Welke naalden gebruik je voor machinaal quilten?

door | jul 8, 2020 | Quilten uit de vrije hand | 2 reacties

Welke naaimachinenaald kun je nu het beste gebruiken als je gaat quilten uit de vrije hand?

Er zijn allerlei verschillende soorten naalden voor de naaimachine: Patchworknaalden, quiltnaalden, topstichnaalden en ga zo maar door.

Als je net begint met quilten, kunnen alle verschillende materialen en keuzes die je moet maken je hoorndol maken. Zelf houd ik ervan om de dingen simpel te houden.

Als je net begint met quilten raad ik je aan om gewoon standaard naaimachinenaalden te gebruiken, oftwel maat 80/12. Deze zijn prima voor zowel patchwork als machinaal quiltwerk.

Als je met speciale garens zoals metallic garen gaat werken, kun je beter een speciale naald aanschaffen. Maar als je net begint zou ik je niet aanraden om meteen met metallic garen te beginnen. Ga eerst eens met gewoon katoenen of polyester naaimachinegaren aan de slag en een standaard naald.

Als je de techniek eenmaal beheerst kun je gaan uitproberen wat het effect van ander garen en andere naalden is. Dan kun je de vergelijking pas goed maken, omdat je heel goed weet wat het effect met gewone naalden en garen is.

Wat wel heel erg belangrijk is om op te letten, is dat je zorgt dat de kwaliteit van zowel garen als naalden goed zijn. Schmetz is bijvoorbeeld een goed merk voor naaimachinenaalden en er zijn er natuurlijk meer.

Zorg ook dat je de naald regelmatig wisselt. Naalden kunnen stomp worden waardoor je er minder precies mee kunt werken. Of je kunt een braampje in het oog krijgen waardoor de draad sneller slijt.

Het beste is om voor elk nieuw project een nieuwe naald te pakken. En zal ik nu eens heel eerlijk tegen je zijn? Dit moet ik je natuurlijk helemaal niet vertellen, maar ik ben hier zelf zo slecht in. Ik denk er gewoon niet aan. En als ik er aan denk gun ik mezelf de tijd niet. Zeker niet als ik net aan een nieuw project wil beginnen. Slecht hè?

Nu ben ik natuurlijk benieuwd. Hoe vaak verwissel jij jouw naald?

 

volg je mij al op social media?

2 Reacties

 1. Ada Woerts

  Ik probeer te quilten met mijn gewone naaimachine maar de draad lust steeds aan de achterkant. Komt dit door de naald?

  Antwoord
  • Marlies Mansveld

   Dat is een beetje lastig te zeggen, Ada. Er kunnen verschillende oorzaken zijn namelijk. Je kunt proberen om de naald te vervangen of het dan is opgelost, maar het kan nog aan allerlei andere dingen liggen. Dit is typisch iets dat de cursisten in de cursus Quilten uit de vrije hand allemaal leren.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.