WIP: Wholecloth quilt

door | apr 15, 2015 | Inspiratie | 0 Reacties

Vandaag wil ik je iets laten zien van een quilt waar ik mee bezig ben. De Engelse term voor deze quilt is een wholecloth quilt. Eerlijk gezegd zou ik niet weten hoe deze soort quilt in het Nederlands wordt genoemd.
Een wholecloth quilt is een quilt van een lap uit één stuk. Traditioneel gezien zijn wholecloth quilts vaak wit of gebroken wit en worden ze gequilt met dezelfde kleur garen zodat je voornamelijk de structuur van het quiltwerk ziet.
Omdat ik van kleur houd, doe ik het anders. Mijn wholecloth quilt wordt kleurrijk en fleurig.
Hieronder zie je een proeflapje van hoe ik ongeveer wil dat de hele quilt wordt.

Proeflapje voor wholecloth quilt

Afgezien van kleuren houd ik ook ontzettend van bloemen, dus er moesten natuurlijk een heleboel bloemen op komen!

Nadat ik een ontwerp had gemaakt op patroonpapier (om patroondelen voor kleding van te maken), nam ik het ontwerp over op witte stof met een uitwasbare viltstift. De foto is niet zo mooi gelukt, maar ik denk dat het idee wel duidelijk is.

Ontwerp op stof voor wholecloth quilt

De bloemen wil ik met verschillende kleuren garen gaan doorquilten en de achtergrond wordt plat gequilt met wit garen.

Hieronder een voorbeeldje van de details op de achtergrond zoals ik die met wit garen wil gaan maken.

quiltpatroon op stof

Misschien is het je al opgevallen dat de bloemen iets dikker zijn dan de achtergrond. Dat komt omdat ik de trapunto techniek hier heb toegepast. Daarvoor heb een laag polyester tussenvulling achter de top gelegd en de omtrek van de bloemen met wateroplosbaar garen doorgequilt. Daarna heb ik aan de achterkant de vulling rondom de bloemen weggeknipt. Zo ziet de top er aan de achterkant uit.

vulling weggeknipt voor trapunto

Daarna heb ik een quiltsandwich gemaakt door nogmaals een laag polyester vulling onder de top te leggen met een witte achterkantstof erachter. Ten slotte ben ik begonnen met het quilten van de middelste bloem in kleur.

quiltpatroon gequilt met gekleurd garen

Aan de achterkant kun je het resultaat nog iets beter zien, doordat je daar niet wordt afgeleid door die lelijke getekende blauwe lijnen.

achterkant quiltpatroon gequilt met gekleurd garen

Ik ben met deze wholecloth quilt begonnen, omdat ik mijzelf wil oefenen in machinaal quilten. Het quilten met gekleurd garen op witte stof is behoorlijk confronterend, omdat je elk foutje precies kunt zien. Ik heb mezelf beloofd dat ik niets ga uithalen totdat ik alle gekleurde lijnen heb gequilt. Als er daarna nog hele storende zaken zijn, kan ik altijd nog besluiten om te gaan uithalen.

Hieronder nog een foto van een traditionele wholecloth quilt van Leah Day. Is toch ook wel erg mooi! Klik hier om naar de site van Leah Day te gaan en het interessante verhaal achter deze quilt te lezen.

The Duchess van Leah Day

volg je mij al op social media?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.