Wil je met de hand of met de naaimachine quilten?

door | mrt 25, 2021 | Patchwork naaien | 2 reacties

Een vraag die vaak gesteld wordt door beginnende quilters: Wat heb ik allemaal nodig om een quilt te maken? Dan is de eerste vraag die ik altijd terugstel: Wil je met de hand of met de naaimachine gaan quilten?

Want dat zijn twee hele verschillende technieken. Het gaat niet alleen om wel of geen naaimachine gebruiken, het is echt een andere manier van werken.

Handquilters snijden alle stukjes precies zo uit zoals ze uiteindelijk in de quilt moeten komen. Machinale quilters werken heel anders. Die gebruiken handigheidjes, zoals eerst het aan elkaar naaien van stroken en daar dan blokken van te snijden. Dan heb je heel snel heel veel blokken die uit twee delen bestaan. Dat gaat veel sneller dan ze allemaal per stuk aan elkaar naaien.

Als je met de hand wilt gaan naaien dan heb je eigenlijk alleen naald en draad en een schaar nodig. Als je het met de naaimachine wilt doen heb je sowieso een rolmes, snijmat en linialen nodig.

Nou is dit natuurlijk een beetje zwart-wit gezegd, want veel handquilters gebruiken ook wel een rolmes en linialen. Toch is het als je net begint wel heel goed om hierover na te denken. Houd je ervan om ‘s avonds op de bank bij de tv wat steekjes met de hand te zetten en heb je het geduld om maanden, zo niet jaren met één quilt bezig te zijn? Of houd je ervan om met de naaimachine te naaien en vind je het fijn om regelmatig iets nieuws te maken?

Liniaal en rolmes - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Wat je het fijnste vindt is heel persoonlijk. Zelf houd ik ontzettend van het snorrende geluid van mijn naaimachine. Ik vond naaien als kind al leuk. Toen ik ergens achterin de twintig was kocht ik mijn eerste eigen naaimachine. Ik werd weer zo blij van dat geluid alleen al toen ik het een aantal jaren zonder naaimachine had gedaan!

En als ik heel eerlijk ben, moet ik bekennen dat ik niet het geduld heb om met de hand te naaien. Ik vind het eventjes wel leuk, maar het gaat me te langzaam. Mijn creatieve brein werkt te snel voor handwerk denk ik.

Onthoud heel goed dat het één niet beter is dan het andere. Als jij helemaal zen wordt van naaien met de hand? Go for it! En als jij blij wordt van een snorrende naaimachine? Ook helemaal goed. Er zijn ook quilters die het afwisselen. Dat kan natuurlijk ook.

Dus de vraag is wat jij wilt: Wil je met de hand of met de naaimachine quilten? Of misschien wel allebei?

Zoals hierboven al gezegd, ligt mijn liefde bij het quilten met de naaimachine. Als jij nou ook wilt leren hoe je patchwork quilts kunt maken met de naaimachine dan wil ik je daar graag bij helpen, want het is wel iets dat je echt even moet leren.

Patchork met de naaimachine - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Daarom geef ik binnenkort weer de online workshop: ‘De vijf meest gemaakte fouten bij het naaien van patchwork met de naaimachine’. In deze beginnersworkshop gaan we het hebben over de dingen die ik vaak fout zie gaan bij mensen die net beginnen met het naaien van patchwork. En heel eerlijk? Ik heb die fouten zelf ook allemaal gemaakt. 😌 Ik wil jij daarom graag helpen om die frustratie die je in het begin kunt hebben over te slaan.

We gaan het hebben over een geschikt voetje, over hoe je precies kunt werken zodat het allemaal makkelijker gaat en over hoe je meer plezier krijgt in het hele proces van het maken van een quilt.

Als je patchwork wilt gaan naaien met de naaimachine, mag je deze online workshop eigenlijk niet missen. Hij is gratis en online, dus je kunt vanaf elke plek meedoen als je maar internet hebt.

Hier vind je de link om je gratis in te schrijven: https://marliesmansveld.nl/gratis-online-workshop-patchwork/

 

 

volg je mij al op social media?

2 Reacties

 1. Maddy

  Hoi, ik zag je online workshop die op vrijdag en zaterdag gegeven word, helemaal top!
  Nu wil ik me inschrijven en zie Dat het op maandag is?!

  Antwoord
  • Marlies Mansveld

   Hallo Maddy, de workshop in maart is al geweest. In mei geef ik hem weer, maar dan op 2e Pinksterdag, dus inderdaad op maandag. Leuk als je er dan bij kunt zijn!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.