Welke kleur onderdraad?
Als je garen gaat uitkiezen let je er bij machinaal quilten niet alleen op dat het mooi staat. Het is slim om er iets langer over na te denken dan dat. Met name over de kleur van de onderdraad.
Zo kreeg ik een tijdje terug een vraag van iemand die had een quilt gemaakt met een blauwe bovenkant en een witte onderkant. Ze vroeg me welke kleur garen ze moest kiezen.
Nou beantwoord ik over het algemeen geen vragen via de mail van mensen die geen cursus bij me doen, maar dat is een ander verhaal. Deze persoon vroeg me of ze dan het beste blauw garen boven kon gebruiken en wit garen onder?
Draadspanning bij quilten uit de vrije hand
Je moet hierbij weten dat de draadspanning bij machinaal quilten vaak een dingetje is. Afgezien van grote problemen met lussen aan de onderkant of garen dat steeds knapt, heb je heel snel dat de draadspanning net niet helemaal perfect is.
Dat komt doordat je zelf alle kanten op beweegt en het tempo bepaalt. Dat is vaak toch net wat minder stabiel dan wanneer het ondertransport aanstaat en je steeds in hetzelfde tempo van onder naar boven naait. Het is denk ik niet moeilijk om je in te denken dat vrij bewegen meer doet met de spanning op de draad dan rechttoe rechtaan naaien.
Wat er kan gebeuren als die draadspanning dus net een beetje minder goed is, dat de steken net wat minder mooi en strak worden. Een gevolg hiervan kan zijn dat er garen uit je onderspoeltje zichtbaar is aan de bovenkant van de quilt of andersom. Het gaat vaak om minuscule puntjes en het is eigenlijk geen groot probleem. De steken zitten prima vast en je quiltwerk kan er prachtig om zijn. Tenzij je verschillende kleuren boven en onder gebruikt…
Onderdraad in dezelfde kleur
Dit is de reden dat ik je altijd aanraad om boven en onder dezelfde kleur garen te gebruiken. Zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt met quilten uit de vrije hand.
Als deze persoon een hele ervaren quilter was geweest had ik misschien gezegd dat ze eens op een proeflapje in dezelfde kleurstelling kon proberen hoe het ging. Maar dat was niet zo. Het ging om iemand die nog nauwelijks ervaring had. Dus raadde ik haar aan om dezelfde kleur garen te gebruiken onder en boven.
Dat betekende dus dat ze moest kiezen. Of blauw garen gebruiken dat aan de blauwe voorkant niet op zou vallen, maar op de witte achterkant juist wel, of andersom. Dit is één van de redenen om al bij het maken van de quilttop en het uitzoeken van de quiltstoffen rekening te houden met hoe je de quilt uiteindelijk wilt gaan doorquilten. Dan kun je bijvoorbeeld de kleur van de achterkant daarop aanpassen.
Achterkantstof
Als je nog niet zoveel ervaring hebt, kan het slim zijn om aan de achterkant een drukke stof te kiezen. Je kunt dan een kleur garen kiezen voor de voorkant die je mooi vindt. Aan de achterkant valt het quiltwerk nauwelijks op door het drukke motief. Dat is misschien jammer, maar het mooie is dat ook eventuele foutjes dan haast onzichtbaar zijn. Dat is fijn omdat het juist op de achterkant vaak misgaat.
En nou zul je misschien zeggen: Maar de voor- en achterkant moeten toch allebei mooi worden?
In een ideale wereld wel natuurlijk. Het liefste willen we dat alles perfect en oogstrelend wordt. Alleen is het vaak handiger, zeker als je net begint, om jezelf wat ruimte te geven om foutjes te camoufleren.
Hoe vervelend ook, je zult altijd foutjes maken in de dingen die je zelf maakt. Dat is nou eenmaal niet te voorkomen. Als je dat niet wilt, kun je er beter helemaal mee ophouden. Dat is namelijk de enige manier om fouten te voorkomen. Dus maak het jezelf makkelijk. Niet alles hoeft ook perfect te zijn om toch een heel mooi resultaat te krijgen.
