snelcursus ‘Patchwork naaien met de naaimachine’

benodigdheden voor het naaien van patchwork

Mooie stofjes bij elkaar zoeken is natuurlijk één van de leukste dingen aan quilten.
Belangrijk om in gedachten te houden is het volgende: Gebruik alleen stoffen van 100% katoen zonder rek.
Dat is echt heel erg belangrijk. Er hoeft maar een klein beetje polyester in een stof te zitten en hij wordt veel te glad. En dan is precies naaien een stuk lastiger.​

In quiltwinkels (online en offline) kun je speciale quiltstoffen vinden. Die zijn vaak wat duurder dan stoffen in een gewone stoffenwinkel, maar de kwaliteit is dan ook erg goed.

patchworkvoetje

Voor het naaien van patchwork met de naaimachine heb je een patchworkvoetje nodig. Hierboven zie je hoe het voetje van mijn Pfaff naaimachine eruit ziet. Voor elk merk naaimachine is er wel een patchworkvoetje verkrijgbaar. ​ Er zijn ook universele patchworkvoetjes te koop die op (bijna) elke naaimachine passen. Je kunt ze kopen in (online) naaimachinewinkels.​

Het patchworkvoetje is precies 1/4 inch breed van midden tot zijkant. Dat zorgt ervoor dat je precies kunt naaien waardoor je een heleboel problemen kunt voorkomen. (Zoals ik aan den lijve heb ondervonden. 😉 )

rolmes

Als je patchwork met de naaimachine gaat naaien, kun je veel tijd besparen door de stof te snijden in plaats van te knippen.

Met een rolmes en liniaal kun je heel snel en heel precies de lapjes in de juiste maat snijden.​​

Een eerste patchworkliniaal die erg handig is om aan te schaffen is die van 31,5 x 31,5 cm (12,5 x 12,5 inch) van Omnigrid. ​​

patchworklineaal

Je kunt linialen kopen in inches of in centimeters. Veel informatie over quilten komt uit de Verenigde Staten. En daar werken ze met inches in plaats van centimeters. Om die reden is het patchworkvoetje precies een kwart inch breed. In het begin kan het lezen over inches verwarrend zijn, maar feitelijk maakt het niets uit als je maar steeds dezelfde maat gebruikt.

In de snelcursus geef ik zowel de maten in centimeters als in inches.

Voor het snijden van de stof heb je dus nodig:

  • Patchworkliniaal (bijvoorbeeld van 31,5 x 31,5 cm (12,5 x 12,5 inch))
  • Rolmes (bijvoorbeeld van 45 mm)
  • Snijmat

Voor het naaien heb je natuurlijk een naaimachine nodig.
Bij het naaien van patchwork volstaat een gewone huis- tuin- en keuken naaimachine.

Wat hij moet kunnen is het volgende:

  • ​Recht naaien
  • Zigzaggen (voor als je applicaties wilt vastnaaien)​

Er bestaan speciale quiltnaaimachines, en natuurlijk hebben die mooie opties, maar het is absoluut niet noodzakelijk om meteen zo’n dure machine aan te schaffen.

Hierboven staan de benodigdheden voor het naaien van een patchwork quilttop. Dat is die mooie bovenste laag van een quilt. Maar dan heb je nog geen quilt! Als de quilttop af is, ga je de quiltvulling en achterkantstof eronder naaien. Die drie lagen kun je aan elkaar naaien met hele mooie patronen. We noemen dat ook wel het doorquilten of doorpitten.

Uiteraard ga ik je hier in de loop van de cursus meer over vertellen en ook over de benodigdheden daarbij. Maar in de volgende les ga ik je eerst iets leren wat je zal helpen om moeiteloos ingewikkelde patchworkpatronen te naaien.

Wil je die volgende les nu meteen ontvangen?

Klik dan even op de link in de email dat je graag meteen de volgende les wilt ontvangen.

En als je het liever iets rustiger aan doet (wat ik ook helemaal begrijp), kan dat natuurlijk ook. Dan ontvang je de volgende les gewoon over twee dagen.