snelcursus ‘Patchwork naaien met de naaimachine’

Stof snijden 

Als je patchwork met de naaimachine gaat naaien, kun je veel tijd besparen door de stof te snijden in plaats van te knippen.

Met een rolmes en liniaal kun je snel en heel precies de lapjes op de juiste maat snijden. En als je precies snijdt, heb je daar later bij het naaien weer veel voordeel van.

Je kunt linialen kopen in inches of centimeters. Veel informatie over quilten komt uit de Verenigde Staten. En daar werken ze met inches in plaats van centimeters.

Daarvandaan komt ook het dat het patchworkvoetje precies een kwart inch breed is.

In het begin kan het lezen over inches misschien ingewikkeld lijken, maar feitelijk maakt het niets uit als je maar wel steeds dezelfde maat gebruikt.In de snelcursus geef ik steeds zowel centimeters als inches. Zodat je kunt kiezen wat jij makkelijk vindt.

De stof die ik in dit voorbeeld gebruik is een fat quarter (45 x 55 cm). Dat is een veelgebruikte maat bij quilten. Veel quiltwinkels verkopen fat quarters.

Ik heb hem dubbelgevouwen, evenwijdig aan de zelfkant.

Je kunt de vouw aan de onderkant zien.

We vouwen de stof dubbel, omdat het makkelijker is om door meerdere lagen stof heen te snijden, dan om een lange lap te snijden.

Je snijdt eerst de zelfkant (of lelijke zijkant) af. We willen immers graag mooie rechte stroken hebben. Daarom is het belangrijk om de liniaal precies evenwijdig aan de stofvouw te leggen voor we gaan snijden.

 

Het snijden doe je van onder naar boven, waarbij de zijkant van het rolmes precies tegen de zijkant van de liniaal aan ligt.

Nu de rand van de stof recht is afgesneden, kunnen we de stof gaan keren. Als de lap niet te groot is, keer ik meestal de hele snijmat, zodat de stof niet verschuift.

Nu kan ik de juiste maat gaan afmeten.
Ik snijd voor dit voorbeeld twee stroken van 6 x 14 cm (2,5 inch bij 5,5 inch). ​

Ik werk in inches, dus ik ga een lange strook van 2,5 inch afsnijden. Als je in centimeters werkt, snijd je een strook van 6 cm breed.

Nu hebben we een strook gesneden van 2,5 inch x ongeveer 18 inch (6 x 45 cm). Omdat we strookjes van 5,5 inch (14 cm) lengte nodig hebben, moeten we ze nog in de juiste maat snijden.

Eerst snijden we de zijrand weer recht.

 

En dan kun je de juiste maat afsnijden.​ In dit geval 5,5 inch (14 cm).

De strookjes van 6 x 14 cm (2,5 inch x 5,5) inch zijn klaar!

in de volgende les

In de volgende les ga ik je iets heel leuks laten zien. Het is een manier om snel en simpel patchwork te naaien.

Ben je hier benieuwd naar en wil je die volgende les nu meteen ontvangen?
Klik dan even op de link in de email dat je graag meteen de volgende les wilt ontvangen. 

En als je het liever iets rustiger aan doet (wat ik ook helemaal begrijp), kan dat natuurlijk ook. Dan ontvang je de volgende les gewoon weer over twee dagen.