Zo naai je die 1/4 inch naad zonder problemen

door | jul 22, 2017 | Patchwork naaien | 4 reacties

Heb ik vorige week nog een blog geschreven over het loslaten van perfectie? Vandaag wil ik je meer vertellen over één van de twee dingen waar ik wel precies in ben als het gaat om het naaien van patchwork.
Die twee dingen waar ik wel precies in ben zijn:

 1. Het voorbereiden van de stof (met name het snijden).
 2. De 1/4 inch (0,5 cm) naad
Vandaag ga ik het hebben over die 1/4 inch (0,5 cm) naad. Zoals ik vorige week schreef probeer ik het mezelf niet moeilijker te maken dan nodig. Ik maak handwerk en als daar wat kleine foutjes in zitten doe ik daar niet moeilijk over. Ik haal mijn naaiwerk zelden uit.
Er is een uitzondering. Ik probeer mijn 1/4 inch (0,5 cm) naad heel precies te naaien. Niet omdat dat zo hoort. Niet omdat ik het anders niet goed genoeg vind. Maar simpelweg omdat ik weet dat ik daar later gemak van heb.
Misschien heb je al vaker blogs van mij gelezen en weet je hoe ik met mijn eerste quilt begon. Ik naaide driehoekjes die allemaal schots en scheef werden. Eerlijk gezegd had ik nog geen idee waar ik mee bezig was. Ik had redelijk wat ervaring met het naaien van kleding en ik dacht dat patchwork naaien ongeveer hetzelfde was.
Niet dus…

patchwork

Het aan elkaar naaien van de blokjes was een ramp. In elke rij van een blok moesten tien kleine blokjes met driehoekjes komen. Maar de ene rij werd veel langer dan de andere. Stof is altijd wel een beetje te manipuleren, maar dit was gewoon niet leuk meer! Ik had al die kleine blokjes eerst genaaid, maar bij het aan elkaar naaien van de stroken gaf ik al snel de moed op. Ze hebben een hele tijd ergens in de kast gelegen en ik was een desillusie rijker. Quilten was niets voor mij dacht ik.
Gelukkig is het met mij en die eerste quilt uiteindelijk allemaal goed gekomen. Ik heb er uiteindelijk geen grote quilt van gemaakt, maar twee kussensloopjes en een loper voor op ons bed.

Quilt loper en patchwork kussens

Maar nu ik die 1/4 inch (0,5 cm) zoom veel preciezer kan naaien, vind ik quilten superleuk!
Dat gun ik jou ook en daarom wil ik je laten zien dat het echt de moeite waard is om even wat moeite te doen om te leren hoe je die 1/4 inch (0,5 cm) zoom zo netjes kunt maken dat al je blokken moeiteloos in elkaar passen.

1/4 inch (0,5 cm) naad testen

Om de 1/4 inch (0,5 cm) naad te testen kun je tien lapjes van 1,5 x 2 inch (4 x 5 cm) snijden. Het handigste is om dit in twee contrasterende kleuren te doen. Dan kun je makkelijk zien waar de naad zit. Naai de lapjes met  lange kanten aan elkaar.

Je kunt het beste eerst twee lapjes aan elkaar naaien, de naad strijken en testen of de maat klopt. Je zou nu een lapje van 2,5 x 2 ( 7 x 5 cm) inch moeten hebben (er is immers twee keer 1/4 inch (5 mm) in de naadtoeslag verdwenen). 1/4 inch naad testen


Als je maat niet precies klopt, kun je gaan bedenken wat er verkeerd is gegaan. Heb je de stof precies onder de rand van je 1/4 inch voet gelegd? Misschien stak hij net iets uit en is de naad te breed geworden?
Of misschien heb je de naad naar één kant gestreken in plaats van dat je hem hebt open gestreken. In dat geval zou je de stof bij het naaien misschien net een mm verder naar links moeten verplaatsen. In het Engels noemen ze dit een squant 1/4 inch zoom. Je naait dan een draadje smaller dan de 1/4 inch zoom. 

