Moet de 1/4 inch (6mm) zoom echt zo precies zijn?

door | apr 1, 2015 | Patchwork naaien | 2 reacties

Kettingnaaien

Het testen van je zoomtoeslag klinkt niet als het leukste klusje als je staat te popelen om een mooie quilt te maken. En toch ga ik je in deze blogpost precies datgene aanraden: ga je quiltzoom testen. Het zal het naaien van quilts zoveel makkelijker maken!
Ik zal eerlijk tegen je zijn. In het begin had ik er helemaal geen zin in. Ik wist hoe ik moest naaien. Ik had in het verleden al kleding gemaakt en tassen, en met die naadtoeslag kon ik altijd wel een beetje spelen. Met quilten zou het niet zo heel veel anders zijn dacht ik.
En toen ging ik mijn eerste quilt maken. Binnenkort zal ik je wat meer over die eerste quilt vertellen, maar ik kan je alvast zeggen dat mijn lapjes voor geen meter (of beter gezegd voor geen milimeter) op elkaar aansloten. Ik had heel wat fouten gemaakt in mijn haast om te beginnen en één daarvan was dat ik geen 1/4 inch (6mm) voetje had aangeschaft…
Oei, ik hoop niet dat ik nu de hele quilterswereld over me heen krijg, want hoe kun je nu zo’n fout maken? Nou, laten we het erop houden dat ik voldoende ben afgestraft bij het proberen om de lapjes aan elkaar te naaien en de naden op elkaar te laten aansluiten. Dat was niet leuk! Ik had het quilten bijna opgegeven.
Na deze ervaring besloot ik een 1/4 inch voetje te kopen en mijn 1/4 inch zoomtoeslag toch eens te testen. En wat was ik blij toen ik ontdekte hoe ik preciezer kon naaien. Het was helemaal niet moeilijk! Ik moest alleen met een paar dingen rekening houden.
Hieronder laat ik je zien hoe je zelf je 1/4 inch zoom kunt testen en waar je rekening mee moet houden. Uiteraard mag je ook in centimeters rekenen. In dat geval moet je zoomtoeslag steeds 6 mm zijn.
Quiltnaad testen
Snij tien lapjes van 1,5 x 2 inch (3,8 x 5 cm). Het handigste is om dit in twee contrasterende kleuren te doen. Dan kun je makkelijk zien waar de naad zit. Naai de lapjes met  korte kanten aan elkaar.
(In deze blog laat ik zien hoe je snel lapjes aan elkaar kunt naaien.)

Je kunt het beste eerst twee lapjes aan elkaar naaien, de naad strijken en testen of de maat klopt. Je zou nu een lapje van 2 x 2,5 ( 5 x 6,4 cm) inch moeten hebben (er is immers twee keer 1/4 inch (6mm) in de naadtoeslag verdwenen). 


Testen quiltzoomAls je maat niet precies klopt, kun je gaan bedenken wat er verkeerd is gegaan. Heb je de stof precies onder de rand van je 1/4 inch voet gelegd? Misschien stak hij net iets uit en is de naad te breed geworden?
Of misschien heb je de naad naar één kant gestreken in plaats van dat je hem hebt open gestreken. In dat geval zou je de stof bij het naaien misschien net een mm verder naar links moeten verplaatsen. In het Engels noemen ze dit een squant 1/4 inch zoom. Je naait dan een draadje smaller dan de 1/4 inch zoom. 

Probeer net zolang uit totdat je zoomtoeslag klopt. Zodra je weet hoe je met jouw machine en met jouw 1/4 inch voetje moet naaien, heb je hier zoveel plezier van!


naaimachinevoetje voor quilten


Hierboven zie je mijn 1/4 inch voetje. Ik heb hem op mijn liniaal gelegd, zodat je kunt zien dat de rechterkant iets smaller is dan 1/4 inch. Ik heb een Pfaff naaimachine en Pfaff heeft zijn 1/4 inch voetje zo ontwikkeld, dat hij al rekening houdt met de ruimte die de draad en de gestreken naadtoeslag inneemt. Als ik de stof precies langs de rand leid, Gütermann garen gebruik en de naden open strijk, klopt mijn 1/4 inch zoom precies. Als de stof maar een beetje uitsteekt, wordt de naad te breed en mijn blok te klein.

De 1/4 inch voetjes kunnen per fabrikant verschillen, daarom is het zo belangrijk dat je test hoe de 1/4 inch zoom voor jouw naaimachine werkt. Als je dit één keer weet heb je hier de rest van je quiltleven profijt van!
Alleen als je (veel) dikkere stof of veel dikker garen zou gebruiken, zou je de manier waarop je de 1/4 inch zoom naait moeten aanpassen. Ook de manier van strijken is van invloed. Als je de naden naar één kant strijkt, is de naad dikker en wordt hij sneller breder dan 1/4 inch.

Als het je is gelukt om twee lapjes precies aan elkaar te naaien, naai er dan eens tien aan elkaar zoals hieronder. 

Lapjes testen voor quiltzoom

Als het goed is, meet je strook nu 2 x 10,5 inch (5 x 26,6 cm).

Hieronder heb ik een voorbeeld gemaakt waarbij ik expres de naadtoeslag iets breder heb gemaakt.

Foute uitkomst test quiltzoom

Deze strook meet 2 x 10,25 inch ( 5 x 26 cm). Hij is dus een kwart inch (6 mm) te kort. Dat betekent dat de 9 naden minder dan één mm per naad afwijken. Dat maakt toch niet zoveel uit zou je denken? Of toch wel?

Stel dat ik deze twee stroken aan elkaar zou willen naaien om een groter blok te vormen.


Aansluiten van naden
Je ziet dat ik bij de roze strook lengte te kort kom. Daarnaast wil ik alle naden op elkaar laten aansluiten. Ik moet de stukjes van de roze strook nu heel erg gaan uitrekken om ze te laten aansluiten op de oranje strook.

Het kan! Ik heb het zo gedaan bij mijn eerste quiltproject. De hoekjes sloten niet mooi op elkaar aan, maar ik had uiteindelijk een quilt. Het was ontzettend frustrerend en ik had het hele project bijna weggegooid, zo lastig was het. 

Daarom krijg ik nu elke keer als mijn naden goed aansluiten zo’n kick! Het naait zo prettig als je hier geen moeite meer voor hoeft te doen. Soms denk ik dat je een beetje een controlfreak moet zijn om quilten leuk te vinden. Wat denk jij?

volg je mij al op social media?

2 Reacties

 1. Tiny van den Born

  Dank voor je heldere uitleg Marian .ik ga het uitproberen!

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Succes Tiny!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.