Quiltpatronen voor hartenquilt

door | nov 12, 2015 | Inspiratie, Quilten uit de vrije hand | 3 reacties

Hartenquilt

In de afgelopen weken heb ik laten zien hoe je de hartenquilt top in elkaar kunt naaien. Vandaag is het tijd voor het quiltwerk. Verderop geef ik je een link waarmee je de quiltpatronen die ik heb gebruikt kunt downloaden.
In de uitleg over het maken van een quiltsandwich vind je meer informatie over de voorbereiding voor het quilten. Als je de quiltsandwich hebt gemaakt, kun je één of meer quiltpatronen gaan uitkiezen.
Ben je net als ik dol op gequilte veren? Dan kun je vandaag je lol op! Veren zijn een heel traditioneel quiltpatroon, maar nog steeds prachtig. Je kunt veren in allerlei variaties quilten. Ik heb bij de hartenquilt gekozen voor verenkransen en hartenveren.
Dit zijn de quiltpatronen die ik gekozen heb. Ze komen uit EQ 7 en ik heb de maat aangepast aan de hartenquilt.

gratis quiltpatroon verenkrans

gratis quiltpatroon hartenveren

De kransen heb ik in het midden van de quilt gequilt en de hartenveren aan de zijkanten.
Hieronder kun je ze downloaden in pdf formaat zodat je ze zelf kunt printen en gebruiken als quiltpatroon.
Quiltpatroon verenkrans
Quiltpatroon hartenveren
Er zijn verschillende methodes om een quiltpatroon op een quilt te krijgen. Zelf vind ik de methode hieronder het makkelijkste. Ik heb hem uit het boek ‘Sophisticated Stitches’ van Don Linn en ik weet van meerdere quilters die deze methode gebruiken. Het boek van Don Linn is overigens heel handig en er staan hele mooie quiltpatronen in!
Print eerst het patroon uit. De verenkrans past niet op één A4, dus die kun je in twee delen printen en op de lijn aan elkaar plakken. Op de foto hieronder kun je zien hoe ik dat heb gedaan.

gratis quiltpatroon verenkrans

Verder heb ik het patroon overgetrokken met een zwarte stift zodat de lijnen heel duidelijk zijn. Ik heb daarbij meteen een paar kleine aanpassingen gedaan, omdat ik de dubbele lijnen in de veren niet zo mooi vond.
De methode uit het boek van Don Linn houdt in dat je het patroon eerst overbrengt op een stuk thule. Zelf heb ik in dit geval groffe vitrage gebruikt. Dat ging prima.
Hieronder laat ik het zien met één van de ontwerpen uit het hierboven genoemde boek.
Dit is het patroon dat ik op vitrage zou kunnen overbrengen.

Quiltpatroon uit boek 'Sophisticated stitches'

Ik heb de vitrage op het papier gelegd en met een permanente stift overgetrokken.
Daarna leg ik de vitrage met het patroon erop op de quilt waar het patroon moet komen. Ik ben vergeten hier foto’s van te maken bij de Hartenquilt, maar hieronder kun je het idee zien.

Quiltpatroon overnemen op thule/vitrage

Nu kun je de lijnen van de vitrage overtrekken op de quilt met een uitwasbare stift/potlood. Door de gaatjes in de vitrage/thule, teken je het patroon nu rechtstreeks op de quilt.
Hieronder een stukje van mijn quiltsandwich met de verenkransen erop getekend.

Quiltpatroon op quiltsandwich

Uiteraard is het heel belangrijk dat de stift die je op de quilt gebruikt goed uitwasbaar is! Test dit altijd!
Verder is het belangrijk om de quilt na het gebruik met een uitwasbare stift niet in de zon of bij de verwarming te laten liggen. Door de warmte kan de inkt gefixeerd worden.
Het beste is om steeds een stukje af te tekenen waarvan je denkt dat je dat binnen een paar weken kunt quilten en na het quilten de inkt vochtig te maken, zodat die verdwijnt.
Het is zo jammer als er later inkt op je quilt achterblijft!
Ik heb de quilt doorgequilt met de naaimachine met polyester garen van Gütermann in gebroken wit. In de uitleg over het doorquilten vind je meer informatie over machinaal quilten en quilten met de hand.
Na het quilten moet er natuurlijk nog een afwerkbies aan de quilt komen. Als je wilt weten hoe je dat doet kun je in de uitleg over de afwerkbies kijken.
Hieronder nog wat plaatjes van hoe het quiltwerk is geworden.

Quiltwerk op hartenquilt

Quiltwerk op hartenquilt

Quiltwerk op hartenquilt

Quiltwerk op hartenquilt

Quiltwerk op hartenquilt

Ik ben benieuwd of jij de quiltpatronen ook gaat gebruiken in deze of een andere quilt. En natuurlijk zie ik graag foto’s!

volg je mij al op social media?

3 Reacties

 1. Esther Notenboom

  Hoi Marlies, wat een goed idee met de vitrage het patroon overbrengen!

  Antwoord
 2. Agnes

  Super duidelijk. Mooie patronen.

  Antwoord
 3. Ria

  Een hele goede tip, die bewaar ik. Dankjewel !

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.