Tussenvulling voor een quilt kiezen

door | okt 20, 2017 | Quilten uit de vrije hand | 12 reacties

Een hele tijd geleden heb ik een blog geschreven over quiltvulling. Intussen heb ik nieuwe ervaringen opgedaan met verschillende soorten tussenvulling, dus het is tijd voor een update.
Als je net begint met quilten kan het best lastig zijn om te beslissen welke tussenvulling je wilt gebruiken. Er is tussenvulling van polyester, katoen, wol, bamboe, zijde en ze zijn er zelfs gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Welke kun je nu het beste kiezen?
 

Tussenvulling voor quilt

Dat is van allerlei dingen afhankelijk. Je kunt kijken naar de prijs. Vaak is een vulling van polyester het goedkoopste, al gaat dat niet altijd op. Maar je kunt ook kijken naar welk effect je wil bereiken met je quiltwerk. Wil je eindigen met een platte of puffige (veel volume) quilt? Bij dat laatste komt het quiltwerk vaak veel beter uit. En misschien nog wel het belangrijkste: Waar ga je de quilt voor gebruiken? Is het een deken of wil je hem aan de muur hangen? Natuurlijke vezels zijn prettig omdat ze ademen en toch isolerende eigenschappen hebben. Voor een dekentje is katoen of wol dus erg fijn. Een quilt die aan de muur hangt, zal waarschijnlijk minder vaak gewassen worden dan een babyquilt. Voor een babyquilt wil je dus een vulling die vaak gewassen mag worden.
Mijn eigen voorkeur gaat meestal uit naar veel volume. Ik houd erg van de structuur die ontstaat door het machinaal quilten uit de vrije hand. Daarom kies ik vaak voor een polyester tussenvulling. Aan de andere kant is katoen erg prettig voor een dekentje, dus een mix van katoen/polyester is ook favoriet.

katoen en polyester tussenvulling voor quilt

Hierboven een foto van polyester vulling en een katoenmix. Op de foto is het niet heel duidelijk, maar aan de schaduw kun je het verschil in volume wel zien. Toch zegt dat niet alles over het uiteindelijke resultaat.
In de foto hieronder kun je het quiltwerk duidelijk zien. Daar zit dan ook een polyester vulling in.
Babyquilt David quiltwerk
 
In de quilt die ik voor mijn ouders maakte, zit een vulling van 100% katoen. Daarin valt het quiltwerk dan ook net wat minder op.
 
Quiltwerk op hartenquilt
 
De laatste tijd ben ik aan het experimenteren met verschillende manieren om een quilt te dubbelen. Ik heb bijvoorbeeld een opstrijkbare vulling gebruikt. Opstrijkbare vullingen zijn altijd (deels) van katoen. Je kunt de stof daar bovenop leggen en dan vaststrijken. Een heel dun lijmlaagje moet ervoor zorgen dat de stof op zijn plek blijft zitten zonder rimpels. Supermakkelijk natuurlijk, want je hebt geen spelden meer nodig om alles op zijn plek te houden. (Wil je meer weten over het dubbelen van een quilt? Lees mijn blog over het dubbelen of mjn blog over wat er fout kan gaan bij het dubbelen.)
De opstrijkbare vullingen zijn altijd een mix van 80% katoen en 20% polyester. Deze mix geeft een mooi volume aan de quilt, terwijl hij toch goed ademt. Mijn ervaring met de opstrijkbare vulling is overigens niet positief. Al heel snel liet de plaklaag helemaal los en moest ik alsnog spelden gebruiken. Ik ben van plan nog eens een ander merk te proberen, want ik weet dat er quilters zijn die heel enthousiast zijn over deze methode.
Een andere methode om een quilt te dubbelen zonder spelden is met lijmspray. Dat vind ik wel erg handig. Die speciale lijmspray is te koop in quiltwinkels. Als het plakken van de stof op de vulling niet in één keer goed is gegaan, kun je hem makkelijk los trekken en opnieuw vastplakken.
Lijmspray quilt
 
Tot slot nog iets over de fiberfill die je op de markt kunt kopen. Deze lijkt in eerste instantie misschien op de tussenvulling die je in quiltwinkels kunt kopen. Hij is echter veel grover en harder. In het begin heb ik hier weleens mee geëxperimenteerd, maar ik zou je echt aanraden om je vulling in een quilt(web)winkel te kopen. De prijs voor een goede polyester vulling is niet veel hoger dan van fiberfill en het is veel fijner om mee te werken!
 

polyester tussenvulling voor quilt

 
Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen. Welke soort tussenvulling is bij jou favoriet?

volg je mij al op social media?

12 Reacties

 1. Wiesje Wierda

  ook fiberfill geprobeerd bij gebrek aan… geen succes, het garen blijft knappen!

  Antwoord
 2. Hannie

  Quiltvulling 80% katoen / 20 % polyester kun je ook strijken met een stoomstrijkijzer, dan krimpt het ook en is wassen niet nodig. Een tip gekregen in een quiltwinkel.

  Antwoord
  • Marlies Mansveld

   Goede tip, Hannie!

   Antwoord
 3. Liesbeth Struijk

  Ik gebruik polyester vulling dubbel voor een mooier effect,. Is er ook dikkere polyester?

  Antwoord
 4. Liesbeth Struijk

  Ik gebruik polyester dubbel gevouwen voor meer effect. Bestaat er ook dikker polyester?

  Antwoord
  • Marlies Mansveld

   Liesbeth, die bestaat. Er zijn natuurlijk verschillende merken, maar de Quiolters dream puff heeft bijvoorbeeld vel volume.

   Antwoord
 5. Laroy Sabine

  Mijn proef werkjes maak ik met 80 %polyester 20% katoen maar dat is na het quilten heel dun ! Ik dacht dat 100 % polyester niet ok was , fout gedacht !

  Antwoord
 6. Fernande Authuys

  Ik gebruik ook polyester vulling, dat geeft een mooie effect. Ik stijk achter en voorkant altijd, zo is het al goed plat, dan toch enkele spelden.

  Antwoord
 7. Cintia

  Goede avond, ik heb quilten altijd leuk gevonden. Maar heb er helemaal geen verstand van. Ik zal maar mee genieten en alles opnemen wat ik kan leren. En natuurlijk uitproberen. Ik ben benieuwt

  Antwoord
 8. Sanne Buijsman

  Dag Marlies, de vulling die ik gebruik koop ik in de quiltwinkel: HOBBS: Tuscany Collection, 100% Premium Polyester. Werkt heel fijn met de hand. Ik heb nog nooit met de machine gequilt.

  Antwoord
 9. Piscilla

  Mijn vraag is heb je ook wel eens een molton gebruikt als tussen vulling…???

  Mvg Priscilla

  Antwoord
  • Marlies Mansveld

   Ik gebruik zelf altijd gewoon quiltvulling, maar om te oefenen zou je best molton kunnen gebruiken inderdaad.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.