Heb ik vorige week nog een blog geschreven over het loslaten van perfectie? Vandaag wil ik je meer vertellen over één van de twee dingen waar ik wel precies in ben als het gaat om het naaien van patchwork.
Die twee dingen waar ik wel precies in ben zijn:
- Het voorbereiden van de stof (met name het snijden).
- De 1/4 inch (0,5 cm) naad
1/4 inch (0,5 cm) naad testen
Om de 1/4 inch (0,5 cm) naad te testen kun je tien lapjes van 1,5 x 2 inch (4 x 5 cm) snijden. Het handigste is om dit in twee contrasterende kleuren te doen. Dan kun je makkelijk zien waar de naad zit. Naai de lapjes met lange kanten aan elkaar.
Je kunt het beste eerst twee lapjes aan elkaar naaien, de naad strijken en testen of de maat klopt. Je zou nu een lapje van 2,5 x 2 ( 7 x 5 cm) inch moeten hebben (er is immers twee keer 1/4 inch (5 mm) in de naadtoeslag verdwenen).
Als je maat niet precies klopt, kun je gaan bedenken wat er verkeerd is gegaan. Heb je de stof precies onder de rand van je 1/4 inch voet gelegd? Misschien stak hij net iets uit en is de naad te breed geworden?
Of misschien heb je de naad naar één kant gestreken in plaats van dat je hem hebt open gestreken. In dat geval zou je de stof bij het naaien misschien net een mm verder naar links moeten verplaatsen. In het Engels noemen ze dit een squant 1/4 inch zoom. Je naait dan een draadje smaller dan de 1/4 inch zoom.
Probeer net zolang uit totdat je zoomtoeslag klopt. Het kan even puzzelen zijn, maar zodra je weet hoe je met jouw machine en met jouw 1/4 inch voetje moet naaien, heb je hier zoveel plezier van!
Als het goed is, meet je strook nu 2 x 10,5 inch (5 x 31 cm).
Naast bovenstaande voorbeeld heb ik een roze strook gemaakt waarbij ik expres de naadtoeslag iets breder heb gemaakt.
Je ziet dat ik bij de roze strook lengte te kort kom. Daarnaast wil ik alle naden op elkaar laten aansluiten. Ik moet de stukjes van de roze strook nu heel erg gaan uitrekken om ze te laten aansluiten op de oranje strook. En dan heb ik het nog maar over minder dan één milimeter per naad. Kun je nagaan als je naden meer afwijken.
Het is mogelijk! Ik heb het zo gedaan bij mijn eerste quiltproject. De hoekjes sloten niet mooi op elkaar aan, maar ik had uiteindelijk twee kussensloopjes en een loper voor op het bed. Het was ontzettend frustrerend en ik had het hele project bijna weggegooid, zo lastig was het.
Daarom krijg ik nu elke keer als mijn naden goed aansluiten zo’n kick! Het naait zo prettig als je hier geen moeite meer voor hoeft te doen.
Nogmaals, het gaat niet om perfectie! Het is niet erg als je uiteindelijk toch nog een hele kleine afwijking in je blokken krijgt. Als je ze nog steeds makkelijk in elkaar kunt zetten is het goed. Het enige wat ik zelf belangrijk vind is dat ik er plezier in heb als ik aan het naaien ben!
Vorige week heb ik heel wat reacties gekregen over perfectie bij het quilten. Om de één of andere technische reden kon ik niet reageren op mijn blog zelf, dus ik heb gemaild in plaats van daar te reageren. Ik kreeg ook heel veel mailtjes. Bedankt daarvoor! Ik vind het zo leuk om van jullie te horen!
Perfectie blijkt een thema te zijn dat voor best veel mensen speelt. Gelukkig ben ik dus niet de enige!
Mocht je vragen hebben over het naaien van de 1/4 inch (0,5 cm) zoom, dan hoor ik het natuurlijk ook graag! Ik zal proberen je vragen weer zo goed mogelijk te beantwoorden.
Ik kreeg het niet helder in mn hoofd
Je zegt naai twee lapjes met de korte kanten aan elkaar maar zoals je het hebt liggen op het plaatje met de liniaal is het toch juist de lange kant (2inch) die je aan elkaar hebt genaaid?
Lydia, je hebt helemaal gelijk. Het is met de lange kant. Ik heb het aangepast!
Grappig. Ik heb een ontwerpnaaistudio gehad en dacht dat het quilten een makkie was. Niet dus. Wat heb ik gemarteld ,maar nu weet ik dat je heel precies moet werken. En het zooo leuk. Dank voor je geweldige uitleg elke keer Marlies. Helaas woon ik Deep South, dus elkaar ontmoeten zit er niet zo gauw in.
Dankjewel voor je lieve berichtje, Caroline! Misschien moet ik maar eens die kant op komen dan. 🙂