Ik ben benieuwd hoe jij dit doet? Gebruik jij altijd dezelfde kleur garen onder en boven bij machinaal quilten?
Ja, voornamelijk wel en ik zou het net als jij aanraden de zelfde kleur te nemen.
Op vragen die ik bij die en gene beantwoord heb op Quilten uit de vrije hand, meldde ik dat het op jou aanraden beter is gelijke kleuren te gebruiken en zie bij mijn quilt aan de achterzijde is het helemaal niet eens schokkend.
Groetjes.
Ik was er met de proeflapjes al achter dat het ondergaren soms een beetje zichtbaar is aan de voorkant. Dat was/ is bij proefjes niet zo erg( even wat spoeltjes leegmaken). Maar ik zal zeker bij een quilt de zelfde kleur garen gebruiken. Maar zover ben ik nog niet.
Ik heb de fout 1 keer gemaaakt en de achterkant was niet om aan te zien..
Maar geldt dit ook wanneer de draad onder en boven van dezelfde kwaliteit (zoals Gutterman) is?
Hoi Liesbeth, ook dan zou ik dezelfde kleur gebruiken.
Ik gebruik de zelfde kleuren.
Ook doe ik vaak een bewerkte achterkant.
Dag Marlies,
Voor het machinaal quilten gebruik ik dezelfde kleur garen voor voor en achterkant, maar ook hetzelfde garen…ik gebruik aurifill 28/2 …dikte…op mijn bernina en heb het schroefje van het speelhuis iets losser gezet….Hopelijk heb je hier iets aan…
Hartelijke groet,
Janny
Ik gebruik dezelfde kleur voor boven e onderdraad
Hoi Marlies,
Ik gebruik altijd 1 kleur voor voor en achter. Ik gebruik nu gütermann had eerst aurifill maar de eerste bevalt beter. Groetjes jacqueline
Hoi Marlies, normaal gesproken gebruik ik dezelfde kleur garen voor boven en onder, maar bij een Halloween quilt heb ik wit boven en oranje onder gebruikt omdat ik vond dat met wit gequilt op oranje echt niet mooi uitpakte. De quilt is nog niet klaar maar met beide kleuren – van hetzelfde merk garen – quilten ging heel goed. Groetjes Elly
Hoi Marlies,
ik gebruik altijd hetzelfde garen onder en boven je tip om een bewerkte achterkant te nemen neem ik ter harte.Groet Christa
Ik gebruik ook vrijwel altijd boven en onderdraad van dezelfde kleur.
Hoi Marlies ik gebruik het zelfde garen voor boven en onder
Hallo Marlies.
Voor de boven en onderkant neem ik dezelfde kleuren.
Gutermann garen neem ik altijd. Ik heb een Pfaff machine. Moest eerst even wennen maar nu wil ik niets anders meer.
Groetjes Wilma!
Hoi Marlies, ik gebruik al jaren borduurgaren van het merk Isalon zowel voor de top als de achterkant, en pas de kleuren aan b.v. bovenkant blauw en onderkant groen. Ook nu met het doorstikken uit de vrije hand geen probleem. Vriendelijke groet Yvonne
Hoi Marlies
Gebruik altijd. Dezelfde kleur
Had er nog niet over nagedacht
Les 3 afgerond was wel pittig
Maar heel leuk
Groetjes Hermien
Ik heb een grote klos garen besteld en er werd aangeraden om dit ook in de spoel te gebruiken.
Hallo Marlies,
Ik gebruikte vaak onder en boven verschillende kleuren omdat in alleen maar in de naad stikte. Maar sinds ik het uit de vrije hand probeer 1 kleur (na slechte ervaring met 2 kleuren) en inderdaad een wat drukkere achterkant.
Bij een grote quilt die ik aan het maken ben had ik ook gekozen om onder- en bovendraad van dezelfde kleur te kiezen. Maar ik was niet tevreden met het resultaat. Ik heb dus de blokken die al klaar waren helemaal uitgehaald.. Een gigantische karwei. Ik quilt nu met twee kleuren garen en ik ben helemaal, happy met het resultaat. Ik vind ton-sur-ton toch veel mooier..