Probeer net zolang uit totdat je zoomtoeslag klopt. Het kan even puzzelen zijn, maar zodra je weet hoe je met jouw machine en met jouw 1/4 inch voetje moet naaien, heb je hier zoveel plezier van!

Als het je is gelukt om twee lapjes precies aan elkaar te naaien, naai er dan eens tien aan elkaar zoals hieronder. 

1/4 inch naad testenAls het goed is, meet je strook nu 2 x 10,5 inch (5 x 31 cm).  

Naast bovenstaande voorbeeld heb ik een roze strook gemaakt waarbij ik expres de naadtoeslag iets breder heb gemaakt. 

Deze strook meet 2 x 10,25 inch ( 5 x 30,5 cm). Hij is dus een kwart inch (5 mm) te kort. Dat betekent dat de 9 naden minder dan één mm per naad afwijken. Dat maakt toch niet zoveel uit zou je denken? Of toch wel?

1/4 inch naad testen

Je ziet dat ik bij de roze strook lengte te kort kom. Daarnaast wil ik alle naden op elkaar laten aansluiten. Ik moet de stukjes van de roze strook nu heel erg gaan uitrekken om ze te laten aansluiten op de oranje strook. En dan heb ik het nog maar over minder dan één milimeter per naad. Kun je nagaan als je naden meer afwijken. 


Het is mogelijk! Ik heb het zo gedaan bij mijn eerste quiltproject. De hoekjes sloten niet mooi op elkaar aan, maar ik had uiteindelijk twee kussensloopjes en een loper voor op het bed. Het was ontzettend frustrerend en ik had het hele project bijna weggegooid, zo lastig was het. 


Daarom krijg ik nu elke keer als mijn naden goed aansluiten zo’n kick! Het naait zo prettig als je hier geen moeite meer voor hoeft te doen. 

Nogmaals, het gaat niet om perfectie! Het is niet erg als je uiteindelijk toch nog een hele kleine afwijking in je blokken krijgt. Als je ze nog steeds makkelijk in elkaar kunt zetten is het goed. Het enige wat ik zelf belangrijk vind is dat ik er plezier in heb als ik aan het naaien ben!
Vorige week heb ik heel wat reacties gekregen over perfectie bij het quilten. Om de één of andere technische reden kon ik niet reageren op mijn blog zelf, dus ik heb gemaild in plaats van daar te reageren. Ik kreeg ook heel veel mailtjes. Bedankt daarvoor! Ik vind het zo leuk om van jullie te horen!
Perfectie blijkt een thema te zijn dat voor best veel mensen speelt. Gelukkig ben ik dus niet de enige!
Mocht je vragen hebben over het naaien van de 1/4 inch (0,5 cm) zoom, dan hoor ik het natuurlijk ook graag! Ik zal proberen je vragen weer zo goed mogelijk te beantwoorden.

volg je mij al op social media?

4 Reacties

 1. Lydia

  Ik kreeg het niet helder in mn hoofd
  Je zegt naai twee lapjes met de korte kanten aan elkaar maar zoals je het hebt liggen op het plaatje met de liniaal is het toch juist de lange kant (2inch) die je aan elkaar hebt genaaid?

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Lydia, je hebt helemaal gelijk. Het is met de lange kant. Ik heb het aangepast!

   Antwoord
 2. Caroline van Santen

  Grappig. Ik heb een ontwerpnaaistudio gehad en dacht dat het quilten een makkie was. Niet dus. Wat heb ik gemarteld ,maar nu weet ik dat je heel precies moet werken. En het zooo leuk. Dank voor je geweldige uitleg elke keer Marlies. Helaas woon ik Deep South, dus elkaar ontmoeten zit er niet zo gauw in.

  Antwoord
  • Quiltinspiratie

   Dankjewel voor je lieve berichtje, Caroline! Misschien moet ik maar eens die kant op komen dan. 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo een mailtje met de de link naar het e-book.