English paper piecing – malletjes maken

door | feb 22, 2015 | Diversen | 1 reactie

Als je zelf aan de slag wilt met de English paper piecing methode, heb je allereerst malletjes nodig. Je kunt ze kant en klaar in standaard maten kopen in online winkels, maar als je de mallen liever zelf maakt dan kan dat ook. Het is in ieder geval een stuk goedkoper!
Je kunt zelf een mal tekenen of op internet een voorbeeld zoeken en printen. Je kunt ze maken van papier of karton, net wat je zelf handig vindt. Zelf gebruik ik gewoon printerpapier. Voor mij is dat stevig genoeg en ik kan de ronde vormen makkelijk buigen doordat het papier dun is.
 

Papieren malletjes voor English paper piecing

 
Als je de mallen zelf gaat tekenen, is het belangrijk dat dit heel precies gebeurt, zodat de naadlijnen straks precies op elkaar aansluiten. Daarom moet je een goede basisvorm te hebben die niet beschadigd wordt wanneer je hem vaak gebruikt. Karton of papier is hiervoor niet geschikt, omdat de randjes door gebruik veranderen. Zelf gebruik ik paternoplaat. Je kunt dit kopen in (online) quiltwinkels.
 

Mal van paternoplaat voor English paper piecing

 
Met kerst hadden we hele kleine toetjes van de Albert Hein die in vormpjes zaten in de vorm van een klokhuisje. Ik besloot er één te bewaren bij mijn quiltspullen, voor als ik ooit een klokhuisjes quilt zou willen maken. Steeds als ik mijn la met scharen en garen open deed, zag ik hem liggen. Binnen een paar weken was ik begonnen aan een nieuw project…
 

Toetjesbakje in de vorm van een klokhuisje

 
Ik heb van deze vorm een malletje van paternoplaat gemaakt en de vormpjes met een scherp potlood op papier getekend en uitgeknipt. Een vulpotlood zou misschien nog handiger zijn geweest, dan hoef je de punt niets steeds scherp te slijpen!
In totaal had ik zo’n 1100 malletjes nodig, dus je begrijpt dat ik hier wel even zoet mee ben geweest! Om het proces iets te versnellen, legde ik één getekend klokhuisje op meerdere witte papiertjes en knipte deze in één keer uit. Het is een beetje lastig om ze niet te laten verschuiven, maar het scheelt veel teken- en knip tijd.
 

malletjes knippen voor English paper piecing

 
Als je rechte vormen maakt kun je ze wellicht makkelijker printen en uitsnijden met een (rol)mes.
Mocht je zelf aan de slag willen met hexagonnetjes, dan kun je op de blog van Geta Grama een hele goede (Engelstalige) tutorial vinden. Ze heeft handige pdf bestanden die je kunt downloaden zodat je heel snel heel veel malletjes kunt snijden.
 

Hexagon malletjes snijden

 
Tenslotte nog een laatste tip. Of je nou knipt of snijdt, zorg ervoor dat je niet dezelfde schaar/mes gebruikt als waar je nog stof mee wilt knippen. Door de houtvezels in papier worden scharen/messen snel bot. Het handigste is om een speciale stofschaar apart te houden waar je echt alleen maar stof mee knipt. Als ik papier wil snijden met een mes, gebruik altijd een oud mesje dat al te bot was voor stof. Papier kun je hier nog prima mee snijden.

volg je mij al op social media?

1 Reactie

  1. H Biesheuvel

    Wat zou het leuk zijn als je ook een cursus paperpiecing voor on line zou maken. BV met patroon enz
    Daar zou ik heel graag wat meer van willen weyen

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.