Ik gebruik altijd dezelfde kleur voor onder en boven , omdat je gauw de onderdraad aan de bovenkant ziet.
Ik gebruik a altijd dezelfde kleur voor boven en onder, maar ik ben ook nog maar startend quilten. Wel kies ik voor garen dat op de effen stof goed opvalt. Zo zie ik wat ik doe en waar ik blijf.
Het ligt er aan wat voor een effect ik er mee wil bereiken of ik dezelfde of een afwijkende kleur als spoeldraad neem.
Ik quilt met een kleur, voor en achterkant dezelfde. Ben een beginner en gebruik vaak voor de achterkant goedkoop neutraal stof
Ha Marlies, ben nu toch even wat garens aan het wegwerken die ik in voorraad heb, maar wel in de kleur van de onderkant. Gaat goed en verschil te zien aan de achterkant is acceptabel.
Nog even wat anders. Ik kreeg van iemand een doos klossen borduurgaren. ‘Made in China’!
Heel dun polyester. Enkele draad en zelfde onderdraad gaf inderdaad problemen met spanning. Vervolgens heb ik een dikker garen op de spel gezet en een dubbele bovendraad genomen. Probleem opgelost! Vond het toch zonde om alles weg te doen.
Gebruik het overigens niet bij de cursus FMQ.
Hallo,
Ik gebruik boven en beneden zelfde kleur.
Pas had ik bovenop guttermann garen en op spoel mettler,
Dit ging ook niet.
Weer wat geleerd.
Hallo marlies
Ik gebruik rood als onder draad en voor de boven draad een verlopende
kleur.
Maar het gaat ook goed als ik onder en boven verschillende kleuren gebruikt als de spanning maar goed staat die kan je makkelijk veranderen.
Sommige quilts doe ik met de hand, en dan hoef je niet aan de achterkant teveel zichtbaar zijn. Doe ik het machinaal, dan inderdaad dezelfde kleur. En inderdaad, je kan het altijd proberen. Ik denk dat het een kwestie van smaak is. En mag ik je meteen nog een compliment geven. Heb al veel van je geleerd, ondanks dat ik al heel lang quilts maak. Met de hand, dan, nog nooit machinaal doorgestikt.
Dag Marlies, ik gebruik voor boven en onder de zelfde kleur Guttermann. Voor de achterkant zoek ik altijd een stof waarvan de kleuren in mijn top zitten en dan zijn beide kanten even mooi.
Ik heb no niet zoveel quilts machinaal gequilt. Maar tot nu toe heb ik wel steeds dezelfde kleur draad voor onder als boven gebruikt.
Hallo,
Ik gebruik altijd deelfde kleur boven enop spoel.
Hallo Marlies,
Ik gebruik altijd dezelfde kleur bovendraad en onderdraad want dat vind ik veel mooier.
Hallo Marlies,
Leuk weer een tip van jou te lezen! Ik gebruik ook inderdaad eigenlijk altijd dezelfde kleur naaigaren voor in het spoeltje als de boven draad. Mocht het spoeltje leeg zijn en er even een andere kleur op moet omdat ik lekker door wil gaan, kies ik een kleur die er erg op lijkt, b.v. bij donkerpaars kies ik donkerblauw op de spoel, dat gaat prima.
Groetjes, Hendrika
Ik gebruik voor boven_ en onderdraad dexelfde kleur. Ik gebruik ook een opvallende kleur garen. Reden is dat ik een beginnend quilter ben. Zo kan ik duidelijk zien waar ik ben en naar toe wil gaan.
Ik gebruik onzichtbaar boven en onder de kleur van de stof.
Hello, ik gebruik altijd guterman draad om te quilten (ook om te naaien). Meestal zelfde
kleur voorkant en achterkant.
Wat ik al opgemerkt : als kleur helemaal ander is zie je het van boven.
Je voorbeeld is juist : drukke stof vananchter en zelfde kleur gebruiken !
Maar als het dezelfde draad is, maakt dat toch geen verschil ?
bedankt Marlies, voor je tips. groetjes