De termen quilten en patchwork maken worden nog weleens door elkaar gehaald. Zelf maak ik me er ook af en toe schuldig aan merk ik, omdat quilten zo’n makkelijke term is.
Eigenlijk is het aan het elkaar naaien van lapjes patchwork en het aan elkaar vastnaaien van de drie lagen (achterkant, tussenvulling en patchwork top) quilten.
Quilten kan met de hand, met een gewone naaimachine of met een longarm machine gedaan worden. Hieronder een detailfoto van het (machinale) quiltwerk van mijn Lonestar quilt.

Detailfoto quiltwerk

Quilten met de hand

Als je een quilttop met de hand wilt doorpitten (quilten), maak je een quiltpatroon in zo klein mogelijke steekjes op de quilt. Hieronder een link naar een filmpje op YouTube over quilten met de hand. Ik heb het zelf ooit één keer geprobeerd en vond het best leuk om te doen, maar het kost veel tijd.

Quilten met de naaimachine

Op de naaimachine kun je op verschillende manier quilten. Je kunt gewoon rechte lijnen naaien, maar je kunt ook uit de vrije hand naaien. Hiervoor schakel je het ondertransport uit en gebruik je een speciaal voetje. Je kunt de stof dan alle kanten op bewegen en je hoeft dus niet in een rechte lijn te naaien. Het vergt wat oefening, maar is ontzettend leuk om te doen.
Er zijn traditionele quiltpatronen zoals spiralen, paisley en pebbles, maar je kunt ook vooraf een patroon op de quilt tekenen en dit met de naaimachine volgen.

Quilten met longarm machine

Longarm machines zijn speciaal gemaakt voor het doorquilten van quiltsandwiches. Het grote verschil met het naaien op een gewone naaimachine is dat je de stof stil houdt (is gespannen op een quiltraam) en dat je de arm van de machine over de stof beweegt. Bovendien is de machine veel groter, waardoor je veel meer bewegingsruimte hebt.
De aanschaf van een longarm machine is behoorlijk prijzig (denk aan duizenden euro’s) en hij neemt veel ruimte in. De meeste quilters die een longarm machine aanschaffen, gaan naast hun eigen quilts ook quilts voor anderen quilten tegen betaling.
Je zou er dus ook voor kunnen kiezen om je quilt professioneel te laten quilten op een longarm machine. Op internet zijn aanbieders te vinden als je zoekt op longarm quilten of longarm quiltservice.

volg je mij al op social media?

7 Reacties

 1. Sonja gorter

  Hoi Marlies, ben al een week aan het klooien met twee naaimachines om het doorquilten onder de knie te krijgen. Janken! Gebruik als bovengaren borduurgaren van brildor en onder het bijbehorende garen voor borduren. Is dit garen misschien te dun? Heb ook jouw wonderfill garen geprobeerd, maar dat rolt zo soepel af dat ik het niet op de spoel krijg. Ik durf de tweede klos niet open te maken uit angst dat hij ook in een onontwarbare kluwe verandert, zoals nr 1. Gebruik ik het verkeerde garen?
  Groetjes
  Sonja gorter

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Hoi Sonja, ik heb je even een mailtje gestuurd met uitleg zodat ik zeker weet dat je het leest. Het zou zo jammer zijn als je niet verder komt met het quilten. Ik hoop dat het gaat lukken. Heel veel plezier en succes!

   Antwoord
 2. Gemma Heisterkamp

  Marlies dank je wel dat ik je boek kon downloden.
  Ik moet het nog lezen.
  Verder ga ik op mojn gemak je website bekijken.
  Ik patch en quilt nu een jaar of 9 door te leren doen met hulp van anderen.
  Gaat redelijk goed.
  Ben wel iemand die zegt dat kan ik niet ondanks het feit dat ik de 70 al ben gepasseerd maar gewoon doorgaan.
  Groetjes Gemma

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Ja, lekker doorgaan Gemma en doen wat je leuk vindt. Iedereen heeft zijn onzekerheden, dat verdwijnt niet door leeftijd denk ik. En juist als je toch doorgaat ondanks de onzekerheid en de angst het niet te kunnen, kunnen er hele mooie dingen ontstaan!

   Antwoord
 3. wil blok

  Ik zou ook graag jouw boek willen ontvangen en je quilt tips.

  Antwoord
 4. Carolien Schers

  Hoi Marlies, ben n beginneling. Heb nu net mijn eerste patchwork je af. Op zich wel goed gelukt maar heb geen idee hoe nu verder. Moet nu eerst de afbiesrand of eerst het aan elkaar maken van de drie lagen…..?Kan het ook nergens terug vinden. Heb jij misschien een handige link?
  Hoor graag van je

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Hoi Carolien, je moet eerst de drie lagen doorquilten en daarna pas de afwerkbies eraan maken. Als je zoekt op doorquilten en op afwerkbies op mijn blog vind je de informatie die je nodig hebt. Veel succes! Groetjes, Marlies

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.