveel heb je er dan wel niet nodig?

Uitleg quilten met linialen - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik inmiddels een beetje ben teruggekomen op mijn standpunt dat linialen onzin zijn. Ik zou ze nog steeds niet gebruiken voor vulpatronen zoals meanderen of paisleys, maar je kunt ze wel heel mooi gebruiken om de quilt in sierlijke secties te verdelen.

Middenstuk 3 quilt quilten met linialen - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

En die kun je dan vervolgens weer verfraaien met mooi quiltwerk uit de vrije hand.

Achterkant 3 quilten met linialen - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Ook had ik altijd het idee dat je heel veel markeringen moet maken om mooie patronen te maken. Maar dat blijkt in de praktijk heel erg mee te vallen. Natuurlijk kun je kiezen voor hele ingewikkelde geometrische patronen, maar dat is absoluut niet nodig. Met simpele lijnen kun je al hele mooie patronen maken.

Quilten met linialen - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Mijn ervaring is dat hoe meer je het doet, hoe handiger je ermee wordt. Soms wordt er gedacht dat quilten met linialen makkelijker is dan uit de vrije hand. Dat is niet zo. In het begin kan het best een gevecht zijn om de liniaal goed op zijn plek te houden en ook nog mooie steekjes te maken.

Mijn ervaring is dat je door veel verschillende patronen te maken met de liniaal er steeds handiger in wordt. Je leert zo steeds beter de mogelijkheden en de onmogelijkheden als je linialen gebruikt.

Detailfoto quilten met linialen - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Veel van mijn cursisten vroegen naar een cursus over het gebruik van linialen bij het quilten. U vraagt en wij draaien! Ik ga er binnenkort een workshop over geven.

Zou je het leuk vinden om ook meer te leren over het gebruik van linialen bij quilten uit de vrije hand? Hieronder vind je de link naar een workshop die ik heb gegeven over quilten met linialen.

Je kunt hem meteen bekijken: gratis online workshop Quilten met linialen

 

volg je mij al op social media?

2 Reacties

 1. Kathleen Kikkert-Brannan

  Het ziet er heel leuk uit, maar ik denk niet dat het iets voor mij is. Ik heb de neiging om, wanneer ik achter de naaimachine zit, steeds sneller te willen gaan. Daardoor wordt ik steeds zenuwachtiger en lukt het allemaal niet meer. Ik blijf handquilten en machinequilten gewoon afwisselen, net waar ik het meeste zin in heb en dan komt het ook wel goed.
  Ik wens je veel succes en plezier met de aanstaande cursus, ik denk dat er wel veel animo voor zal zijn.
  hartelijke groet,
  Kathleen

  Antwoord
 2. Foekje de Jong

  Ja ik doe mee met de workshop. lijkt me heel leuk.
  Al een poosje geleden heb ik me opgegeven voor deze cursus maar omdat er andere dingen tussendoor kwamen is het er nog niet van gekomen, om de lessen te doen.
  Maar wat in het vat zit verzuurd niet. heb wel zin in de workshop.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.